1
1 point

Betting eller vadhållning är omåttligt populärt i Sverige, speciellt när det kommer till fotboll. Men betting är inte begränsat till sport – det innebär helt enkelt att man satsar pengar på något som kommer att hända i framtiden. Här är tio fakta om de galnaste sakerna folk bettar på och några av de mest hutlösa vinsterna i historien!

Tio amerikanska cent kan räcka långt…

En av de mest fantastiska vinsterna i vadhållningens historia måste ha varit när två personer i Saratoga Springs i USA satsade tio cent, alltså motsvarande lite mindre än en svensk krona, på trav. De okända vinnarna förutspådde vilka fyra hästar som skulle komma först i det aktuella loppet. De lyckades även pricka in rätt ordning på dessa. Denna otroliga tur gav utdelningen 76 000 amerikanska dollar, det vill säga motsvarande ungefär 650 000 svenska kronor med dagens valutakurs.

Det går att betta på quidditch…

Ja, du läste rätt. När J.K. Rowling skrev Harry Potter-böckerna så hade hon säkert inte i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig att sporten som hon uppfann till Harry Potters magiska värld skulle vara föremålet för vadhållning från och med början av 2010-talet. Det som folk bettar på är så kallad mugglar-quidditch (mugglare är i J.K. Rowlings böcker folk utan magiska krafter). Spelarna springer runt på en plan med kvastar eller plaströr mellan benen för att komma så nära riktig quidditch som möjligt. Spelet är enligt vissa utövare en blandning av handbollspökboll och rugby.

Lever Elvis? Då kan du tjäna storkovan…

Kungen av rock levde ett skandalomsusat liv, så det kanske inte är så konstigt att även hans död har gett upphov till en hel del uppseendeväckande historier. En av de mest populära teorierna kring sångarens bortgång är att han under 70-talet hjälpte FBI med att spionera på maffian och sedan blev påkommen, vilket ledde till att han var tvungen att iscensätta sin egen död för att undkomma dem. Det är ganska vanligt förekommande att folk bettar på att Elvis fortfarande lever. Själva vadhållningen gäller ett år, det vill säga, spelbolaget i fråga förlorar om det inom ett år visar sig att Elvis fortfarande är vid liv.

Zlatans inblandning i Bethard slog fel…

Fotbollslegenden Zlatan Ibrahimovic har säkert gjort en god affär på sin inblandning i spelbolagsbranschen, men det har lett till en del komplikationer för stjärnan. I maj 2021 såldes Bethard – där Zlatan var indirekt delägare – av sitt moderbolag Gameday Group. Zlatans inblandning i spelbolaget rapporterades av Aftonbladet, vilket ledde till att en disciplinutredning påbörjades. Priset för detta övertramp? En bot på 50 000 euro.

Svenskar är negativt inställda till kändisar i spelreklam…

Zlatan är långt ifrån den enda svenska stjärnan som har gjort reklam för spelbolag, men intressant nog så verkar det som att svenskar inte är särskilt förtjusta i detta påfund. En undersökning som Novus gjorde 2019 visade nämligen att så många som åtta av tio svenskar är negativt inställda till att kändisar gör reklam för spelbolag.

Sten, sax och påse är inte bara en lek…

Det låter kanske otroligt, men det finns de som tar sten, sax och påse på blodigt allvar. Faktum är att VM i sten, sax och påse anordnas varje år, och liksom nästan allt annat går det att betta på det. Kanske något för den som inte är intresserad av sport men gillar vadhållning?

Att tro på sin favoritspelare kan löna sig…

2003 var det säkert många som kände på sig att Roger Federer, då aktuell med sin första Wimbledon-vinst, skulle upprepa denna prestation under kommande år. Men en man hade mer tro på tennisproffset än de flesta: Nick Newlife satsade samma år 1 500 pund på att Federer skulle vinna the Wimbledon Grand Slam minst sju gånger innan år 2019. Detta slog in redan 2012, men sorgligt nog gick Newlife bort 2009 och hann inte uppleva detta. Vinsten uppgick till hela 100 000 pund och gick istället till välgörenhet, allt enligt Newlifes egna önskemål.

Vadslagning kan vara livsfarligt…

Att riskera livet för ett vad låter kanske inte så klokt, men det var just det som simmaren Matthew Webb gjorde år 1883. Webb var den första personen som simmade över engelska kanalen år 1875, ett konststycke som han lyckades utföra på 21 timmar och 45 minuter. Åtta år senare satsade han två tusen amerikanska dollar på att han kunde simma genom The Whirlpool Rapids nära Niagarafallen. Ingen hade tidigare lyckats simma igenom dessa farliga strömmar, och Webb omkom i försöket.

Man kan betta på armbrytning…

Givetvis går det att betta på armbrytning! Armbrytning är en mycket större och mer erkänd sport än man skulle kunna tro, det anordnas till och med VM i sporten. Det finns också speciellt utformade träningsmaskiner, så kallade armbrytningsbord eller arm wrestling tables, som man kan köpa för att träna sig på sporten.

Svenskar bettar gärna på e-sporter…

Svenskar är otroligt bra på e-sporter så det kommer kanske inte som en överraskning att det är populärt med vadhållning inom dessa. De vanligaste e-sporterna att betta på är bland annat Counter-Strike: Global OffensiveDota 2 och Fortnite.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win