1
1 poäng

Hackergruppen Anonymous ses som den första riktiga hackergrupp som haft en revolutionerande roll på vårt samhälle. Den löst sammanhängande gruppen är så pass anonyma att de inte ens själva vet riktigt hur stort nätverket är, och saknar helt och hållet en individ med en ledande roll. En uppsjö av dokumentärer om hackergruppen har släppts, men här är tio fakta du antagligen inte hade en aning om när det kommer till Anonymous.

Växte sig stora genom forumet 4chan…

Gruppen växte sig stor genom forumet 4chan och deras första publika protester skedde utanför Scientologi-kyrkor runt om i världen, vilket också blev deras första mål att attackera i form av hackerattacker. Till och med Anonymous själva blev förvånade och berörda av det stora intresset och den massiva mängd som deltog i hackerattackerna.

Kriget mot Scientologi-kyrkan…

I kriget mot sekten Scientologi-kyrkan skickade gruppen tusentals svartfärgade fax till växeln, vilket ledde till att deras patroner i faxarna tog slut direkt. Likaså ringde de ner deras växeltelefon och hackade webbsidan, vilket gjorde att kyrkan blev helt okontaktbar. [källa]

Attacken mot Paypal…

Anonymous attack mot Paypal kostade företaget i fråga 5,36 miljoner dollar (cirka 47 697 032 kr mätt i dagens kurs). Men Anonymous har varit kostsamma för fler företag. Sony förlorade 3,2 miljarder dollar i börsvärde efter att gruppen hackat över 10 miljoner Playstation-konton.

På gott eller ont…?

Även om Anonymous gjort ett stort avtryck i vårt samhälle skiljer sig åsikterna huruvida de gör gott eller ont. Men något som bör anses som en god gärning är när de 2011 tog ner över 40 barnpornografiska sajter. Det tog dock inte slut där, utan gruppen valde även att distribuera personliga detaljer om de 1 589 aktiva användare som befann sig på sajterna.

Inte bara hackers…

Hela gruppen består dock inte bara av hackers (eller hacktivister, som det kallas). Egentligen är en väldigt liten del av gruppen utrustade med hackingkunskaper. Varför har då gruppen så många medlemmar, undrar säkert du. Alla som vill får vara med i gruppen, och de som inte kan hackalånar ut sina datorer som en bas för de som faktiskt kan hacka. På ett enklare sätt kan man förklara det på så vis att hackarna går ”genom” deras datorer eller använder deras datorer som en kraftkälla.

Har ett stort sinne för humor…

Anonymous har ett stort sinne för humor. Gruppen blev efter interna strider uppdelade i två läger; de som slogs för politiska mål och de som ville fortsätta att driva med folk. Roligt eller ej, men bland annat har Anonymous hackat porrsajter och delat alla medlemsuppgifter. Utöver detta hackade gruppen även amerikanska PBS och skrev en fejkad nyhet om att Tupak och Biggie fortfarande är vid liv och lever tillsammans på Nya Zeeland. Nyheten fick stor spridning innan PBS utannonserade att de blivit hackade och förlöjligade.

Infiltrerade sina kamrater…

Hector Monsegur, gruppens kanske vassaste hacker, blev gripen av FBI den 7 juni 2011. Hector gjorde allt för att inte hamna i fängelse och gick med på att infiltrera gruppen och ge FBI information för att kunna bygga ett rättsligt mål mot Anonymous och LulzSec (en grupp elithackare härstammande från Anonymous). Efter att det hela uppdagades sågs Hector som en stor förrädare bland gruppens medlemmar.

Hängde ut fel personer…

Alla kan göra fel, och likaså gäller det gruppen Anonymous. När de i oktober 2015 förklarade krig mot Ku Klux Klan visade det sig att en stor del av de medlemmar de hängde ut till allmänheten inte alls var medlemmar av KKK, och det utbröt kaos inom gruppen som ledde till en stor förtroendeminskning hos folket och dess anhängare.

Kriget mot ISIS…

Efter terroristattackerna i Paris gick Anonymous offentligt ut med att de kommer starta ett nätkrig mot ISIS. Det hela blev lyckat, och Anonymous lyckades hjälpa Twitter att stänga ner över 20 000 konton som tillhörde terrorister eller rekryterare för ISIS.

Hackade en radiokanal live…

En talesman för en kyrka i Webstboro predikade över radio hur han skulle sänka gruppen Anonymous. Det hela resulterade i att en hacker från Anonymous ringde in och hackade kyrkans webbsida live, samtidigt som han förde en underhållande konversation med kyrkans talesman.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win