Betting eller vadhållning är omåttligt populärt i Sverige, speciellt när det kommer till fotboll. Men betting är inte begränsat till sport – det innebär helt enkelt att man satsar pengar på något som kommer att hända i framtiden. Här är tio fakta om de galnaste sakerna folk bettar på och några av de mest hutlösa vinsterna i historien!

Tio amerikanska cent kan räcka långt…

En av de mest fantastiska vinsterna i vadhållningens historia måste ha varit när två personer i Saratoga Springs i USA satsade tio cent, alltså motsvarande lite mindre än en svensk krona, på trav. De okända vinnarna förutspådde vilka fyra hästar som skulle komma först i det aktuella loppet. De lyckades även pricka in rätt ordning på dessa. Denna otroliga tur gav utdelningen 76 000 amerikanska dollar, det vill säga motsvarande ungefär 650 000 svenska kronor med dagens valutakurs.

Det går att betta på quidditch…

Ja, du läste rätt. När J.K. Rowling skrev Harry Potter-böckerna så hade hon säkert inte i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig att sporten som hon uppfann till Harry Potters magiska värld skulle vara föremålet för vadhållning från och med början av 2010-talet. Det som folk bettar på är så kallad mugglar-quidditch (mugglare är i J.K. Rowlings böcker folk utan magiska krafter). Spelarna springer runt på en plan med kvastar eller plaströr mellan benen för att komma så nära riktig quidditch som möjligt. Spelet är enligt vissa utövare en blandning av handboll, spökboll och rugby.

Lever Elvis? Då kan du tjäna storkovan…

Kungen av rock levde ett skandalomsusat liv, så det kanske inte är så konstigt att även hans död har gett upphov till en hel del uppseendeväckande historier. En av de mest populära teorierna kring sångarens bortgång är att han under 70-talet hjälpte FBI med att spionera på maffian och sedan blev påkommen, vilket ledde till att han var tvungen att iscensätta sin egen död för att undkomma dem. Det är ganska vanligt förekommande att folk bettar på att Elvis fortfarande lever. Själva vadhållningen gäller ett år, det vill säga, spelbolaget i fråga förlorar om det inom ett år visar sig att Elvis fortfarande är vid liv.

Zlatans inblandning i Bethard slog fel…

Fotbollslegenden Zlatan Ibrahimovic har säkert gjort en god affär på sin inblandning i spelbolagsbranschen, men det har lett till en del komplikationer för stjärnan. I maj 2021 såldes Bethard – där Zlatan var indirekt delägare – av sitt moderbolag Gameday Group. Zlatans inblandning i spelbolaget rapporterades av Aftonbladet, vilket ledde till att en disciplinutredning påbörjades. Priset för detta övertramp? En bot på 50 000 euro.

Svenskar är negativt inställda till kändisar i spelreklam…

Zlatan är långt ifrån den enda svenska stjärnan som har gjort reklam för spelbolag, men intressant nog så verkar det som att svenskar inte är särskilt förtjusta i detta påfund. En undersökning som Novus gjorde 2019 visade nämligen att så många som åtta av tio svenskar är negativt inställda till att kändisar gör reklam för spelbolag.