1
1 poäng

2013 visade en studie att hela 7% av den amerikanska befolkningen inte tror på att månlandningen någonsin har ägt rum. Denna siffra är ännu större utanför USA:s gränser. Har vi, eller har vi inte, varit på månen? Oavsett om man tror på konspirationsteorier om att människan aldrig satt sin fot på månen eller inte, så bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om vår betydelsefulla och älskade måne!

Rör sig sakta bort från oss…

Månen drar sig sakta från jorden mer och mer. Varje år förflyttar sig månen 3,78 centimeter längre bort från vår kära planet.

Originalinspelningar från Apollo 11 spelades över av misstag…

Originalinspelningarna från rymdfarkosten Apollo 11, som tog den första besättningen till månen, spelades av misstag över med annat ljudmaterial.

Nintendo 8-bit kraftfullare än Apollo 11:s dator…

Din lilla mobiltelefon som du bär i fickan är tusentals gånger kraftfullare än den dator som fanns på Apollo 11 som kunde ta oss till månen. Rättare sagt, så var till och med en gammal Nintendo 8-bit kraftfullare än datorn i farkosten.

Ta en roadtrip till månen…

Månen kan tyckas ligga långt bort, och ja, det gör den, men å andra sidan skulle det bara ta dig cirka sex månader att åka bil till månen om det var tekniskt möjligt, om du höll en medelhastighet på 95 km/h hela vägen.

Skenet kan bedra…

Månen är faktiskt inte helt rund, även om så kan tyckas, utan mer formad som ett hönsägg.

Större än dvärgplaneten Pluto…

Vår måne är avsevärt mycket större än dvärgplaneten Pluto och cirka en fjärdedel till storlek av vår egen planet.

Påverkas du av ny- och fullmåne…?

En studie har visat att en majoritet av människor sover bättre under nymåne och sämre när det är fullmåne. Varför vet man inte riktigt, även om det finns en uppsjö av olika teorier och teser.

Fler än en flagga…

Många tror att det bara är en enda amerikansk flagga på månens yta, men icke – det är hela sex styck. Av de sex flaggor som någonsin har blivit planterade står dessutom fem av dem fortfarande kvar.

Månresan var lika dyr som att fånga in Usama Bin Ladin…

Att skicka en grupp till månen har kostat ungefär lika mycket tid och pengar som det tog att hitta Usama Bin Ladin – tio år och 100 miljarder dollar.

Vilken merit…!

Buzz Aldrin var den första människan som urinerade på månen. Det är ingen dum merit att ha i sitt CV. inte nog med detta, herr Aldrins mammas mellannamn var också Moon (måne på engelska).

Dygnet skulle förändras utan vår måne…

Om jorden inte skulle ha sin kära måne, skulle en dag endast bestå av sex timmar tack vare dragningskrafter.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win