Man brukar kalla staden Alingsås för ”potatisstaden”. Detta tack vare Jonas Alströmer, som populariserade odlandet av potatis som livsmedel och tog även fram nya metoder därvidlag. Att påpeka för en alingsåsare att de inte kan sin ”potatishistoria” brukar ofta leda till blod, svett och tårar i vilda slagsmål, men här är tio fakta som antagligen ingen riktigt hade koll på när det kommer till potatis.

Ramaskri i Alingsås när Alströmer täcktes över…

En staty av Jonas Alströmer går att skymta på torget i Alingsås. Men vad många inte vet är att det även finns en staty av Jonas Alströmer på lilla torget i Göteborg. När lilla och stora torget renoverades i Alingsås täcktes statyn av Jonas Alströmer över för att inte skadas. Det blev upplopp bland den äldre generationen, och Alingsås Tidning fick mottaga en stor mängd av arga insändare. Efter mycket om och men kunde Jonas Alströmer-statyn åter igen andas frisk luft och blev avmaskerad.

Den berömda potatisfestivalen…

Varje år, i juni månad, anordnar Alingsås kommun en potatisfestival. Nästan alla alingsåsare tar sig in till centrala stan och åker karuseller, dricker och äter gott och strosar omkring bland stånden. Potatisfestivalen bjuder även på en hel del uppträdanden, och det hör inte till ovanligheterna att artister med ursprung från Alingsås deltar, exempelvis Lotta Engberg.

Rymdpotatis…!

Potatis har även odlats i rymden, tro det eller ej. År 1995 provade några astronauter att odla potatis på rymdfärjan Columbia, och visst gick detta alldeles utmärkt!

Tack, Spanien…!

Det var Spanien som introducerade potatisen till Europa under år 1539. Namnet kommer från spanska ”patata”.

En miljon irländare dog…

År 1845 var ett tragiskt år för irländarna. I princip alla dess potatisskördar blev utsatta för den så kallade ”bladmögel”-sjukan, och Irland stod för en akut matbrist. Man räknar med att cirka 1 000 000 irländare sjuknade in och dog, och ett lika stort antal flydde landet.