Hackergruppen Anonymous ses som den första riktiga hackergrupp som haft en revolutionerande roll på vårt samhälle. Den löst sammanhängande gruppen är så pass anonyma att de inte ens själva vet riktigt hur stort nätverket är, och saknar helt och hållet en individ med en ledande roll. En uppsjö av dokumentärer om hackergruppen har släppts, men här är tio fakta du antagligen inte hade en aning om när det kommer till Anonymous.

Växte sig stora genom 4chan…

Gruppen växte sig stor genom forumet 4chan och deras första publika protester skedde utanför Scientologi-kyrkor runt om i världen, vilket också blev deras första mål att attackera i form av hackerattacker. Till och med Anonymous själva blev förvånade och berörda av det stora intressetoch den massiva mängd som deltog i hackerattackerna.

Kriget mot Scientologi-kyrkan…

I kriget mot sekten Scientologi-kyrkan skickade gruppen tusentals svartfärgade fax till växeln, vilket ledde till att deras patroner i faxarna tog slut direkt. Likaså ringde de ner deras växeltelefon och hackade webbsidan, vilket gjorde att kyrkan blev helt okontaktbar.

Attacken mot Paypal…

Anonymous attack mot Paypal kostade företaget i fråga 5,36 miljoner dollar (cirka 47 697 032 kr mätt i dagens kurs). Men Anonymous har varit kostsamma för fler företag. Sony förlorade 3,2 miljarder dollar i börsvärde efter att gruppen hackat över 10 miljoner Playstation-konton.

På gott eller ont…?

Även om Anonymous gjort ett stort avtryck i vårt samhälle skiljer sig åsikterna huruvida de gör gott eller ont. Men något som bör anses som en god gärning är när de 2011 tog ner över 40 barnpornografisajter. Det tog dock inte slut där, utan gruppen valde även att distribuera personliga detaljer om de 1 589 aktiva användare som befann sig på sajterna.

Inte bara hackers…

Hela gruppen består dock inte bara av hackers (eller hacktivister, som det kallas). Egentligen är en väldigt liten del av gruppen utrustade med hackingkunskaper. Varför har då gruppen så många medlemmar, undrar säkert du. Alla som vill får vara med i gruppen, och de som inte kan hackalånar ut sina datorer som en bas för de som faktiskt kan hacka. På ett enklare sätt kan man förklara det på så vis att hackarna går ”genom” deras datorer eller använder deras datorer som en kraftkälla.