1
1 poäng

Aldrig någonsin har en mur diskuterats så mycket som Berlinmuren, bortsett möjligtvis den kinesiska muren. Syftet med muren var att åtskilja Väst- och Östberlin, och byggdes 13 augusti 1961 och föll den 9 november 1989. Muren byggdes av Östtyskland för att stoppa den omfattande flykten av östtyska medborgare till väst via Västberlin, men i Östblocket användes officiellt benämningen ”antifascistiska skyddsvallen” om muren för att ge sken av att dess syfte var att hålla ”fascismen borta”. Med detta sagt finner du tio fakta som du bör känna till om Europas mest kända mur nedanför.

En 15,5 mil lång mur delade landet…

Berlinmuren var över 155 kilometer lång, och byggdes främst för att stoppa den massiva flykten av östtyska medborgare till väst in till Västberlin.

Många dog när de försökte ta sig över…

Cirka 5 000 människor flydde över Berlinmuren till Västtyskland. Av dessa 5 000 dog mellan 136 till 200 personer. Åsikterna går isär väldigt om exakt antal dödsfall, och dokumentationen var inte till att lita på heller under den tiden. Så den exakta siffran kommer vi nog tyvärr aldrig att få reda på.

Tog till drastiska åtgärder…

År 1963 stal en östtysk man en stridsvagn och körde rätt in i muren i ett desperat försök att ta sig till Västtyskland.

Desperata försök…

Den sista personen som fick sätta livet till när han försökte ta sig från öst till väst försökte att fly över muren med hjälp av varmluftsballonger. Han klarade sig från att bli nedskjuten, men föll istället ner till marken och dog omedelbart.

Var inte planerad att rivas först…

Berlinmuren revs sönder av misstag av bemyndigade medborgare efter att en östtysk talesman uttryckte sig fel vid en presskonferens, och nämnde att omedelbara gränsövergångar var tillåtet för varje medborgare. Majoriteten tolkade det som att muren skulle rivas och satte gladerligen igång.

David Bowie utförde konsert vid murgränsen…

David Bowie utförde ett uppträdande vid Berlinmurens västra sida år 1987Bakom muren stod de östtyska också samlade för att lyssna. Du kunde höra hur de hejar och sjunger tillsammans från den andra sidan.

Har man pengar kan man samla på allt…

Friidrottaren Usain Bolt (på bilden nedanför) äger en tre ton stor bit av Berlinmuren. Varför och vad den är tänkt att användas till är dock oklart.

Rester av muren hittade sig till toaletter i Las Vegas…

Det finns en del av Berlinmuren även i Las Vegas, USA. Denna del går att skymta som en vägg i centrala Las Vegas på herrarnas toaletter.

Alla var dock inte för demoleringen…

År 1989 vädjade Storbritanniens dåvarande premiärminister, Margaret Thatcher (bilden nedanför), till ryska Michail Gorbatjov att hålla Berlinmuren uppe.

9 november en betydelsefull dag för tyskarna…

Den 9 november finns det mer än en anledning till att fira och även sörja i Tyskland. År 1918 under detta datumet blev Tyskland en republik. År 1923 grundades Ölkällarkuppen i München1938, Kristallnatten. Och slutligen; år 1989 föll Berlinmuren.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win