1
1 poäng

Självmord är ett ämne som tyvärr är oerhört tabubelagt. Helst ska man inte prata om det, och gör man det så gäller det helt klart att vara i rätt grupp av människor. För att vi människor ska kunna förstå oss på självmord bättre, och även kunna arbeta aktivt för att hjälpa självmordsbenägna, gäller det också att vi kan föra en öppen konversation om det. Därför tänkte vi – trots en risk att trampa någon på tårna – bjuda på tio fakta som du bör känna till om ämnet.

Landet står för 25% av alla självmord…

I princip varannan minut tar någon livet av sig i Kina, vilket resulterar i cirka 250 000 – 300 000 människor per år. Landet står för cirka en fjärdedel av de totala självmorden som sker globalt sett.

Fler dör av självmord än mord…

Det är avsevärt mer sannolikt att någon dör av självmord än av mord. För varje mord som sker i världen är det alltid tre gånger fler självmord.

Värst under vårmånaderna…

Mellan mars och maj sker det som flest självmord världen över, med en ökning på cirka 4-6% jämfört med övriga månader.

Tog sitt liv live…

En amerikansk högskolestudent begick självmord genom att ta en överdos av tabletter framför en webbkamera medan vissa användare eggade honom. Ett liknande scenario har även utspelat sig här i Sverige. Det finns också flera webbplatser som ger detaljerad information om de mest effektiva sätten att begå självmord på.

Det är inte de unga som toppar statistiken…

Även om det är en vanlig uppfattning att självmordsantalet är högst bland de unga, så är det i själva verket de äldre som står för den högsta självmordsstatistiken.

Så mycket kan sporten betyda för supportrarna…

Flera studier har visat ett klart samband mellan sportlags prestationer och supportrarnas självmordsförsök.

Vanligast bland mentalt instabila människor…

Mellan cirka 5-10% av alla självmord sker på mentala sjukhus. Majoriteten av dessa mentala sjukhus är inom den slutna vården.

Kan associeras med menstruationscykeln…

Det finns vissa belägg för att självmordsförsök under den första veckan i menstruationscykeln kan vara förknippade med låga nivåer av östrogen.

Valde döden istället för tortyr och förslavning…

I forna tider föredrog vissa soldater att begå självmord i stället för att tas till fånga eller torterade av sina fiender. Till exempel, år 473 valde 960 judar att sätta sitt liv till i vad som verkar ha varit ett massjälvmord ovanpå Masada snarare än förslavas av romarna. Endast två kvinnor och fem barn lyckades undgå denna tragiska död.

Händer ofta igen…

Cirka 80% av alla som tar sitt eget liv har försökt åtminstone en gång tidigare att sätta stopp för sitt liv. Den vanligaste handlingen till självmord är att hänga sig.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win