0

Storbritannien, formellt Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland, är en suverän stat som ligger utanför nordvästra kusten av den europeiska kontinenten. Landet omfattar ön Storbritannien, den nordöstra delen av ön Irland och många mindre öar. Nordirland är den enda delen av Storbritannien som delar en landgräns med en annan självständig stat, Republiken Irland. Bortsett från denna landgräns är Storbritannien omgiven av Atlanten, Nordsjön, Engelska kanalen och Irländska sjön. Och här kommer här tio punkter som du kanske inte kände till om just Storbritannien!

Det gigantiska Britannien…

Att Storbritannien har varit stort och haft kolonier i världens alla hörn är inte direkt någon nyhet. Men hur stort var det egentligen? Vid sin höjdpunkt under 1700-talet sträckte sig det brittiska imperiet till cirka 20% av världens landyta och innehöll en fjärdedel av hela världens befolkning.

Många hjärtinfarkter…

Bland alla de europeiska länderna är det endast Irland och vårat grannland Finland som har en högre frekvens av hjärtinfarkter än Storbritannien.

Alltid nära till havs…

Oavsett var i Storbritannien du befinner dig, så har du aldrig någonsin mer än max 121 kilometer till havet. Detta tack vare att staten är så pass avlångt.

Världens största kungliga hem…

Storbritannien värnar hårt om sin monarki, och därför kan det också tyckas viktigt att också visa det utåt. Windsor Castle (se bilden nedanför) är nämligen det största kungliga hemmet i världen. Det är också det äldsta kontinuerligt bebodda kungliga residensen i Storbritannien, efter att ha byggts av Vilhelm Erövraren runt 1080 e.Kr.

En internationell huvudstad…

Idag är cirka 30% av dagens alla Londonbor födda utanför Storbritannien. Och inte nog med detta; över 300 olika språk talas i huvudstaden – vilket är fler än vad som talas i något annat land här på jorden.

Ta tåget till Frankrike…

Mellan England och Frankrike är det endast ett gap på 34 kilometer, och länderna är anslutna med en tunnel under den Engelska kanalen, som invigdes år 1994. Det är världens näst längsta underjordiska tunnel; endast Seikan Tunnel i Japan är längre.

Old Forge – den avlägsna puben…

Storbritanniens mest avlägsna pub är ”Old Forge” på InverieSkottland. Den är belägen 172 kilometer från närmsta stad, Inverness, och har ingen väg ansluten till sig. Men trots detta går det bra för puben. 

Kungligt bröllop sågs av miljarder människor…

Uppskattningsvis såg två miljarder människor världen över vigselceremonin mellan prins William och Catherine Middleton den 29 april 2011.

Hårda lagar om frimärken…

I landet klassas det som landsförräderi om du skulle sätta ett frimärke med drottningens ansikte upp och ner på. Likaså är Storbritannien det enda land där det inte står något landsnamn på frimärkena.

Spökstaden York…

Om man är vidskeplig av sig och tror på spöken bör man ta vad The Ghost Research Foundation hävdar på allvar. Enligt spökorganisationen är nämligen staden York i England den mest hemsökta i hela Storbritannien – och också en av världens mest hemsökta städer. Organisationen hävdar att över 500 fall som inte har haft någon logisk förklaring har rapporterats.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

0

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win