5
1 delning, 5 poäng

Polishundar är tjänstehundar som används av polis i arbetet. Polishundar kan vara av vilken ras som helst, även blandras. Vanligast är dock att de är av någon av de traditionella brukshundsraserna. Det vanligaste användningsområdet är som skyddshundar (patrullhundar/övervakningshundar) som används i utrycknings- och ordningstjänst. Hundarna kan även ha olika inriktningar som spårhundar (eftersökshundar/personsökhundar), ID-hundar eller sökhundar (specialsökhundar/saksökhundar) som bombhundar eller narkotikahundar eller med specialiteter som likhundar (kadaverhundar/kriminalsökhundar) eller brandhärdshundar. I Sverige har vissa polisdistrikt även fjällräddningshundar. Men nu skippar vi detta tråkiga och hoppar istället direkt över på tio lite mer rolig kuriosa om just polishundar i all ära!

Schäfer överlägsen hos polisen…

Idag finns det cirka 400 polishundar i bruk i Sverige, med ungefär lika många hundförare. Cirka 70% av dessa är tyska schäferhundar och 20% är belgiska vallhundar/Malinois. Övriga raser som används är också Australian Kelpie, Borderterrier, Boxer, Cocker Spaniel, Dobermann, Flatcoated Retriever, Hollandse Herdershond, Labrador Retriever, Rottweiler och Springer Spaniel.

Extremt mycket träning…

Alla hundar som används av polisen måste ha genomgått lämplighetstest samt vara godkända på prov anpassade efter inriktning. Patrullhundarna (eller ÖVS-hundarna) måste vara godkända på tjänstbarhetsprov. Hundförarna och hundarna genomgår sedan årliga prov. Hundförare och hundar får en åtta veckors grundutbildning på Polishundtjänsten i Karlsborg. Hundarna brukar vara färdigutbildade i tvåårsåldern och är kvar i tjänst tills de är omkring tio år. Mellan en femtedel och en fjärdedel av hundförarnas arbetstid går åt till att kontinuerligt träna hunden.

Står under federalt lagskydd i staterna…

USA står polishundar sedan 2014 under federalt lagskydd och den som angriper eller skadar en polishäst eller polishund får 1 000 amerikanska dollar i böter och upp till tio års fängelse. Lagen kom till efter att knarklangare systematiskt försökte skada polishundar vid tillslag.

Så blir du hundförare hos polisen…

Hundarna ägs av Rikspolisstyrelsen eller av enskilda poliser med särskilda avtal. Hundarna bor med förarna och deras familjer. Den som vill bli hundförare måste ha minst två års tjänst som polis.

K9 föddes i New York…

Och apropå USA; där hör det inte alls till ovanligheten att framtida polishundar hämtas från hundhem för att sedan utbildas. Polishundar har används i USA sedan 1907, då K9-styrkan i New York var först i landet.

Förödelsen vid World Trade Center blev för mycket även för hundarna…

Polishundar hade en avgörande betydelse i att leta efter överlevande den 11 september 2001 när World Trade Center blev angripet i USA. Till en början hade hundarna dock svårt att lokalisera överlevande, och polisen fick på egen hand gömma sig bland raserna för att bli hittade av spårhundar, just för att motivationen skulle hållas vid liv hos polishundarna.

Relativt nytt för Europa och USA…

Perser, greker, babylonier och assyrier var de första kulturerna här på vår planet som använde sig av polis- och militärhundar. Europeiska länder började att använda sig utav eftersökshundar inom polisen för redan 200 år sedan – dock långt före USA.

En myt att de måste vara renrasiga…

Sverige importerade sina två första polishundar redan år 1910 från Hamburg, Tyskland. Men det var först under 1950-talet som hundpatruller fick fart här i landet. I Sverige finns det inga riktlinjer på att en hund måste vara renrasig för att bli polishund, även om majoriteten idag är det.

Fick sig ett genombrott efter andra världskriget…

De flesta länders hundpatruller inom polisen fick sitt genombrott efter andra världskriget. Speciellt då många tyska schäferhundar användes inom militären. Då man snabbt upptäckte deras potential har de efter kriget kommit att bli en stor del av polispatruller runt om i hela världen.

Snacka om nos…!

En hundnos har ungefär 10 000 bättre luktsinne än vad vi människor har. De kan lukta sig fram till om någon är begravd upp till hela 3,5 meter under jorden – levande eller ej.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

5
1 delning, 5 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
5
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
2
win