1
1 poäng

Det går aldrig att förneka att Dracula en gång i tiden faktiskt har funnits i verkligheten. Då kanske mer känd som Vlad III (eller ”Vlad the Impaler”). Man vet inte exakt när Vlad III föddes, men gissningar lutar mest mot 1431. Hans död vet man dock med säkerhet, som var år 1476. Dracula var en furste av Valakiet i nuvarande södra Rumänien åren 1448, 1456-1462 och 1476. På senare år har fursten kommit att bli en skräcksaga bland folket, och idag är han mer bestående av skönlitteratur än verklighet. Som furste kämpade verklighetens Dracula mot det Osmanska rikets expansion, och här är tio fakta som du antagligen inte kände till om Rumäniens mest kända profil.

Slogs mot ottomanska riket…

Draculas pappa kallades för ”Dracul”, som betyder ”drake” enligt vissa källor, och ”djävul” enligt andra. Anledningen till hans smeknamn var för att han tillhörde klanen ”The Order of Dragon” och var en högt uppsatt man som slogs mot ottomanska riket.

Man vet inte med säkerhet vem hans mamma var…

Däremot var Draculas mamma helt okänd. Forskare tror dock att hans pappa var gift med en prinsessa av Moldavien vid namn Cneajna. Men eftersom pappan hade så många älskarinnor hela tiden är det omöjligt att säga vem som var Draculas riktiga mamma.

Genomlevde stora tragedier…

Dracula levde i en tid av ständigt krig. Transsylvanien var på gränsen av två stora imperier: det ottomanska riket och de österrikiska habsburgarna. Han fängslades i unga år, först av turkarna, som transporterade bort honom i kedjor, och på senare år av ungrarna. Hans far blev mördad och hans bror, Mircea, blev förblindad när han fick smält järn hällt i sina ögon – därefter blev han levande begravd. Inte undra på att Dracula blev känd som en ond vilde på senare år.

Var gift två gånger om…

Historiker talar för att han var gift hela två gånger. Hans första fru har inte kunnat identifieras, men tros ha varit från Transsylvanien eller ha kommit från en adlig familj. Med hans första fru fick de tillsammans en son, Mihnea cel Rau. Efter hans tid som fängslad i Ungern gifte han sig en andra gång, med Ilona Szilagyi – en kvinna som kom från en adlig far. Tillsammans fick de två söner, men ingen av dem tog över sin fars roll som furste.

Blev känd som martyr…

Vlad III blev furste först efter att ha tagit död på tusentals turkar och andra fiender. Han blev mest känd för sättet han gjorde det på, som ansågs av många som grisigt. Hans sätt att döda på hade han lärt sig under tonåren, när han var en politisk krigsfånge hos det ottomanska riket.

Blev känd som osmanska rikets ondaste man…

Det uppskattas att Vlad III är ansvarig för mer än hundra tusen dödade män – till största delen turkar, vilket har gjort honom som den ondaste och farliga mannen som det osmanska riket någonsin har mött.

Fick osmanska rikets sultan att fly…

År 1462, medan kriget mellan det ottomanska riket och Draculas Valakiet utkämpades, flydde Sultan Mehmed II av det osmanska riket med sin armé, då han skämdes och kände skam vid åsynen av tjugo tusen turkiska lik som hade spetsats och ruttnat i utkanten av Vlad III:s huvudstad, Targoviste.

Gjorde allt för att fienden inte skulle ta del av fördelar…

Under sin tid var Vlad III tvungen att dra sig tillbaka, så att han inte skulle tillfångatas eller mördas av sina fiender. Under flykten brände han sina egna byar och mördade hundratals människor av lokalbefolkningen längs vägen, just så att armén från det osmanska riket inte skulle ha någonstans att varken sova eller äta – eller förgripa sig på kvinnorna för den delen.

Avrättade alla tiggare…

I ett försök om att rensa huvudstadens gator i Wallachia från tiggare, fattigdom och uteliggare bjöd han in samtliga till sitt hem. Där fick de varsin utsökt sista middag, innan han senare låste in dem allihop och brände samtliga till döds.

Slutade med ett halshugget huvud…

När han blev äldre fångades slutligen Vlad III och halshöggs under en turkisk invasion och hans huvud gavs till sultanen, som spetsade det utanför hans palats så att alla kunde se det.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win