1
1 point

Vatten kan tyckas vara ett onödigt ting, men utan dess existens hade inte vi funnits till – eller något levande alls på vår jord, rättare sagt. Cirka 75% av vår yta på jorden består av vatten, men allt är inte drickbart. Här följer tio fakta som du inte kunde tro om något så självklart och vardagligt för många av oss.

Så mycket vatten har vi på vår planet…

Det består cirka 1,5 miljarder kubikkilometer av vatten på vår kära planet jorden. Det blir en hel del badkar att fylla.

75%…

Om allt vatten på jorden skulle fördelas jämt över planetens yta skulle djupet i genomsnitt vara cirka 3 700 meter. Vi får helt enkelt vara glada över att vi har lite land att vara på, då planetens yta består av cirka 75% vatten.

Endast cirka 1% är drickbart…

Man kan tro att vattnet är en självklarhet för alla, men så är inte fallet. Bristen på rent och fräscht vatten är stor, speciellt i u-länder. 97% av allt vatten är saltat2% är instängt under polarisar och endast 1% av allt vatten är drickbart och fräscht. Men med tanke på hur många som faktiskt har tillgång till rent vatten kan man kanske lägga en tanke på hur mycket vatten vi egentligen har här på vår kära jord.

Ännu fler badkar att fylla…

Det största kända moln av vattenånga upptäcktes av NASA i närheten av ett svart hål 12 000 000 ljusår från oss ute i rymden. Det fanns 140 triljoner gånger mer vatten i det molnet än vad vi har på hela vår jord.

10 000 triljoner…

Antarktis har varit täckt av is och snö i över 30 000 000 år. Man räknar med att det består av cirka 10 000 triljoner ton av snö och is.

16 olika faser…

Det finns hela 16 olika typer av faser för is. Alla dessa faser har ett unikt kristallmönster och struktur.

2,7 liter om dagen…

Människan dricker i snitt 1 000 liter vatten årligen, vilket blir ett genomsnitt på 2,7 liter per dag.

Varmt vatten fryser snabbare…

Varmt vatten fryser snabbare till is än kallt vatten. Detta kallas för Mpemba-effekten, och ingen vet riktigt varför det är på så vis, även om hundratals olika teorier finns.

Tänk på din förbrukning…

Duschar du ofta? Då kanske du bör tänka till. I snitt går det åt cirka 200 liter av vattnet per duschtillfälle. Hela åtta liter vatten går åt när du spolar i din toalett, och ungefär lika mycket när du låter kranen rinna när du borstar tänderna. Med andra ord, tänk på hur du använder ditt vatten.

Stort mörkertal…

Cirka 3,4 miljoner människor dör årligen av vattenrelaterade orsaker. Mestadels handlar det om förorenat vatten. Mörkertalet är dock väldigt stort, så antagligen är det ännu fler som årligen stryker med.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win