1
1 poäng

Sova middag – även kallat att ta en siesta, som är ett spanskt ord för middagsvila- är en kärleksfull paus för kropp och sinne. Det kommer av latinets ”hora sexta”, mer känt som ”sjätte timmen” på svenska, räknat från klockan 06.00, d.v.s. klockan tolv på dagen. I Europa och delar av Asien hör det inte alls till ovanligheten att människor tar en liten tupplur om dagen, och har visat sig att vara väldigt effektivt. Här är tio fakta som du bör känna till om att sova middag, så du kan ta en tupplur med gott samvete framöver!

Det är bevisat att en tupplur effektiverar dig…

I de flesta europeiska länder, bortsett Tyskland, hör det inte alls till ovanligheten att man tar en liten siesta, oavsett om du bor i de lite varmare breddgraderna eller de lite mindre varma. Kina, Indien, Japan och delar av Mellanöstern har till och med infört en tupplur under arbetstid, vilket har visat sig att effektivisera de anställdas arbetsprestation

Män tar gärna en tupplur efter sex – till skillnad från kvinnor…

En undersökning där enbart män tillfrågades vad de helst av allt gör efter ett samlag var en tupplur överlägset nummer ett på listan. Att ta en bit mat eller något sött låg på andra plats. Kvinnors svar var mer varierande, där de ville göra allt från att mysa eller prata till att bli lämnade i fred eller få någon matbit serverad till sig.

74% av kvinnorna sover mindre än männen…

En annan undersökning har visat att hela 74% av kvinnorna sover mindre än vad män gör under natten, även om samma studie har visat att kvinnor bör sova en timma mer än vad män gör. Studien påvisade även att kvinnor känner sig mer skyldiga än vad män gör över att ta en tupplur.

Visst kan du ta en tupplur utan att ha dåligt samvete…

Sömnexperter rekommenderar att du aldrig tar en tupplur längre än 1,5 timmar. Detta för att inte påverka nattsömnen för mycket. För de flesta människor är 15-30 minuter av sömn mitt under dagen det bästa alternativet.

Många lider av sömnproblematik – men det går att förhindra med planerade tupplurar…

The National Commission on Sleep Disorders uppskattar att cirka 60 000 000 amerikanare lider av någon form av kronisk sömnproblematik, och tror att detta är ett av de största hälsoproblemen kombinerat med fetma i landet. Likaså uppskattas en lika stor procentandel av européer ha samma problem, mycket tack vare stressiga arbetsmiljöer och vardagar. En planerad tupplur om dagen är ett sätt att förhindra din sömnproblematik.

Att sova middag kan rädda ditt liv…

Att sova middag kan erbjuda flera fördelar för att skapa friska människor, inklusive en mer avslappnad vardag, minskad trötthet, ökad vakenhet, bättre humör, förbättrad prestanda, ökad reaktionstid, bättre minne och färre olyckor och misstag.

Om du går upp 06:00 bör du ta en tupplur 14:00…

Enligt en studie gjord av University of California-Berkeley i USA är den absolut bästa tiden för att ta en tupplur efter åtta timmars vakenhet och åtta timmar innan du ska gå och lägga dig för natten. Om du går upp 06:00 på morgonen och går och lägger dig 22:00 är alltså den optimala tiden för att sova middag klockan 14:00.

Nästan alla däggdjur sover middag…

Över 85% av alla däggdjur sover middag under korta perioder under dagen. Människan är ovanliga i att de har två olika perioder på dagen: sömn och vakenhet. Forskare är oense på om denna förgrening av dagen är ett konstgjort sömnmönster, eller om det istället är bättre att få lite sömn under flera tupplurar under en 24-timmarsperiod och är mer naturligt för vårat beteende.

Även NASA har forskat i att sova middag…

En studie gjord av den amerikanska myndigheten NASA utförd på sömniga militära piloter och astronauter fann att en 40-minuters tupplur förbättrade deras prestanda med hela 34% och att de blev så mycket som 100% mer alerta.

Ta en tupplur istället för en kopp kaffe…

Att ta en tupplur är bättre än att dricka koffein i form av kaffe eller energidryck, eftersom koffein kan minska din minnesprestanda. Med andra ord, medan en person kan känna sig piggare efter en koffeindryck är man också mer benägen att göra misstag.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win