Välj en sida

Aldrig någonsin har en mur diskuterats så mycket som Berlinmuren, bortsett möjligtvis den kinesiska muren. Syftet med muren var att åtskilja Väst- och Östberlin, och byggdes 13 augusti 1961 och föll 9 november 1989. Muren byggdes av Östtyskland för att stoppa den omfattande flykten av östtyska medborgare till väst via Västberlin, men i Östblocket användes officiellt benämningen ”antifascistiska skyddsvallen” om muren för att ge sken av att dess syfte var att hålla ”fascismen” borta. Med detta sagt finner du tio fakta som du bör känna till om Europas mest kända mur nedanför.

14 mil lång mur delade landet…

Berlinmuren var över 140 kilometer lång, och byggdes främst för att stoppa den massiva flykten av östtyska medborgare till väst via Västberlin.

Många dog när de försökte ta sig över…

Cirka 5 000 människor flydde över Berlinmuren till Västtyskland. Av dessa 5 000 dog mellan 136 till 200 personer. Åsikterna går isär väldigt om exakt antal dödsfall, och dokumentationen var inte till att lita på.

Tog till drastiska åtgärder…

År 1963 stal en östtysk man en pansarvagn och körde rätt in i muren i ett desperat försök att ta sig till Västtyskland.

Desperata försök…

Den sista personen som fick sätta livet till när han försökte ta sig från öst till väst försökte fly över muren med hjälp av varmluftsballonger. Han klarade sig från att bli nedskjuten, men föll istället ner till marken och dog omedelbart.

Var inte planerad att rivas först…

Berlinmuren revs sönder av misstag av bemyndigade medborgare efter att en östtysk talesman uttryckte sig fel vid en presskonferens, och nämnde att omedelbara gränsövergångar var tillåtet för varje medborgare. Majoriteten tolkade det som att muren skulle rivas och satte gladeligen igång.

10 fakta du antagligen inte visste om stenåldern

10 fakta du antagligen inte visste om stenåldern

Stenåldern definieras som den period i människans historia som inleds med att man börjar att tillverka verktyg. Just namnet "stenåldern" har ingenting med grottor att göra, utan snarare för att de flesta verktygen var tillverkade av sten. Människan använde sig förstås...