2
2 poäng

Där resande blir allt vanligare är det viktigt att vara medveten om de potentiella farorna som kan möta oss när vi utforskar nya platser. Europa, främst känt för sin rika historia, kultur och skönhet, är inget undantag när det gäller säkerhetsutmaningar. Medan många europeiska städer erbjuder en säker och välkomnande miljö för besökare, finns det några platser som sticker ut för sin ökända brottslighet och riskfyllda situationer. Vi på 10fakta.se har sammanställt en lista över de 10 farligaste städerna i Europa, baserat på statistik och rapporter från Numbeo.

Bedömning av brotts- och säkerhetsindex…

Ett brottsindex bedömer den totala nivån av brottslighet i en stad, region eller ett land. Ett index som ligger på under 20 anses vara mycket lågt. Mellan 20-40 anses vara lågt, mellan 40-60 klassas som måttligt, mellan 60-80 är högt och över 80 är mycket högt. Säkerhetsindex fungerar som en rak motsats till brottsindexet, där ska istället siffran vara hög som möjligt för att indikera på en hög säkerhet.

Brottsligheten i Sverige…

Det pratas ofta om den ökande brottsligheten i Sverige, främst i media och av politiker. Men som du kanske har märkt – om du redan har skummat igenom listan på de 10 farligaste städerna i Europa – så finner vi ingen svensk stad bland de tio farligaste.

I Sverige ligger Malmöhögsta plats, alltså på plats nummer 15 i Europa. På plats 43 finner vi vår ikoniska hamnstad Göteborg. Strax därunder hittar vi huvudstaden Stockholmplats 46 och skånska Lund på en 95:e plats av de 152 europeiska städer som presenteras på listan över de farligaste städerna i Europa.

Hela listan på de 10 farligaste städerna i Europa finner du nedanför! Ha i åtanke på att all statistik är hämtad från 2023, så det kan hända att nämnda siffror och placeringar har ändrat sig någorlunda sedan dess.

Nice, Frankrike…

Snabbfakta:

 • Brottsindex: 60,1.
 • Säkerhetsindex: 39,9.
 • Största bekymmer: Stora problem med den turistrelaterade brottsligheten.
10 farligaste städerna i Europa: plats 10) Nice, Frankrike.

Nice, en vacker stad belägen vid den franska Rivieran, är känd för sina hisnande stränder, pittoreska gamla stan och livliga atmosfär. Trots dess charm och turistattraktioner har Nice, precis som många andra städer runt om i världen, sin del av brottslighet och säkerhetsutmaningar.

Brottsligheten i Nice varierar, men som en stor stad kan den uppleva problem som stölder, fickstölder och vissa former av våldsbrott. Turistområden kan ibland vara mål för fickstölder och andra småbrott, särskilt under högsäsongen när det finns många besökare.

Polisen i Nice arbetar för att bekämpa brottsligheten och upprätthålla säkerheten i staden genom patrullering, övervakning och brottsbekämpningsåtgärder. Turister och lokalbefolkningen uppmanas att vara uppmärksamma och följa de vanliga säkerhetsåtgärderna för att minimera risken för att bli offer för brott.

Liège, Belgien…

Snabbfakta:

 • Brottsindex: 60,4.
 • Säkerhetsindex: 39,6.
 • Största bekymmer: De ekonomiska problemen i staden bidrar till den höga brottsligsheten.
10 farligaste städerna i Europa: plats 9) Liège, Belgien.

Brottsligheten i Liège kan variera beroende på olika faktorer som socioekonomiska förhållanden, områden och andra omständigheter. Precis som i många andra städer kan Liège uppleva problem som stölder, fickstölder och vissa former av våldsbrott.

Polisen i belgiska Liège arbetar för att bekämpa brottsligheten och upprätthålla säkerheten i staden genom patrullering, övervakning och samarbete med andra myndigheter. Invånare och besökare uppmanas att vara medvetna om sina omgivningar och vidta lämpliga försiktighetsåtgärder för att minimera risken för att bli offer för brott.

Montpellier, Frankrike…

Snabbfakta:

 • Brottsindex: 60,5.
 • Säkerhetsindex: 39,5.
 • Största bekymmer: Sociala utmaningar på grund av hög invandring har bidragit till en växande och urban brottslighet.
10 farligaste städerna i Europa: plats 8) Montpellier, Frankrike.

Montpellier, en mångkulturell stad i södra Frankrike, lockar besökare med sin rika historia och pulserande stadsliv. Trots dess charm och attraktioner har Montpellier, liksom många andra städer runt om i världen, sina utmaningar när det gäller brottslighet och säkerhet.

Brottsligheten i Montpellier kan variera beroende på faktorer som socioekonomiska förhållanden och geografiska områden. Staden kan ibland uppleva problem som stölder, fickstölder och vissa former av våldsbrott, särskilt i centrala eller trångbodda områden.

Naples, Italien…

Snabbfakta:

 • Brottsindex: 61,7.
 • Säkerhetsindex: 38,3.
 • Största bekymmer: Utmaningar med organiserad brottslighet (maffia), men även med småskalig brottslighet.
10 farligaste städerna i Europa: plats 7) Naples, Italien.

