1
1 poäng

Captain Phillips är en amerikansk biografisk film från 2013, i regi av Paul Greengrass med Tom Hanks och Barkhad Abdi i huvudrollerna. Filmen bygger på den verkliga händelsen om Kapten Richard Phillips och hans besättning, som togs som gisslan av somaliska pirater i Indiska oceanen under kapningen av MV Maersk Alabama 2009. Captain Phillips visades först på New York Film Festival 2013 och hade sedan biopremiär i oktober samma år. Under 2014 blev Captain Phillips nominerad till sex stycken Oscars − bland annat för bästa film 2013 och Abdi för bästa manliga biroll − men vann ingen av nomineringarna. Med detta sagt kommer här tio fakta som du kanske inte kände till om filmatiseringen!

Den somaliske piraten tjänade avsevärt mindre än de övriga i filmen…

Barkhad Abdi, som spelade den somaliske piraten Muse, föddes faktiskt i Somalia och hade aldrig tidigare arbetat som skådespelare. Han improviserade även den välkända repliken: ”Look at me, I am the captain now!” (”Titta på mig, jag är kaptenen nu!”). Barkhad Abdi tjänade endast 65 000 dollar för sina insatser, vilket skilde sig rejält från Tom Hanks (kapten Phillips) lön.

Kapten Phillips var inte så omtyckt som han framstår…

I filmen lyftes kapten Phillips fram som en heroisk och älskad kapten av sina besättningsmedlemmar. Men i själva verket var den verklige kapten Phillips en butter och självgod man, som var lågt betraktad av sina besättningsmän.

För att bygga spänning fick ingen träffa piraterna innan de stormade fartyget…

I filmen Captain Phillips – för att bygga spänning – fick övriga skådespelare som spelade besättningsmedlemmar på skeppet inte träffa de somaliska piraterna fram tills scenen där de stormade fartyget. Tom Hanks sade att de var de tanigaste och läskigaste människor han någonsin hade stött på.

Samma Navy Seal-team som tog död på Bin Ladin befriade kapten Phillips…

Det amerikanska Navy Seal-teamet som tog död på Usama Bin Ladin blev världsberömda över en natt efter nyheten om den störtade gerillaledaren för Al-Qaida. Det var också precis samma militärteam som befriade kapten Phillips och tog död på de somaliska piraterna.

Idag avtjänar Abduwali Muse ett 33 år långt fängelsestraff…

Den riktiga sjöpiraten, Abduwali Muse, var bara mellan 15-16 år när han stormade fartyget och kidnappade kapten Phillips. Den exakta åldern är lite osäker, men idag avtjänar han ett 33 år långt fängelsestraff.

Ytterligare fyra kapningsförsök har ägt rum…

Containerfartyget MV Maersk Alabama, som blev kapat av de somaliska piraterna, har i verkligheten råkat ut för ytterligare fyra kapningsförsök. Alla försök har dock misslyckats och än idag flyter fartyget omkring i trakterna kring den somaliska kusten på uppdrag av sin ägare; danska Maersk Line.

I verkligheten tog piraterna med sig pengarna…

Till skillnad från vad som hände i filmen Captain Phillips tog piraterna som kapade Maersk Alabama de 30 000 dollarna från säkerhetsskåpet med sig på livbåten. När marinen dödade de alla och räddade kaptenen gick pengarna inte att hitta någonstans, och än idag saknas de.

I verkligheten blev kaptenen stämd av en besättningsmedlem efteråt…

I verkligheten stämde en av männen från Richard Phillips besättning honom efter incidenten. Han hävdade att Phillips var väl medveten om faran somaliskt vatten men i alla fall gick in och äventyrade allas säkerhet eftersom han ville få transporten till hamnen snabbare, detta trots att rederiet hade skickat honom en rådgivande varning om att undvika de somaliska kusterna.

Tom Hanks blev nerspydd under tagningarna i livbåten…

Tom Hanks har hävdat i en intervju att alla scener i livbåten faktiskt filmades i en skalenlig modell och befann sig i vatten hela tiden under tagningarna, vilket resulterade i att besättningsmedlemmarna blev sjösjuka och spydde ner Tom Hanks.

Egentligen skulle piraterna inte ha kidnappat besättningen…

I verkligheten var det från början tänkt att piraterna som ockuperade fartyget och kidnappade besättningsmedlemmarna skulle möta upp med andra piratgrupper i kustområdet, som höll andra kidnappade offer i sitt våld. Deras uppgift skulle vara att ge de andra piraterna eskort, men så blev aldrig fallet när de istället fick syn på MV Maersk Alabama.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win