1
1 poäng

Grand Canyon är ett eroderat ökenlandskap i nordvästra Arizona, USA. Grand Canyons nationalpark är sedan 1979 med i Unescos lista över världsarv. Coloradofloden har grävt sig ned i berggrunden under lång tid och bildat en av världens största kanjon. Man brukar kalla Grand Canyon för världens äldsta historiebok, eftersom den innehåller så många olika gamla bergarter. Nedan följer tio fakta som du kanske inte kände till om världsarvet!

Ett postkontor mitt i allt…

Det finns ett postkontor längst ner vid Grand Canyon. Det är byn Supais postkontor, och posten dit levereras med hjälp av en åsna, som tar cirka två och en halv timma varje dag.

Sov i en 65 miljoner år gammal grotta…

Det största hotellpaketet i hela världen ligger 22 våningar under ytan (bild från lyxsviten ser du nedanför). En natt för två personer kostar cirka 700 dollar (cirka 6 600 kronor mätt i dagens kurs). Men det kanske det kan vara värt för att få sova i en 65 miljoner år gammal grotta?

Skulle skoja med sin dotter – dog…

En pappa skulle vid ett tillfälle skoja med sin dotter och låtsades att trilla ner från en berggrund. Problemet var att han kanske tog skojandet lite väl seriöst och råkade istället på riktigt trilla ner över 120 meter rätt mot sin egen död.

Hårda flygregler över reservatet…

Kommersiella flygningar fick förr flyga i princip hur de ville över Grand Canyon så passagerarna kunde få se den intressanta platsen från skyn. Detta fick dock ett snabbt slut år 1956 när två plan kraschade mitt över Grand Canyon, vilket resulterade i stora skador på naturreservatet.

Konspirationsteorier om egyptiska skatter…

Det finns en konspirationsteori om att egyptiska skatter och tunnlar hittades i Grand Canyon under år 1909 som därefter täcktes över av Smithsonian. Området i fråga har många namn förknippade med egyptiska landmärken och är för närvarande begränsat till alla vandrare.

Få har vandrat hela området…

Färre människor har genomfört en kontinuerlig längdvis vandring genom hela Grand Canyon-området än människor som har varit på månen.

Coloradofloden fick sitt nya namn efter 1921…

Coloradofloden var ursprungliga inte namnet på floden som hjälpte till att dela upp Grand Canyon. Före den 18 februari år 1921 kallades floden istället för Grand River.

Européer ansåg området totalt värdelöst…

De första europeiska upptäckterna som såg Grand Canyon-området tyckte att det var en värdelös irritation och förutspådde att ingen någonsin skulle besöka området överhuvudtaget. Ack, så fel man kunde ha.

Pesten observerades senast 2008 i området…

De flesta tror att pesten är helt utrotad – men riktigt så är inte fallet, och än i dag dör folk av smittan – även om det bara handlar om något enstaka dödsfall om året. Så sent som år 2008 dog en biolog i Grand Canyon av pesten.

Dyrt att ta sig med paddelbåt i Coloradofloden…

För att få ta dig med paddelbåt genom Grand Canyon National Park måste du ansöka om ett tillstånd redan ett år före, och endast ett begränsat antal tillstånd ges. För ett 12 dagars resetillstånd med båt är det ett lotteri vilka som blir utvalda och minsta kostnaden uppgår till cirka 300 dollar (cirka 2 800 svenska kronor). 

Här kan du hitta fotspår av dinosaurier…

Grand Canyon bär på en rolig twist – det finns dinosauriefotspår i området! Spåren, som tros vara över 300 miljoner år gamla, har hittats på olika platser runt Grand Canyon och ger en extra dimension av fascination till denna redan imponerande plats. Att tänka sig att dessa enorma stenformationer en gång i tiden var bevandrade av dinosaurier ger en lekfull känsla av tidens rikedom och naturens överraskningar.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win