10 fakta du antagligen inte visste om Volkswagen

Ironiskt nog kommer idén om en personbil som alla ska kunna spara till och ha råd med från Adolf Hitler, ”folkets bil”. Hitler valde Ferdinand Porsche, som skulle ta fram en bil som rymde två vuxna och tre barn och kunde röra sig i 100 km/h. På så vis föddes Volkswagen Beetle, och idag är bilarna en miljardindustri där det dagligen satsas på nyare och miljövänligare modeller.

Med detta sagt kommer nu tio fakta som du antagligen inte kände till om Volkswagen.

01) Den legendariska Volkswagen Beetle, mer känd som ”Bubblan” på svenska, började produceras år 1938 fram till år 2003. Det vill säga hela 65 års produktion (!), vilket också är rekordet för hur länge en och samma bilmodell någonsin producerats. Under denna tid hann man bygga så många som 21,529,464 bubblor, varav 15,444,858 av dem hamnade i hemlandet, Tyskland. Även Brasilien var en stor inköpare, då mer än 3,350,000 av modellen såldes där.

02) Förutom ”Bubblan” har Volkswagen ett annat inarbetat varunamn, ”Transporter”. Men vet du hur den blev till? Efter andra världskriget 1945 hade Volkswagen problem med att transportera internt inne på fabriken, vilket ledde till att arbetarna på den experimentella avdelningen byggde en bil som var flat baktill. Bygget genomfördes med hjälp av att plocka delar från andra bilar. Minilastbilen kom att kallas för ”kubelwagen” och idag är den kända modellen ”Transporter” en vidarebyggd version av sin föregångare.

03) Både i skolan och på arbetsplatsen diskuteras flitigt vilka modeller som är sämst och bäst. Men att hävda att Volkswagen skulle vara bättre än exempelvis Seat är struntprat. Seat, Skoda och Audi bygger nämligen på Volkswagen-delar, där det enda unika för dess märken är designen på bilarna.

volkswagen1

04) Att Volkswagen också bygger större lastbilar är ingen nyhet, men för att marknadsföra dessa bjässar deltar de årligen i ”Brazilian Formula Truck Championship” där de tävlingskör med sina lastbilar. En ganska stor summa pengar investeras i denna tävling.

05) Innan andra världskriget bröt ut lovade Volkswagen att alla som investerade 5 marker varje vecka skulle kunna hämta ut en bil vid ett senare tillfälle. 336,000 tyskar försåg fabriken med en veckopeng, men någon bil blev det aldrig. Kriget bröt ut och i slutändan, 1945, hamnade pengarna istället hos ryssarna.

06) Amerikanska Ford tackade nej när Volkswagen erbjöd sig att förvärvas gratis år 1948. Representanter för Ford tyckte att den sönderbombade tyska Volkswagen-fabriken var helt värdelös. Nu i efterhand ångrar de sig nog bittert.

07) Volkswagen har en minst sagt arbetarvänlig miljö och inställning. Där har ledningen beslutat att stänga av all personals e-post mellan 18:30 och 7:30, just för att individerna ska slappna av när de inte är på arbetet, och på så vis effektiviseras deras arbete när de är på plats.

volkswagen2

08) Volkswagen och Porsche har alltid haft en lång historia ihop. Volkswagens grundare Ferdinand Porsche, handplockad av Adolf Hitler, jobbade ofta sida vid sida och hade gemensamma projekt med Porsche. Det var först år 2012 som Volkswagen köpte upp samtliga aktier och är numer ett moderbolag till Porsche.

09) Volkswagen hade det bra på 60-talet i USA. Mycket tack vare hippietiden och efterfrågan på de så kallade ”hippiebussarna”. 1962 stod Volkswagen för hela 60% av alla importerade bilar till de förenade staterna.

10) Volkswagen har sedan start varit dominanta. Statistiskt sett hade de en världsmarknad på hela 11,4% år 2010. Det vill säga att de var världens näst största biltillverkare. Deras mål är att vara störst i världen och ha störst andel sålda bilar globalt sett år 2018.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar