1
1 poäng

I en värld där livets förekomst är intimt sammankopplad med ett element som täcker stora delar av jorden, är det lätt att ta för givet dess oerhörda betydelse. Vatten är den grundläggande byggstenen för allt känt liv och en oumbärlig kraft för planetens mångfald av ekosystem. Det möjliggör liv och överflöd där det rinner, och det förblir en gåtfull och fascinerande kraft i sina olika manifestationer. Från dess flytande form som en strömmande flod till dess frusna skönhet som glaciärer på bergstopparna, är detta element ett evigt mysterium som väcker vår nyfikenhet och uppskattning. Här är tio intressanta fakta och kuriosa som du antagligen inte kände till om just vattnet sedan tidigare!

Så mycket finns det egentligen på vår planet…

Det består cirka 1,5 miljarder kubikkilometer av vatten på vår kära planet jorden. Det blir med andra ord en hel del badkar att fylla.

Så mycket av vår planet är täckt med vatten…

Om allt vatten på jorden skulle fördelas jämt över planetens gigantiska yta skulle djupet i genomsnitt vara cirka 3 700 meter. Vi får helt enkelt vara glada över att vi har lite land att vara på, då planetens yta består av cirka 75% vatten.

Om allt vatten på jorden skulle fördelas jämt över planetens yta skulle djupet i genomsnitt vara cirka 3 700 meter. Vi får helt enkelt vara glada över att vi har lite land att vara på, då planetens yta består av cirka 75% vatten.

Endast cirka 1% är drickbart…

Man kan tro att vattnet är en självklarhet för alla, men så är inte fallet. Bristen på rent och fräscht vatten är stor, speciellt i utvecklingsländer. 97% av allt vatten är saltat2% är instängt under polarisar och endast 1% av allt vatten är drickbart och fräscht. Men med tanke på hur många som faktiskt har tillgång till rent vatten kan man kanske lägga en tanke på hur mycket vi egentligen har här på vår kära jord.

Ännu fler badkar att fylla…

Det största kända moln av vattenånga upptäcktes av NASA i närheten av ett svart hål cirka 12 000 000 ljusår från oss ute i rymden. Det fanns 140 triljoner gånger mer vatten i det molnet än vad vi har på hela vår planet.

Det största kända moln av vattenånga upptäcktes av NASA i närheten av ett svart hål 12 000 000 ljusår från oss ute i rymden. Det fanns 140 triljoner gånger mer vatten i det molnet än vad vi har på hela vår jord.

10 000 triljoner…

Antarktis har varit täckt av is och snö i över 30 000 000 år. Man räknar med att det består av cirka 10 000 triljoner ton av snö och is.

12 olika faser…

Det finns hela 12 olika typer av faser för is. Alla dessa faser har ett unikt kristallmönster och struktur. Vid atmosfärstryck och normala temperaturer är de mest kända faserna för is isfaser I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI och XII. Dessa faser varierar beroende på tryck och temperatur, och de har olika kristallstrukturer. Flera av dessa faser har också flera varianter beroende på de specifika förhållandena.

2,7 liter om dagen…

Människan dricker i snitt 1 000 liter vatten årligen, vilket blir ett genomsnitt på 2,7 liter per dag. Du ser väl till att dricka din dagliga dos?

Människan dricker i snitt 1 000 liter vatten årligen, vilket blir ett genomsnitt på 2,7 liter per dag.

Varmt vatten fryser snabbare…

Varmt vatten fryser snabbare till is än kallt. Detta kallas för Mpemba-effekten, och ingen vet riktigt varför det är på så vis, även om det finns hundratals olika teorier. [källa]

Tänk på din förbrukning…

Duschar du ofta? Då kanske du bör tänka till en gång extra. I snitt går det nämligen åt cirka 200 liter av vattnet per duschtillfälle. Dessutom går hela åtta liter åt när du spolar på din toalett, och ungefär lika mycket om du låter kranen rinna när du borstar tänderna. Med andra ord, tänk på hur du använder dig av vår viktigaste resurs!

Duschar du ofta? Då kanske du bör tänka till. I snitt går det åt cirka 200 liter av vattnet per duschtillfälle. Hela åtta liter vatten går åt när du spolar i din toalett, och ungefär lika mycket när du låter kranen rinna när du borstar tänderna. Med andra ord, tänk på hur du använder ditt vatten.

Stort mörkertal…

Cirka 3,4 miljoner människor dör årligen av vattenrelaterade orsaker. Mestadels handlar det om att vattnet är förorenatMörkertalet är dock väldigt stort, så antagligen är det ännu fler som årligen stryker med.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win