1
1 point

Niagarafallen är en grupp vattenfall i Niagarafloden i östra Nordamerika, på gränsen mellan USA och Kanada. Fallen ligger vid tvillingstäderna Niagara Falls, New York och Niagara Falls, Ontario. Det hör inte till ovanligheten att man blandar ihop Niagarafallen som endast ett vattenfall, men i själva verket är det hela tre styck; Amerikanska fallen, Hästskofallen och Brudslöjefallen. Du kanske har varit där och upplevt vattenfallen på plats? Eller planerar att åka dit? Då har vi tio fakta som du bara måste känna till!

Niagarafallen har existerat åtminstone sedan istiden…

Niagarafloden är ett arv från istiden sedan 12 000 år tillbaka, den södra delen av Ontario täcktes med 2-3 kilometer tjocka inlandsisar!

Belägna både i USA och Kanada…

Amerikanska fallen och Hästskofallen är de största, med en bredd på 325 respektive 920 meter, medan Brudslöjefallen är betydligt mindre. Hästskofallen ligger till två tredjedelar i Kanada och till en tredjedel i USA. De andra två fallen ligger i USA.

Fallens ålder motsvarar en mikrosekund i geologisk tid…

Niagarafallen är faktiskt fortfarande i sin ungdom. De är bara cirka 12 000 år gamla, vilket motsvarar ungefär en mikrosekund i geologisk tid.

Användbart miljötänk…

Det är också en kraftkälla och producerar vattenkraft. När en nödsituation uppstår, kan flödet av floden reduceras något av elbolagen, som ökar sitt intag och skapar användbar och grön energi.

Många har dött vid fallen…

Det är olagligt och direkt livsfarligt att korsa Niagarafallen. Många människor har ändå provat det. Några överlevde, somliga skadades svårt och en hel del har även dött. Den första att korsa fallen var redan år 1859. Den som senast korsade Niagarafallen var Nik Wallenda, som år 2012 bad om tillstånd från både den amerikanska och kanadensiska regeringen att gå på linbana över. Regeringarna gick med på det och Wallenda korsade floden problemfritt!

Kunde ha blivit både nöjespark och cirkus vid fallen…

Vid ett tillfälle, före Goat Island blev en del av Niagara Falls State Park, fanns det förslag på vad ön skulle kunna användas för. En herre vid namn Vanderbilt tyckte att ön skulle nyttjas som en nöjespark, medan en annan herre vid namn P.T. Barnum ville att ön istället skulle användas som en plattform för en cirkus.

15 äventyrare sedan 1901…

Totalt har hela femton äventyrare trotsat naturens lagar och åkt ner för Niagarafallens Hästskofall sedan år 1901, som är en av de största vattenfallen. 

Vid ett kort skede slutade vattnet att rinna…

Tro det eller ej, men vattenfallen har under ett skede upphört att rinna helt och hållet. Året var 1848, och vattenflödet upphörde på grund av stora isflak som blockerade vattnet längre upp i floden.

Jean Lussier överlevde fallet i en gummiboll…

Den tredje personen att åka ner för fallen var Jean Lussier (se bild nedanför) den 4 juli år 1928. Lussier tog sin chans och lade sig i en gigantisk gummiboll som var kantad med syrefyllda gummirör. Han överlevde mirakulöst fallet och lyckades dessutom tjäna en extra slant genom att sälja delar av bollens gummirör till turister efteråt.

Nästan en garanti att se en regnbåge…

Du är nästan alltid garanterad att se en regnbåge om du är på den kanadensiska sidan av fallen. För att fånga detta vackra fenomen bör du ha kameran redo omkring middagstid fram tills solen går ner.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win