1
1 poäng

Ljud finns i så många olika grupperingar. Det finns bland annat ljud som man kan höra och det finns likaså läten som örat inte kan uppfatta. Med hjälp av ultraljud kan vi nu se vårt foster som rör sig i magen. Ljud är en väldigt fantastisk grej, men visste du allt detta om ljud?

Fjärrkontroller som styrs av ljud är ingen nyhet, direkt…

Tidiga modeller av Zeniths TV-fjärrkontroller bytte kanaler med hjälp av ljud. När du trycker på en av knapparna slår en liten hammare på en aluminiumstav, på så vis utlöstes ett ljud över människans hörselområde och plockas upp av TV:n.

Infraljud i skräckfilmer…

Alla har vi nog någon gång suttit skitskraja till en skräckfilm. Men visste du att det ofta förekommer infraljud i filmerna, som människans öra aldrig kan uppfatta. Men även om vi inte kan höra det, så kan vi fortfarande känna det. Infraljud har visat sig att kunna skapa ångesthjärtklappning och frossa. Den perfekta kombinationen som behövs till en skräckfilm som snabbt sätter dig i stämning. [källa]

Det stora mysteriet…

UVB-76” är en bokstavligen talat mystisk rysk radiosignal (på 4625 kHZ). I nästan 40 års tid har ett upprepande surrande ljud sänts, och med några års mellanrum tar det stopp och en rysk röst läser siffror ochryska namn. År 2013 utfärdade UVB-76 en order för första gången, som lät: ”Command 135 har inletts”. Ingen vet vad det betyder, men skrämmande är det åtminstone.

En enda inspelning av Hitler…

Det finns endast en enda inspelning av Adolf Hitlers röst där han inte håller något tal. Inspelningen är en konversation mellan Hitler själv och Finlands dåvarande ledare Mannerheim. Röstinspelningen ägde rum i smyg av en ljudtekniker år 1942.

Fisande fiskar skapade kaos och diplomatisk kris…

1980 upptäckte den svenska marinen mystiska ljud under vattnet. Sverige anklagade Ryssland och en diplomatisk konflikt uppstod mellan länderna. Det visade sig senare att dessa ljud kom från fjärtande fiskar, en upptäckt som ledde till Nobelpriset. Man kan ju undra hur kul Ryssland hade åt detta efteråt?

Så kan du skapa ett svart hål…

Om du skulle lyckas skapa ett ljud som är 1 100 dB skulle du skapa ett svart hål som förstör hela vår galax. Gör dock gärna inte det.

Säkerhet är a och o…

En del elektriska bilar är så tystlåtna att tillverkaren blev tvungen att installera ett artificiellt motorljud, just för trafiksäkerheten.

Blåvalar kan höras på 80 mils avstånd…

Blåvalen kan producera det högsta ljudet av alla levande ting här på vår jord. Hela 188 dB kan blåvalen bidra med och kan köras på över 800 kilometers avstånd.

Skapa fågelläten med dina händer…

Om du klappar händerna framför ”Chichen Itza´s El Castillo Pyramid” i Mexiko kommer ekot att låta som en kvittrande fågel.

En elefants största mardröm…

Elefanter är så rädda för bin att enbart ljudet av surrandet kan vara nog för att få en hel flock till att fly. Elefanten har även utvecklat ett speciellt muller för att varna varandra om bin finns i närheten.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win