3
3 points

I en värld där mänsklighetens framsteg ofta har en dyster baksida, riktas nu uppmärksamheten mot det alltmer påtagliga problemet med föroreningar. Från överexploaterade vattenkällor till giftig luft, skapar vårt moderna levnadssätt en akut kris för planeten och dess invånare. I denna artikel bjuder vi på 10 smutsiga och skrämmande fakta som du behöver veta om just föroreningar – ett problem som bara blir värre och värre för vår planet och dess invånare.

Våra han är egentligen rena rama sopstationen…

Ungefär sex miljarder ton skräp dumpas i vår hav årligen, varav det mesta är plast. Just plasten har inte bara stor påverkan på naturen, utan också bland annat på valar, som tror att plasten i många fall är föda. När de har svalt för mycket plast avlider det, naturligt nog.

USA en av de största största miljöbovarna…

USA står för 5% av jordens befolkning, men hela 30% av allt avfall kommer därifrån, och likaså använder de ensamma totalt 25% av jordens naturresurser. USA är det land som förorenar mest av alla, sett till folkstorleken.

Kinas föroreningar påverkar andra länder…

Nästan en tredjedel av San Franciscos luftföroreningar kommer inte från landet själv. En tredjedel kommer nämligen från Kina.

Miljoner dör årligen på grund av förorenat vatten…

Var åttonde sekund dör en människa någonstans i världen på grund av förorenat vatten. Enligt en studie är också var åttonde dödsfall som sker på jorden relaterat till förorenat vatten.

Så förorenad är luften i Beijing…

Att andas in luften i kinesiska Beijing är samma hälsorisk som att röka 21 cigaretter om dagen. För att inte prata om luften i indiska Mumbai, den motsvarar istället cirka 100 cigaretter om dagen.

Förorenat vatten ett problem i Kina…

Kina är onekligen ett av världens största land mätt till befolkningen, men visste du också att närmare 700 000 000 kineser regelbundet dricker förorenat vatten – det vill säga på en daglig basis.

Världens smutsigaste sjö…

Sjön Karachay (se bild nedanför) i Ryssland är den mest radioaktiva och förorenade sjö i hela världen. Sjön, belägen i närheten av Mayak Production Association, har varit föremål för allvarlig radioaktiv förorening från kärnindustrins avfall.

Utvecklingsländer används som avfallszoner…

Gammal elektronik har blivit ett stort problem för människan tack vare teknikens snabba utveckling. År 2012 räknade man ihop cirka 49 000 000 ton av elektroniskt avfall. Majoriteten av det elektroniska avfallet exporteras till utvecklingsländer, som plockar isär och sorterar – för hand!

Plasten ett av vårt största problem…

Bara i USA slänger man bort cirka 2 500 000 plastflaskor – varje timma! Vardera plastflaska tar cirka 500 år för naturen att bryta ned. Panta dina flaskor och burkar med andra ord! Vi i Sverige har ett av världens bästa pantsystem, vilket vi också bör vara oerhört stolta över!

P-piller en stor fara för fisklivet…

Cirka en tredjedel av alla fiskarter av det manliga könet i de brittiska sjöarna byter kön. Detta tack vare föroreningar, och speciellt alla p-piller-rester som spolas ner i toaletterna från människors urin och avföring.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win