2
2 points

Man brukar kalla staden Alingsås för ”potatisstaden”. Detta tack vare Jonas Alströmer, som populariserade odlandet av potatis som livsmedel och tog även fram nya metoder därvidlag. Att påpeka för en alingsåsare att de inte kan sin ”potatishistoria” brukar ofta leda till blod, svett och tårar i vilda slagsmål, men här är tio fakta som antagligen ingen riktigt hade koll på när det kommer till potatis.

Ramaskri i Alingsås när Alströmer täcktes över…

En staty av Jonas Alströmer går att skymta på torget i Alingsås. Men vad många inte vet är att det även finns en staty av Jonas Alströmer på lilla torget i Göteborg. När lilla och stora torget renoverades i Alingsås täcktes statyn av Jonas Alströmer över för att inte skadas. Det blev upplopp bland den äldre generationen, och Alingsås Tidning fick mottaga en stor mängd av arga insändare. Efter mycket om och men kunde Jonas Alströmer-statyn åter igen andas frisk luft och blev avmaskerad. Och för dig som inte vet vem Jonas Alströmer var, så hade han en betydande roll för introduktionen och populariseringen av potatisen i Sverige. På 1700-talet, som en framstående agronom och företagsman, bedrev Alströmer experiment och kampanjer för att främja potatisens odling och konsumtion. Han ansåg att potatisen var en näringsrik och hållbar gröda som kunde bidra till att bekämpa svält och förbättra jordbruket. Genom sina insatser och förespråkande bidrog Alströmer till att potatisen blev en viktig och omtyckt livsmedelskälla i Sverige.

Den berömda potatisfestivalen…

Varje år, i juni månad, anordnar Alingsås kommun en potatisfestival. Nästan alla alingsåsare tar sig in till centrala stan och åker karuseller, dricker och äter gott och strosar omkring bland stånden. Potatisfestivalen bjuder även på en hel del uppträdanden, och det hör inte till ovanligheterna att artister med ursprung från Alingsås deltar, exempelvis Lotta Engberg.

Rymdpotatis…!

Potatis har även odlats i rymden, tro det eller ej. År 1995 provade några astronauter att odla potatis på rymdfärjan Columbia, och visst gick detta alldeles utmärkt!

Vi tackar för detta, Spanien…

Det var Spanien som introducerade potatisen till Europa under år 1539. Namnet kommer från spanska ”patata”.

En miljon irländare dog på grund av dåliga potatisskördar…

År 1845 var ett tragiskt år för irländarna. I princip alla dess potatisskördar blev utsatta för den så kallade ”bladmögel”-sjukan, och Irland stod för en akut matbrist. Man räknar med att cirka 1 000 000 irländare sjuknade in och dog, och ett lika stort antal flydde landet.

Världsrekordet för största potatisen går till…

Den största potatisen som någonsin har odlats blev funnen i England. År 2010 slet bonden Peter Glazebrook upp en potatis som vägde hela 3,76 kg.

Fördomarna kring kineserna…

Västerländska fördomar säger att kineser bara äter ris, men så är inte fallet. Kina är faktiskt den största producenten av potatisen i hela världen.

Väldigt nyttigt…

En enda potatis består av cirka 45% av ditt dagliga rekommenderade intag av vitamin C. Med andra ord är det oerhört nyttigt. Utöver C-vitaminer innehåller det också B6-vitaminfibrer och en hel drös av andra vitaminer som är bra för vår kropp och vårt välmående.

Oerhört populärt i Australien…

Årligen äts cirka 33 kilo potatis av varje människa globalt sett. Däremot verkar australiensare verkligen älska potatisen, då de i snitt äter nästan det dubbla; 60 kilo!

Endast 13% går till chipsproduktionen…

Av all världens potatisodlingar blir cirka 35% till pommes frites, 28% till färsk potatis och 13% till chips. Resterande blir till helt andra tilltugg.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win