10 fakta du antagligen inte visste om Hollywood

En av de städer man kanske nämner flest gånger i sitt liv, Hollywood, associeras ofta med glamor och filmskådisar. Men hur mycket vet du egentligen om Hollywood? Vi har det du behöver veta.


01) Att få en stjärna med sitt namn på ”Walk of Fame” i Hollywood är något av det mest prestigefyllda för en skådis eller artist. Men du trodde väl inte att det var gratis? Nej, i själva verket får personen i fråga själv pröjsa för kalaset, som ligger på hela 30 000 dollar.

02) Frank Sinatra tar upp störst plats på ”Walk of Fame” då han besitter hela tre stjärnor på egen hand – en för film, en för musik och en för television.

03) Charlie Chaplins klassiker ”Diktatorn”, där han hånar Adolf Hitler, är i själva verket inte finansierad av något filmbolag. Nej, finansieringen fick herr Chalin själv stå för av den enkla anledningen att Hollywood var rädda att förlora pengar om tyskarna hade tagit ställning till filmen.

hollywood1

04) Under 1920-talet var den berömda Hollywood-skylten upplyst med tusentals glödlampor. Killen som bytte de brända och trasiga lamporna bodde i en liten stuga nära intill skylten.

05) Den största anledningen till att Hollywood redan vid ett tidigt stadium blivit ett centrum för filmproduktionen berodde främst på Thomas Edison. För att skapa film krävdes patent från herr Edison på grund av tekniken, och för att alla filmbolag skulle undkomma stämningar flydde de västerut, där andra lagar hölls. Det vill säga Hollywood.

06) Hollywood-skylten restes upp år 1923 av en mäklare vid namn Harry Chandler. Herr Chandler ville marknadsföra området och satte därmed upp en stor skylt som prydde texten ”Hollywoodland”. Tanken var att den bara skulle finnas där under en 18-månadsperiod. Men 1940 modifierades skylten om och kvar blev ”Hollyood”.

hollywood2

07) Den första filmen som gjordes i Hollywood var ”In Old California”, 1910. Kortfilmen var 17 minuter lång och producerades av den legendariska regissören D. W. Griffith.

08) Den enda stjärnan på ”Walk of Fame” som inte är placerad på gatan i Hollywood är Muhammad Ali. Den sitter nämligen på väggen till ”Kodak Theatre”. Varför? Jo, av den enkla anledningen att Muhammad Ali inte ville att någon skulle trampa på hans namn.

09) James Cameron sökte finansiering för filmen ”Titaninc” i Hollywood. Men inte för att han egentligen var så intresserad av att göra filmen, utan mer för att han ville dyka ner till vraket. Men det blev ju trots allt en lyckad film, på alla sätt och vis.

10) Ronald Reagan var aktiv som FBI-informatör i Hollywood. Där rapporterade Reagan om andra aktörer som var misstänksamma eller hade olagligheter i sina verksamheter.

 

Läs även
forrestgump-fokus
10 fakta du antagligen inte visste om filmen Forrest Gump

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar