”Föroreningar är bara ett påhittat problem”, ska den amerikanska mannen vid namn Donald Trump ha sagt, som idag är USA:s president. Ett livsfarligt uttalande som kan ge oanade konsekvenser. Om människan inte får ett slut på alla föroreningar inom en väldigt snar framtid kanske vi inte kan leva så många generationer till. För att förstå hur allvarlig situationen är har vi listat tio av de viktigaste fakta man bör känna till om föroreningar och dess konsekvenser.

Rena rama sopstationen…

Ungefär sex miljarder ton skräp dumpas i havet varje år, varav det mesta är plast. Just plasten har inte bara stor påverkan på naturen, utan också bland annat på valar, som tror att plasten i många fall är föda. När de har svalt för mycket plast avlider det, naturligt nog.

USA den största miljöboven…

USA står för 5% av jordens befolkning, men hela 30% av allt avfall kommer därifrån, och likaså använder de ensamma totalt 25% av jordens resurser. USA är det land som förorenar mest av alla, sett till folkstorleken.

Påverkar andra länder…

Nästan en tredjedel av San Franciscos luftföroreningar kommer inte från staten själv. En tredjedel kommer nämligen från Kina.

Miljoner dör på grund av smutsigt vatten…

Var åttonde sekund dör ett barn någonstans i världen på grund av förorenat vatten. Enligt en studie är också var åttonde dödsfall som sker på jorden relaterat till förorenat vatten.

Så förorenad är luften i Beijing

Att andas in luften från Beijing är samma hälsorisk som att röka 21 cigaretter om dagen. För att inte prata om luften i Mumbai, den motsvarar cirka 100 cigaretter om dagen.