2
2 points

I en uppsjö av filmer och litteratur har vi stött på människan mot dinosaurien. Lyckligtvis har det aldrig behövt hända i verkligheten, oavsett vad Jurassic Park säger. Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om de utdöda monstren.

Krävs ytterst lite för att rasidentifiera dinosaurier…

De flesta dinosaurier kan rasidentifieras med hjälp av endast en liten tand eller ett ben. Det krävs alltså inte mycket för att veta vad det var för typ av dinosaurie som en gång vandrade på vår kära planet.

Världens äldsta ”toalett” är över 240 miljoner år gammal…

Den äldsta ”toaletten” är cirka 240 miljoner år gammal och användes av dinosaurier. Med toalett menar vi att specifika arter utförde sina behov på ett och samma ställe under långa perioder.

Därifrån kom vrålen i Jurassic Park

Dinosauriernas läten i den kultförklarade filmen Jurassic Park (1993) är i själva verket taget från sköldpaddor när de parar sig. Exakt hur dinosaurierna lät vet vi inte än idag, så allt baseras bara på gissningar.

Mindre än en liten hund…

Den minsta dinosaurie som människan hittills funnit benrester från är bara 10 centimeter lång och vägde mindre än en chihuahua. Den har fått namnet Microraptor, och är en fjäderdinosaurie som levde under kritaperioden för cirka 120 miljoner år sedan.

Människans liv är bara 1 minut och 17 sekunder…

Om jordens existens bara bestod av 24 timmar hade det första tecken på liv skapats 04:00 på morgonen. Träd och växter klockan 22:24, dinosaurier vid 23:41 och människan klockan 23:58:43Livet på jorden är med andra ord inte så gammalt, även om det går hundratals miljoner år tillbaka.

Ung upptäckare…

Under år 2015 hittade en fyraåring ett ben från en dinosaurie som var över 100 miljoner år gammalt. Detta gör fyraåringen till världens yngsta upptäckare av dinosaurieben.

Nästan hälften av amerikanarna tror vi har levt med djuren…

Hela 40% av den amerikanska befolkningen tror att dinosaurier och människor levde sida vid sida. Vi har nog skönlitteraturen mycket att tacka för denna tron.

Hemsk ödla…

Just ordet ”dinosaurie” kommer från det antika Grekland och betyder lätt översatt ungefär ”hemsk ödla”. Och det är vi nog alla överens om; att de flesta såg väldigt skräckinjagande ut.

En väg som heter duga…

Det finns en stenväg i Bolivia med spår av över 5 000 dinosauriefotsteg som är över 68 miljoner år gamla, och är så pass bevarade att de går att skymta med blotta ögat. Se bara bilden nedanför.

3 centimeter och 75 gram…

Stegosaurus hade en hjärna lika stor som en valnöt, tre centimeter lång, med en vikt på 75 gram. Det sägs att hjärnans storlek ska ha mindre betydelse, men Stegosaurus var med handen på hjärtat inte den smartaste varelsen som har vandrat här på vår planet, enligt forskare.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win