1
1 point

Alla gillar vi olika och alla gör vi olika. Människan är faktiskt en av de få levande varelser som faktiskt har sex även för skoj skull, det vill säga inte bara i syfte att reproducera. Inte jag, men andra människor, så klart. Därför känns det jätterelevant att ta upp djurs parningsritualer, så här kommer tio fakta som du antagligen inte kände till om något så roligt som att para sig!

Tack gode gud över att jag inte är ett bi…

När manliga honungsbin har parat sig exploderar deras penis och de dör. Under drottningens parningsflygning kommer hon att para sig med ett tiotal partners och lämnar ett spår av döda, penislösa bin efter sig. Snacka om att ta begreppet ”min penis håller på att sprängas” till helt nya nivåer!

Så kan människan styra över insektspopulationen…

Eftersom många honinsekter bara parar sig en gång i sitt liv, kan insektspopulationer styras genom att släppa svärmar av sterila hanar i naturen; honorna parar sig med dem, får aldrig några barn och dör i sin tur. Denna metod är inte helt sällsynt för att användes och har minimerat många insektsarter som är farliga för andra djur eller oss människor.

Kul att kunna hjälpa till…

Gråvalar parar sig i grupp om tre. Den icke-dominanta hanen fungerar precis som ett stag för att hålla honan på plats, så att hon inte flyter iväg. Där känner man sig nog som femte hjulet.

Skalbaggar försökte para sig med ölburkar…

Under 80-talet fick ett australiskt ölföretag ändra utformningen av sina ölburkar. Detta så att en art av skalbaggar skulle sluta försöka att para sig med ölburken. Tycker dock att problemet låter som en helt vanlig lördag.

Utpressar tills de får para sig…

Handelfiner skiljer ibland de kvinnliga delfinerna från sina familjer och nekar dem mat ända fram till de går med på att para sig. Detta kan man minst sagt kalla för elaka parningsritualer!

Pandorna verkar ha hittat något effektivare än ”huvudvärk”…

En av anledningen till att det är så svårt att få pandor att para sig är att den kvinnliga pandan bara är på ”humör” för en kort period under våren. Deras sexuella intresse varar bara 24-72 timmar per år. Någon som varit i ett riktigt långt äktenskap och känner igen sig?

Föds i enda syfte att para sig…

Lunafjärilar (på bilden nedanför) föds utan munnar. Deras liv går helt enkelt ut på att hinna para sig inom loppet av sju dagar – sedan svälter de nämligen ihjäl. Att dö både pilsk och hungrig måste väl ändå vara det mest plågsammaste?

Tur att de inte har sexualkunskap…

Kvinnliga änder har utvecklat en komplex slida med flera återvändsgränder, fickor och tunnlar för att förvirra oönskade hanar och förhindra befruktning från fel hane. Och jag som tycker en vagina hos en kvinna är komplex nog?

Starkast hals vinner…

Giraffers parningsritualer inkluderar ibland något som liknar ”necking” där hanarna använder sina långa halsar för att slåss om honor. Denna ”halsduell” kan se imponerande ut, men det är faktiskt en social aktivitet snarare än en aggressiv kamp.

Konstig – men praktisk – parningsritual hos clownfiskarna…

Clownfisken är känd för sin fascinerande symbios med havsanemoner, där de lever i harmoni och skyddar varandra. När det kommer till parningsritualerna hos clownfiskar, är det både intressant och praktiskt på samma gång.

När ett clownfiskpar bestämmer sig för att para sig, sker en förvandling hos den dominanta honan. Hon byter kön och blir till en hane. Det är som om rollerna byts för att underlätta för parningen. Vanligtvis sker detta könsskifte i hierarkin av clownfiskar, där den största och starkaste av de underordnade fiskarna tar rollen som hanen.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win