1
1 point

Internationella rymdstationen, eller ISS – som på engelska är en förkortning av International Space Station – är en rymdstation ägd av USA, Ryssland, Kanada, Japan och ett antal europeiska länder. För USA och Ryssland är den en efterföljare till två tidigare rymdstationer: USA:s Skylab och det tidigare Sovjetunionens, sedermera Rysslands, Mir. ISS är ett internationellt projekt, och kan ses som en symbol för att det kalla kriget, där rymdkapplöpningen spelade en stor roll, är över. Du har säkert skymtat rymdstationen i den ena filmen efter den andra, men här är tio fakta som du kanske hade mindre koll på!

Över 130 rymdfärder för att bygga internationella rymdstationen…

Det tog en häpnadsväckande 136 rymdfärder på totalt sju olika typer av bärraketer för att bygga den internationella rymdstationen. I dag sker fortfarande ständiga rymdfärder upp till rymdstationen, men mestadels för reparationer, men i vissa fall även utbyggnationer. 

Många varv runt jorden…

Rymdstationen svävar i cirka 7,71 kilometer per sekund runt vår planet – det är tillräckligt snabbt för att kunna ta sig från jorden till månen, fram och tillbaka, under loppet av en dag. Likaså tar det cirka 90 minuter att ta sig ett varv runt vår planet.

Oerhörda längder med elkablar…

Totalt finns det 12,8 kilometer av elkabel som håller ihop det elektriska systemet på stationen. Det är tillräckligt mycket sladd för att kunna blåsa håret och koppla i hårtorken i ett eluttag över en mil bort. 

Kolossala dataresurser krävs…

Enligt amerikanska NASA finns det totalt 52 datorer som styr den internationella rymdstationen. Bara för det amerikanska segmentet finns det 1,5 miljoner rader programkod som körs på 44 datorer och kommunicerar via 100 datanät med över 400 000 överföringssignaler. Det är en del.

Besök från 15 olika länder…

I skrivande stund har än så länge totalt 211 utbildade astronauter och kosmonauter besökt den internationella rymdstationen från 15 olika länder.

Inte så litet som man kan tro…

Du kanske tycker att din lägenhet eller ditt hus är rymligt, men det är ingenting mot ISS. Den 109 meter långa rymdstationen ger motsvarande cirka sex rum, och dessutom finns det plats för två toaletter. Att astronauterna trängs under långa perioder är alltså bara en myt

Dyraste enskilda bygget någonsin…

Den internationella rymdstationen var inte direkt gratis att bygga. Tvärtom – det är det dyraste objekt som någonsin har byggts av människan. Totalt kostade den 120 000 000 000 dollar (!), som fördelades på 16 länder (däribland Sverige). 

Filtrerar urin till vatten…

Två toaletter finns att tillgå på hela stationen. Urinen hos både besättningsmännen och försöksdjuren filtreras tillbaka in i stationens dricksvattenförsörjning, så att en astronaut åtminstone aldrig behöver vara törstig.

Närmare rymden kan du knappt vara…

ISS är förmodligen en av de enda platserna där du faktiskt kan känna lukten av rymden. En tidigare ISS-astronaut har beskrivit hur en ”metalliskt-jonisering-typ av lukt” förekommer i det område där trycket mellan stationen och dockningsfarkoster förekommer.

Slitsamt för kroppen att vistas i tyngdlöshet…

Eftersom människans kropp tenderar att förlora muskler och benmassa i miljöer som tyngdlöshet måste alla astronauter ombord på den internationella rymdstationen träna minst två timmar per dag för att behålla normal ”jordbaserad” kroppslig hälsa.  


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win