Neapel, beläget vid den vackra Amalfikusten i södra Italien, är känt för sina pittoreska gator, rika kulturarv och världskända gastronomi. Men trots dess lockande sevärdheter har Neapel sina utmaningar när det gäller brottslighet och säkerhet.

Brottsligheten i Neapel kan variera, påverkad av olika faktorer som socioekonomiska förhållanden och geografiska områden. Staden har haft stora problem med organiserad brottslighet, fickstölder och vissa former av våldsbrott, särskilt i vissa mer utsatta områden.

Birmingham, Storbritannien…

Snabbfakta:

 • Brottsindex: 62,6.
 • Säkerhetsindex: 37,4.
 • Största bekymmer: Samma problem som franska Montpellier med en ökad brottslighet på grund av hög invandring och sociala problem.
10 farligaste städerna i Europa: plats 6) Birmingham, Storbritannien.

Birmingham, en mångkulturell stad i hjärtat av Storbritannien, är känd för sin rika industriella historia, kulturella mångfald och pulserande stadsliv. Men inte ens denna välkända fotbollsstad är immun mot brottslighet – snarare tvärtom.

Trots dessa utmaningar fortsätter Birmingham att vara en spännande och populär destination för turister och en levande stad för sina invånare.

Nantes, Frankrike…

Snabbfakta:

 • Brottsindex: 62,9.
 • Säkerhetsindex: 37,1.
 • Största bekymmer: Sociala utmaningar som har lett till en urban brottslighet.
10 farligaste städerna i Europa: plats 5) Nantes, Frankrike.

Nantes, en vacker stad belägen i Loire-dalen i västra Frankrike, fascinerar besökare med sin rika historia, eleganta arkitektur och pulserande kulturliv. Men liksom många andra urbana områden står Nantes inför utmaningar när det gäller brottslighet och säkerhet.

Som den femte farliga staden i Europa kan problem upplevas i form av fickstölder, mindre stölder och sporadiska våldshändelser, särskilt i vissa områden eller under specifika tider. Polisen i Nantes arbetar oförtröttligt för att bekämpa brottsligheten och upprätthålla säkerheten genom regelbunden patrullering

Coventry, Storbritannien…

Snabbfakta:

 • Brottsindex: 63,6.
 • Säkerhetsindex: 36,4.
 • Största bekymmer: Sociala och ekonomiska problem har bidragit stort till den ökande brottsligheten på senare tid.
10 farligaste städerna i Europa: plats 4) Coventry, Storbritannien.

Coventry, en historisk stad i West Midlands, Storbritannien, är känd för sitt industriella arv, medeltida arkitektur, moderna universitet och levande kulturliv.

Den brittiska storstaden har dock ett oroväckande brottsindex på 63,6, vilket speglas av både sociala utmaningar – mycket på grund av ostrukturerad invandring – och brottsproblematiken.

Catania, Italien…

Snabbfakta:

 • Brottsindex: 63,9.
 • Säkerhetsindex: 36,1.
 • Största bekymmer: Bekymmer med organiserad brottslighet (maffia).
10 farligaste städerna i Europa: plats 3) Catania, Italien.

Catania, en livlig stad på Sicilien i södra Italien, är känd för sina antika ruiner, rika kulturarv och fantastiska mat. Men precis som många andra städer runt om i världen, står Catania inför utmaningar när det gäller brottslighet och säkerhet. Stadens absolut främsta och grövsta problem när det kommer till brottsligheten handlar till största delen om organiserad brottslighet. Utöver problemen med Cosa Nostra-maffian är staden också mycket utsatt för fickstölder och andra småbrott kombinerat med en del våldsbrott.

Marseille, Frankrike…

Snabbfakta:

 • Brottsindex: 64,7.
 • Säkerhetsindex: 35,3.
 • Största bekymmer: Organiserad brottslighet kombinerat med drogrelaterade brott.
10 farligaste städerna i Europa: plats 2) Marseille, Frankrike.

Marseille, en kosmopolitisk hamnstad vid franska Rivieran, är känd för sina färgglada marknader, mångkulturella atmosfär och fantastiska mat. Det är också Frankrikes näst största stad och även en viktig hamnstad vid Medelhavet.

Trots sin charm och historia, återspeglas stadens problem i ett brottsindex på 64,7, vilket indikerar på stora utmaningar med brottslighet. Trots dessa utmaningar fortsätter Marseille att vara en pulserande och levande stad med en rik kultur och historia.

Bradford, Storbritannien…

Snabbfakta:

 • Brottsindex: 69,2.
 • Säkerhetsindex: 30,8.
 • Största bekymmer: Sociala och ekonomiska problem som bidrar mycket till en hög och ökande kriminalitet.
10 farligaste städerna i Europa: plats 1) Bradford, Storbritannien.

Bradford, den mångkulturella staden i West Yorkshire, Storbritannien, toppar listan över de farligaste städerna i Europa på grund av sin höga brottslighet med ett brottsindex på 69,2.

De främsta problemen i Bradford, med en befolkningsmängd på cirka en halv miljon invånare, kretsar kring sociala och ekonomiska utmaningar.

Källa: Numbeo.com (extern länk). All information är hämtad från år 2023.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win