1
1 point

Idag finns det bara cirka 1 000 pandor kvar och arten är oerhört utrotningshotad. Forskare hoppas på att kunna femdubbla antalet pandor fram till år 2025. Av dessa 1 000 pandor är 240 av dem i fångenskap. Förutom att pandorna äter mellan 14-16 timmar om dagen har vi här listat tio andra punkter om de söta pälsdjuren!

Ska symbolisera fred i Kina…

Pandan har under en lång tid varit en symbol för fred i Kina. För hundratals år sedan, när olika stammar stred mot varandra, betydde det vapenvila eller reträtt när en flagga föreställandes en panda hissades upp i luften.

Antagligen ett relativt ungt djur…

Man vet inte exakt hur länge pandor existerat här på jorden, men forskare är ganska överens om att de levt på vår planet någonstans mellan två till tre miljoner år.

Enligt legenden var de helt vita från början…

Enligt legenden var pandan en gång i tiden en helt vit björn. När en liten flicka försökte rädda en pandaunge från att attackeras av en leopard, dödade leoparden flickan i stället. Pandorna kom till hennes begravning med armbindlar av svart aska. När de torkade sina ögon av sorg ska deras ögon ha blivit svarta runt omkring av askan.

Man vet dock inte riktigt helt säkert varför pandorna är svarta och vita. Vissa biologer tror pandans färger är kamouflage av ljus och mörker för att hjälpa pandan att gömma sig i skuggorna i en bambuskog. Andra forskare tror att de svarta och vita färgerna hjälper pandan att hålla en jämn temperatur, eller att färgerna hjälper pandan att undvika andra pandor. Ytterligare biologer tror att pandans stora svarta ögonfläckar gör att ögonen ska se större ut och deras blick mer aggressiv och skräckinjagande.

Har ett oerhört tungt skelett…

En pandas skelett är dubbelt så tungt jämfört med andra djur i en ungefärlig samma storlek.

Därför är pandorna så svår-parade…

Kvinnliga pandor har ägglossning endast en gång om året. De är alltså fertila endast två eller tre dagar om året.

Nästan hälften överlever inte…

Det är vanligare att pandamammor föder tvillingar i fångenskap än vad det är för dem att föda tvillingar ute i det fria. Varför är forskarna osäkra på. Dock dör i snitt hälften av alla pandor strax efter födseln av sjukdomar eller att de oturligt nog blir krossade av sin mamma. Av misstag, förstås.

Så dyr är den illegala pandapälsen…

På den illegala marknaden är pandapäls värt mellan 600 000 kronor upp till 1 000 000 kronor.

Så starka är deras käkmuskler…

Pandor må se söta och runda ut i ansiktet, men sanningen är att deras käkmuskler är så stora att de blir så runda i ansiktet. En panda kan utan problem tugga sönder en aluminiumbit till småsmulor med hjälp av sina käkmuskler och sylvassa tänder.

Lånade ut pandor till USA i form av en gåva…

Efter USA:s dåvarande president Richard Nixons besök i Kina år 1972 fick han två pandor från den kinesiska ledaren, Mao. De två pandorna, Ling-Ling och Hsing-Hsing, placerades i National Zoo i Washington D.C., och mer än en miljon personer besökte djurparken under deras första år.

Snordyra att ha i fångenskap…

Att ha en panda i en djurpark är minst sagt dyrt. Man brukar säga att det kostar cirka fem gånger mer att ha en panda i fångenskap än vad det kostar att ha det näst dyraste djuret; elefanten.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win