Kaféernas stad, potatisstaden, cykelstaden – Alingsås har så många namn att det snart börjar bli krångligt att hålla koll på alla! Här är tio fakta som du kanske inte kände till om potatismannen Jonas Alströmers hemstad!

Alingsåsaren införde potatis…

Vid detta laget visste du förhoppningsvis redan det, men det var alingsåsaren Jonas Alströmer som införde och populariserade potatisen till Sverige! Både på Alingsås Torg och i Göteborg finns statyer av denna man!

Aling bosatte sig…

Ortens namn, belagt sedan 1382, kommer möjligen från att en person från Ale, kallad ”Aling”, bosatt sig på platsen. Efterleden ”-ås” kommer troligen av att personen bosatte sig på åsen som idag ligger vid stadsdelen Nolby. Alltså kallades platsen för ”Alings ås”.

Stadsrättigheter 1619…

Alingsås fick sina stadsrättigheter först år 1619 av Gustav II Adolf , vilket gör Alingsås till en av de äldsta städerna i regionen.

Endast 150 invånare…

Runt 1720-talet hade Alingsås stad bara cirka 150 invånare. Ja, det är lite större idag, med sina cirka 40 000 invånare i kommunen. Dock fick staden sig ett rejält uppsving efter Jonas Alströmers manufakturverk under 1720-talet.

Stadsbränder i Alingsås…

1724 och 1779 drabbades Alingsås av stadsbränder som förstörde större delen av staden. Men lik förbannat står staden kvar än, så några stadsbränder tar då inte död på potatisstaden!

10 fakta du antagligen inte visste om Köpenhamn

10 fakta du antagligen inte visste om Köpenhamn

Alla vet vi nog att Köpenhamn är Danmarks huvudstad, och med stor sannolikhet har du som svensk också varit där vid minst ett tillfälle. Köpenhamns kommun har cirka 640 000 invånare, medan Hovedstadsområdet, som motsvarar Köpenhamns tätort, har cirka 1,9 miljoner...

10 fakta du antagligen inte visste om Rhodos

10 fakta du antagligen inte visste om Rhodos

Rhodos är en ö i Grekland som tillhör de så kallade Tolvöarna, som är den sydostligaste och största ön. Ön har en yta på 1 398 km², och är därmed ungefär lika stor som Öland. Namnet Rhodos kommer av det antika grekiska ordet för ros (Rhódon). Att ön också är ett...

10 fakta du antagligen inte visste om Taiwan

10 fakta du antagligen inte visste om Taiwan

Relationen mellan Kina och Taiwan har varit ansträngd sedan 1949, när den kommunistiska regimen tog makten i Kina och nationalistregeringen under ledning av Chiang Kai-shek flydde till Taiwan. Kina hävdar fortfarande att öriket är en del av Kina och har aldrig...