Ungern är en republik i Centraleurop med Budapest som huvudstad. Landet gränsar till hela sju länder – Österrike, Slovakien, Ukraina, Rumänien, Serbien, Kroatien och Slovenien. Ungern har anor från 800-talet och befolkningen talar det ugriska språket ungerska. Landet gick med i Nato 1999 och är medlemsstat i Europeiska unionen sedan 2004. Men det här visste du så klart redan, så låt oss istället gå in på tio fakta som du säkert inte redan kände till!

Stephen Colbert kuppade namngivning…

Ungern hade en offentlig onlineröstning under år 2006 för att namnge en ny broStephen Colbert uppmanade sina tittare att rösta på hans namn, och fick 17 miljoner röster för att namnge bron ”Stephen Colbert Bridge”. Anmärkningsvärt är att Ungern har en befolkningsmängd på cirka 10 miljoner.

Olagligt att förneka förintelsen…

Förnekandet av förintelsen är olagligt i totalt 16 länder världen över. I synnerhet Ungern, där det kan straffas med upp till tre års fängelse.

Förhandsgodkänd namnlista…

I Ungern får du lov att namnge ditt barn från en förhandsgodkänd namnlista. Om du vill namnge barnet till något annat måste du skicka in en ansökan.

”Odelbart och oskiljaktigt”…

Innan Österrike och Ungern delades och separerade till två länder, var deras motto ironiskt nog ”odelbart och oskiljaktigt”.

Okrossbara i fotboll 1950-1956…

Ungerns nationella fotbollsherrlag hade bara en förlust mellan 1950 och 1956, och det var VM-finalen mot Västtyskland 1954, som ungrarna förlorade med 3-2.

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

Mongoliet är en republikansk stat belägen i det inre av Asien, mellan Ryssland i norr och Kina i söder. Landet är indelat i 21 provinser (aimag) samt stadsområdet runt huvudstaden Ulan Bator. Mongoliet har också varit känt som ”Yttre Mongoliet” för att skilja det från...

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

Hawaii är den yngsta av de 50 amerikanska delstaterna (21 augusti 1959) och är den enda delstaten som består enbart av öar. Den upptar det mesta av ögruppen Hawaiiöarna i centrala Stilla havet, sydväst om kontinentala USA, sydöst om Japan och nordost om Australien....