3
3 poäng

Golden Gate-bron var världens längsta bro mellan 1937-1964 och är en av historiens mest omskrivna broar. Till stor del på grund av alla de självmord som sker därifrån. Designern bakom bron, Baermann Strauss, har även ritat den svenska bron Trollhätte Kanal i Vänersborg. Här är ytterligare tio fakta som du bör veta om den gigantiska bron, Golden Gate.

Populär plats hos de suicidala…

Golden Gate-bron är den plats där flest självmord sker i USA varje år. I snitt begår någon självmord genom att hoppa från bron varannan vecka.

Tre varv runt jorden…

Golden Gate-bron använder sig av världens längsta brokablar som finns. Tillsammans är de tillräckligt långa för att nå tre varv runt jordens ekvator.

Närliggande nudiststrand…

Om du vill bevittna utsikten av en gigantisk bro helt näck är det fullt möjligt. Det finns nämligen en nudiststrand precis under Golden Gate-bron i San Francisco.

Hoppade för att det var ”roligt”…

Cirka 2% av alla som hoppar från bron i hopp om att ta sitt liv överlever. En man hoppade dock en gång för att han tyckte det verkade ”roligt”, enligt egen utsago.

Lämnade märklig självmordslapp…

På 70-talet lämnade en självmordsbenägen man en lapp i hemmet som löd: ”Jag tänker hoppa från Golden Gate, men om en enda människa ler mot mig på väg dit kommer jag inte att hoppa”. Det slutade dessvärre med att han hoppade.

Lokal hjälte…

En San Francisco-polis vid namn Kevin Briggs har pratat ut ungefär 200 människor från att begå självmord genom att inte hoppa från bron sedan 1994. Snacka om att kunna kalla sig för hjälte.

Ett oerhört kostsamt bygge…

Att konstruera en likadan bro idag, mätt med dagens valuta och inflation, skulle kosta cirka 1,2 miljarder dollar. Men ska man jämföra det med världens dyraste bygge, internationella rymdstationen (ISS), så ligger bron i län. ISS kostade nämligen 150 miljarder dollar, och är det dyraste bygget hittills.

Flera kända ansikten har hoppat…

Grundaren av underklädesmärket Victoria’s SecretRoy Raymond, är en av många kändisar som tog livet av sig från Golden Gate-bron. Detta skedde under år 1993.

Fick godkännas av krigsdepartementet…

Bygget av den gigantiska bron var tvunget att godkännas av amerikanska krigsdepartementet, eftersom de ägde båda sidor av brons kommande början och slut.

Flera byggare fick sätta livet till…

Stora pengar satsades på byggandet när det väl satte igång år 1933, Men trots detta dog en konstruktionsarbetare i snitt per miljonte satsade dollar.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win