1
1 poäng

Delfiner (Delphinidae) är en familj i ordningen valar, som omfattar nästan 40 arter uppdelade i 17 släkten, med strömlinjeformade vattenlevande däggdjur. De förekommer i alla världshav, mest i grundare havsdelar vid kontinentalsocklar. Delfiner lever av animalisk föda, företrädesvis fiskar och bläckfiskar. De är sociala djur med tämligen hög intelligens och kommunicerar bland annat genom ekolokalisering. Men här är tio fakta som du kanske inte kände till om de söta små havskrabaterna!

Vad har amerikanska armén inte tränat…?

År 2005 tränade den amerikanska armén upp 36 delfiner, som skulle utrustas med diverse vapen för att komma åt terrorister. Oturligt nog rymde alla delfiner och sedan dess har de aldrig återfunnits. Snopet.

Föds med hår…

Likt de flesta däggdjuren föds även delfiner med hår. Åtminstone när de föds och lever under sin unga period. Därefter tappar de sitt hår.

Anses av många vara liksidiga med människor…

Vissa forskare har förespråkat för att delfiner bör få liknande rättigheter som oss människor just på grund av deras hjärnstruktur, som är mycket lik vår egen. Likaså likheten när det kommer till det sociala. Dessa forskare kallar delfinerna för ”ickemänskliga personer”.

Och visst är de hjälpsamma…

År 2008 hjälpte en delfin två kaskeloter att visa vägen genom en smal kanal då de hade simmat vilse och inte hittade ut igen.

Alla har ett eget namn…

Forskning har visat att delfiner använder olika ljudsignaturer och ekolokaliseringssignaler för att identifiera sig själva och varandra. Dessa unika ljudsignaturer fungerar som ”namn” och hjälper delfinerna att kommunicera och interagera. Det är en fascinerande aspekt av delfiners intelligens och sociala beteende, och det visar hur avancerade deras kommunikationssystem är.

Världens minsta delfin…

Delfinen Mauis (Cephalorhynchus hectori maui) är världens minsta delfinart. Den ingår i släktet Cephalorhynchus och förekommer vid västra sidan av Nordön i Nya Zeeland. Idag finns det bara cirka 55 delfiner kvar av arten som inte blir längre än cirka 170 centimeter.

Hjälper människan att fånga in fisk…

Laguna, Brasilien, har delfiner hjälpt lokala fiskmän att fånga in fisk i sina fisknät sedan åtminstone 1847.

Torde sig vara bra militära redskap – men icke…

USA är inte det enda landet som har använt delfiner i sin militär. Även dåvarande Sovjetunionen tränade upp delfiner att sätta fast minor på fientliga ubåtar. Ibland släpptes även delfinerna ut från flygplan för att nå sin punkt snabbare.

Andra halvan håller vakt…

Delfiner andas inte per automatik som vi människor gör, utan endast halva deras hjärna sover åt gången.

”Flipper” begick självmord…

Delfinen som spelade Flipper i den populära klassikern med samma namn begick självmord genom att sluta andas. Som tidigare nämnt andas inte delfinerna per automatik, som vi människor gör.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
1
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win