10 fakta du antagligen inte visste om Porsche

Dr. Ing. h. c. F. Porsche AG är ett tyskt bilmärke som har sitt säte i Zuffenhausen i Stuttgart i Tyskland. Företaget är mest känt för sportbilsmodellen Porsche 911, som också har kommit att bli mångas drömbil. Företaget startades 1931, men gick då istället under det långa namnet ”Porsche Konstruktionsbüro für Motoren-Fahrzeug-Luftfahrzeug und Wasserfahrzeug” och sedan dess har Porsche blivit ett välkänt varumärke inom lyxbilsgenren. Här är tio fakta som du dock kanske inte kände till om bilmärket! 01) Ferdinand Porsche, grundare av företaget, gjorde världens första hybrida elbil redan år 1899! Bilen var i huvudsak en elektrisk bil med en förbränningsmotor som användes som en generator. Det var också den första bilen med bromsar på alla fyra hjulen.

02) Den absolut första Volkswagen Beetle (Bubblan) byggdes i Ferdinand Porsches privata villagarage.

03) Ferdinand har hunnit med mycket, minst sagt. Han designade även världens då snabbaste bil, Mercedes-Benz typ 80 (se bild nedanför), som kom upp i hela 756 km/h – och detta var år 1939!

porsche1

04) Porsche utvecklade en fyrhjulsdriven Formel 1-bil, som hade en toppfart på 320 km/h och hela 385 hästkrafter, Porsche 360. Dessvärre fick bilen aldrig tävla på tävlingsbanan på grund av ekonomiska problem och förändringar i reglerna hos Formel 1.

05) I hela två år byggdes alla 356-modeller i ett nedlagt gammalt sågverk i Gmund, Österrike. Kvalitén på bilarna som producerades i Österrike var bättre än de som började produceras i Tyskland. Anledningen var att de hade en kaross av aluminium i den österrikiska fabriken istället för stål från Tyskland.

06) Den holländska polisen körde Porsche 356, som biltillverkaren byggde specifikt åt holländarna ett helt år efter att produktionen av bilarna hade slutat. Komikern och skådespelaren Jerry Seinfeld har numer en av dessa polisbilar i sin ägo.

07) Egentligen skulle 911-modellen ha haft betäckningen 901, men stoppades av Peugeot, som hävdade att de hade rätt till alla betäckningar med en nolla i mitten (exempelvis Peugeot 205).

porsche2

08) I vissa avseenden skulle Porsche 917, som var från början av 1970-talet, kunna vinna över dagens racerbilar. Beroende på vilken tävling bilen deltog i, kunde den som mest vara utrustad med 1 100 hästkrafter och nå ett toppfart på 390 km/h!

09) År 1972 utvecklade Porsche Design världens första svarta chronographklocka. Det handlade om funktionalitet, så designen var hämtad från mätaren från Porsche-bilarna. Sen råkade den bara bli helt fantastisk också!

10) Företaget har egentligen en mer fascinerande traktorhistoria än Lamborghini. De gjorde även en bensindriven traktor speciellt för kaffeodlare (som också var knallorange och jätteful), så dieselavgaser inte skulle påverka skörden.

BONUS) Porsches racerbilar har vunnit ungefär 24 000 tävlingar världen över. Inget annat bilmärke kan toppa det!

 

Läs även
lyxbilarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om lyxbilar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar