3
3 poäng

Dr. Ing. h. c. F. Porsche AG är ett tyskt bilmärke som har sitt säte i Zuffenhausen i Stuttgart i Tyskland. Företaget är mest känt för sportbilsmodellen Porsche 911, som också har kommit att bli mångas drömbil. Företaget startades 1931, men gick då istället under det långa namnet ”Porsche Konstruktionsbüro für Motoren-Fahrzeug-Luftfahrzeug und Wasserfahrzeug” och sedan dess har Porsche blivit ett välkänt varumärke inom lyxbilsgenren. Här är tio fakta som du dock kanske inte kände till om bilmärket!

Elbilar ingen nyhet…

Ferdinand Porsche, grundare av företaget, gjorde världens första hybrida elbil redan år 1899! Bilen var i huvudsak en elektrisk bil med en förbränningsmotor som användes som en generator. Det var också den första bilen med bromsar på alla fyra hjulen.

Var med och skapade världens snabbaste bil 1939…

Ferdinand har hunnit med mycket, minst sagt. Han designade även världens då snabbaste bil, Mercedes-Benz typ 80 (se bild nedanför), som kom upp i hela 756 km/h – och detta var år 1939!

Hade även ett finger med i VW Beetle…

Den absolut första Volkswagen Beetle (Bubblan) byggdes av Ferdinand vid Volkswagen under 1930-talet. Bilmodellen blev känd som en ikonisk bil och blev populär över hela världen.

Hade kunnat vara en given Formel 1-bil…

Porsche utvecklade en fyrhjulsdriven Formel 1-bil, som hade en toppfart på 320 km/h och hela 385 hästkrafterPorsche 360. Dessvärre fick bilen aldrig tävla på tävlingsbanan på grund av ekonomiska problem och förändringar i reglerna hos Formel 1.

Föredrog aluminium framför stål…

I hela två år byggdes alla 356-modeller i ett nedlagt gammalt sågverk i Gmund, Österrike. Kvalitén på bilarna som producerades i Österrike var bättre än de som började produceras i Tyskland. Anledningen var att de hade en kaross av aluminium i den österrikiska fabriken istället för stål från Tyskland.

Byggde exklusivt polisbilar åt Nederländerna…

Den holländska polisen körde Porsche 356, som biltillverkaren byggde specifikt åt holländarna ett helt år efter att produktionen av bilarna hade slutat. Komikern och skådespelaren Jerry Seinfeld har numer en av dessa polisbilar i sin ägo.

911 skulle egentligen ha hetat 901…

Egentligen skulle 911-modellen (på bilden nedanför) ha haft betäckningen 901, men stoppades av Peugeot, som hävdade att de hade rätt till alla betäckningar med en nolla i mitten (exempelvis Peugeot 205).

Bil från 70-talet skulle kunna slå dagens racerbilar…

I vissa avseenden skulle Porsche 917, som var från början av 1970-talet, kunna vinna över dagens racerbilar. Beroende på vilken tävling bilen deltog i, kunde den som mest vara utrustad med 1 100 hästkrafter och nå ett toppfart på 390 km/h!

Har även utvecklat klockor…

År 1972 utvecklade Porsche Design världens första svarta chronographklocka (se bild nedanför). Det handlade om funktionalitet, så designen var hämtad från mätaren från Porsche-bilarna. Sen råkade den bara bli helt fantastisk också!

Tillverkade bensindriven traktorer…

Företaget har egentligen en mer fascinerande traktorhistoria än Lamborghini. De gjorde även en bensindriven traktor speciellt för kaffeodlare (som också var knallorange och jätteful), så dieselavgaser inte skulle påverka skörden.

Överlägsen racerbil…

Porsches racerbilar har vunnit ungefär 24 000 tävlingar världen över. Och det finns inget annat bilmärke som kan toppa det!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
3
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
2
win