Digerdöden, också kallad ”svarta döden” eller ”den stora döden”, var en zoonotisk pandemisk sjukdom under medeltiden som i genomsnitt dödade var tredje person i Europa och i stort sett alla som smittats. Den allmänt accepterade teorin är att digerdöden var ett mycket omfattande utbrott av pest. Jag vågar nästan sätta ett finger på att du har läst om digerdöden i skolan – men kanske missade du det mest intressanta som läraren aldrig tog upp? Här är i så fall tio fakta om ämnet som du bär känna till!

Fick antagligen sitt namn efter fysiska förändringar hos de insjuknade…

Namnet ”digerdöden” kommer från fornsvenskans ”digher” som betyder ”stor”, belagt första gången på en gotländsk grav från 1300- eller 1400-talet. I andra delar av Europa benämns katastrofen ofta med en ordkombination som inkluderar ordet ”svart”. Kanske syftade detta på någon av de fysiska förändringar som skedde efter att en person hade insjuknat – antingen på bölderna eller på fläckarna som kunde uppträda i ett senare stadium av sjukdomsförloppet.

Tros ha fått sitt utbrott mellan Europa och Asien…

Ett av de första kända offren för pesten var Kutluk, i staden Issyk-Kul. Staden var en handelspost mittemellan Europa och Asien. Därefter kom troligen pesten till Europa från staden Kaffa på Krim där genuesarna hade en koloni.

Fartyg sattes i karantän…

Handeln inom Europa blev mäkta påverkad under pestens utbrott. Alla stora handelsstäder hade som regel att fartyg fick vänta utanför kusten till sjöss i 40 dagar innan de fick gå i land. Detta för att förhindra att människor skulle bli infekterade. Det är också därifrån som ordet ”karantän” härstammar.

HIV och svarta döden har kopplats samman…

Uppskattningsvis är cirka 10% av européerna immuna mot en HIV-infektion, eftersom de har haft förfader som överlevde digerdöden. En man botades från HIV i Tyskland via en benmärgstransplantation från en donator vars genmutation gjorde honom immun mot HIV. Denna gen är relativt vanlig i norra Europa. Forskare har spekulerat i att genen är ett resultat av det naturliga urvalet under sjukdomar som liknar smittkoppor eller digerdöden .

Påven snabbade på spridningen…

Den medeltida påven Gregorius IX ansåg att  katter var en ”inkarnation av Satan”. Detta ledde till en massutrotning av katter, vilket i sin tur lockade till sig råttor och fick råttbefolkningen att svälla – som i slutändan snabbade på spridningen av svarta döden avsevärt.

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

Kärnvapen är en typ av vapen vars sprängladdning får sin energi från fission, eller från olika kombinationer av fission och fusion, av atomkärnor. Detta till skillnad mot konventionella vapen, vars sprängladdningar får sin energi från kemiska processer. Att som land...

10 fakta du antagligen inte visste om hemlöshet

10 fakta du antagligen inte visste om hemlöshet

Hemlöshet är en situation som uppstår när en person saknar fast bostad i en kultur där rådande norm är att man har sådan (till skillnad från nomadiska kulturer). Definitionen av hemlöshet varierar från land till land. I Sverige har vi - tack och lov - en väldigt låg...