Seriefantasyromanerna Harry Potter är skrivet av J.K. Rowling och börjades ge ut 1997. År 2007 fick böckerna ett slut efter den sjunde boken. Böckerna har gjort väldig succé, med översättningar till 73 språk och försäljningssiffror på över 450 miljoner exemplar världen över. Efter framgångarna har också böckerna filmatiserats, med Daniel Radcliffe som Harry Potter. Allt detta visste du naturligtvis redan, men visste du följande tio punkter?

Skrev slutet före den första boken…

Författaren J.K. Rowling skrev det avslutande kapitlet av den sista Harry Potter-boken redan 1990. Det vill säga hela sju år innan hon släppte den första Potter-boken. 

Hur går det ens till…?

Det finns uppenbarligen tävlingar för allt. Världens snabbaste läsare, Anne Jones, håller världsrekordet i att läsa alla 607 sidor av den sista Potter-boken – på bara 47 minuter (!). En bild på Anne Jones finner du nedanför.

Harrys stuntman blev förlamad…

Daniel Radcliffes stuntman för de första sex Harry Potter-filmerna blev förlamad i en olycka under inspelningen av den sjunde filmen.

Givmild miljardär…

Författaren bakom Harry Potter, J.K. Rowling, (på bilden nedanför) förlorade sin titel som ”miljardär” just på grund av att hon donerade bort så mycket av sin förmögenhet till välgörenhet. Snacka om givmildhet!

Tackade nej till Michael Jackson…

Michael Jackson har inte bara velat ha huvudrollen som Spindelmannen i filmerna med samma titel (nej, vi skojar inte). Han har också velat göra en Harry Potter-musikal. Han fick dock ett nej från författaren, J.K. Rowling, vilket ärligt talat kanske var lika bra.

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

How I Met Your Mother är en amerikansk komediserie för TV som skapats av Carter Bays och Craig Thomas. Första säsongen blev klar och sändes i USA mellan 2005 och 2006. Efter nio säsonger sändes seriens sista avsnitt 31 mars 2014. TV-serien visades i hela 208 avsnitt...

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

Det finns många filmer och TV-serier som slutar för öppen tolkning, där det är fansens uppgift att själva bestämma hur allt fick sitt slut. Men sen finns det också de serier och filmer med egentligen uppenbara slut, men som har fått tittare världen över att komma fram...