1
1 poäng

Adobe Photoshop är ett minst sagt populärt och professionellt bildbehandlingsprogram. Företaget bakom är Adobe Systems. Sedan 2011 är Adobe Photoshop en del av Adobe Creative Cloud, vilket är en tjänst som tillhandahåller alla Adobes programvaror och även en del molntjänster. Om du möjligtvis är fotograf har du med största sannolikhet någon gång använt dig utav Photoshop – eller liknande bildredigeringsprogram. Eller du kanske är webbdesigner? Eller pysslar med det i hobbyform? Hur som helst, här är tio fakta som du kanske inte kände till om ett av världens mest populära bildredigeringsprogram!

Så blev ImagePro till slut Photoshop…

Photoshop grundades och utvecklades till en början av två bröderThomas och John Knoll. År 1987 började Thomas skriva ett program för att visa gråskalebilder på en monokrom skärm. Det var hans bror, John, som uppmärksammade applikationen och föreslog att han bör bygga ett fullskaligt fotoredigeringsprogram. Tillsammans skapade de programmet ”ImagePro”, som på senare tid köptes upp av nuvarande Adobe, för att i sin tur skapa dagens Photoshop.

”Photoshopping” eller ”Photoshop”…

Adobe föredrar folk att använda den amerikanska termen ”photoshopping” vid hänvisning till fotoredigering för att förhindra sitt varumärke från att generaliseras. Än så länge har uttrycket inte blivit så utbrett och välanvänt som de hade hoppats på, och den vanligaste formen är att säga ”Photoshop” (istället för ”photoshopping”) och använda det som ett verb. Här i Sverige är det dock vanligast att säga ”photoshoppa”.

Ett tips för att hitta den perfekta färgen…

Även webbutvecklare använder sig ofta av fotoredigeringsprogrammet, och ibland kan det vara tufft att hitta passande färger som anses perfekta. I dessa fall rekommenderas ett besök på Colour Lovers (extern länk), där du kan leta fram den perfekta färgen i en box med 120 kritor. Du kommer även att hitta hexkoden för RGB-färgen.

Och hit kan du vända dig om du vill lära dig programmet…

Har du kanske precis införskaffat dig en version av Adobes programvara, men är lite osäker på hur man lämpligast lär sig programmet? Högst rekommenderat är att vända dig till ”National Association of Photoshop Professionals” (förkortas NAPP). Scott Kelby är ordförande för NAPP, och kan antagligen mer om programmet än någon annan levande individ. Han var också ansvarig för att sätta ihop ”Photoshop World Conference”, som årligen brukar vara i mars månad.

Eller varför inte på ett mer komiskt vis…?

Vill du kanske lära dig ditt bildredigeringsprogram på ett lite mer komiskt sätt kan vi istället rekommendera Youtube-kanalen ”You Suck At Photoshop” (extern länk), där Donnie Hoyle går igenom saker och ting i olika korta avsnitt. Perfekt för dig som vill ha en lite mer komisk och lättsam utbildning!

Var från första början exklusivt för Macintosh…

Den första Adobe Photoshop-versionen, 1.0, som lanserades var exklusiv för Macintosh-datorer.

Men sen fick även Windows-användare ta del av det…

Windows-versionen av Photoshop (version 2.5) lanserades först år 1992. Detta var också den första versionen som hade stöd för 16-bitars filer.

Kanske lika bra med en begränsning…

PSD-filer (Photoshop Document) är begränsade till en storlek av 30 000 x 30 000 pixlar. Men frågan är om man verkligen behöver större filer?

Anpassade sig efter att internet växte…

Under sent 90-tal växte internet sig större än någonsin, vilket också Adobe lade märke till. I version 5.5, som släpptes år 1999, kunde man för första gången spara filer anpassade just för webben (”Spara för webben” när du ska spara en bild).

Gött att vara språkligt inkluderad…

Från ett programskapande av två bröder till ett av världens största fotoredigeringsprogram – idag finns Adobe Photoshop på över 22 språkSvenska är givetvis ett av dem!


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win