2
2 points

De mänskliga rättigheterna är en del av folkrätten och övrig internationell rätt, och preciseras i internationella överenskommelser. Dessa rättigheter reglerar relationen mellan statsmakten och individen och fastställer samtidigt vissa skyldigheter som staten har gentemot individen. De mänskliga rättigheterna har sitt ursprung i den engelska Magna Carta från 1215, den franska Deklarationen om människans och medborgarens rättigheter från 1789 och den amerikanska självständighetsförklaringen från 1776. Mycket har hänt sedan dess, men de mänskliga rättigheterna består minsann! Här är tio fakta som du bör känna till om mänskliga rättigheter!

Blev friad för mord av gammal lag…

År 1818 anklagades en engelsman för mord, men hävdade rätten till envig. Till allas förvåning blev han beviljad denna rätt, som fortfarande var passivt giltig. Han frikändes även när hans anklagare avböjde att visas på ”ärans fält”.

Persisk kung var en av de första att stödja mänskliga rättigheter…

År 539 f Kr utfärdade den persiske kungen, Cyrus den store, första förordningen om de mänskliga rättigheterna. Han befriade slavar, förklarade att alla människor har rätt att välja sin egen religion och etablerade rasjämlikhet.

Frank Sinatra var stor förespråkare av mänskliga rättigheter…

Frank Sinatra var en stor aktivist i medborgarrättsrörelsen, och vägrade att bo på hotell som inte tillät mörkhyade gäster. Han använde flitigt sina maffiaband för att hjälpa till att få fackföreningar bakom John F. Kennedy, eftersom han visste att de hade samma åsikter om lika rättigheter.

Inte kända för att förespråka de mänskliga rättigheterna, direkt…

År 2003 skickade den ryska regeringen en specialstyrka i form av dödspatrull för att mörda en människorättsaktivist som hämnd för att hon lämnade in ett klagomål till Europadomstolen. Hårda bud!

Bostadsägare har mycket att säga till om i England…

Enligt en engelsk lag, ”rätt till ljus”, har ägaren av en byggnad med fönster som har fått dagsljus i 20 år eller mer rätt att förbjuda någon konstruktion eller andra hinder som skulle beröva honom eller henne dagsljuset.

Den enda kongressmedlemmen som dött i tjänst…

Leo Ryan är den enda medlemmen i den amerikanska kongressen att någonsin ha dödats i ett tjänsteärende. Han mördades samtidigt som han undersökte brott mot de mänskliga rättigheterna i dåvarande Jonestown, låg i nordvästra Guyana.

Stämplade demonstranter med psykisk sjukdom…

Under 60-talet blev många afroamerikanska medborgarrättsdemonstranter från Detroit ”diagnostiserade” med schizofreni (på grund av deras ”fientliga” och ”aggressiva” beteende) och skickades iväg till mentalsjukhus. Vissa demonstranter var inlåsta i mer än 30 år och andra dog under den så kallade ”behandlingen”.

Har rätt att skilja sig om mannen är för frånvarande…

Enligt islamisk lag har en kvinna rätt att annullera sitt äktenskap om hennes man är borta för länge, detta eftersom hennes rätt till intimitet är av största vikt.

Därför spelades Hobbit-filmerna in just i Nya Zeeland…

Nya Zeelands regering gick med på att ta bort arbetstagarnas rätt att organisera fackföreningar inom filmproduktionsindustrin, och ge pengar till stora budgetfilmer gjorda i Nya Zeeland i utbyte mot att Warner Bros skulle spela in Hobbit-filmerna i landet.

Tullen gick nit mot människoaktivist…

Jacob Appelbaum, en man som upprepande gånger blivit haffad av amerikanska brottsbekämpande organ för sitt arbete med Wikileaks, greps en gång av den amerikanska tullen. De genomsökte honom efter telefoner eller bärbara datorer men fann bara ett USB-minne med de mänskliga rättigheterna.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win