1
1 point

År 2014 hade Swedish Match 4 395 anställda i över nio länder, med produkter som säljs i över 100 länder. Trots framgångssagan kantas snustillverkaren av exportproblem till andra EU-länder, som var ett av villkoren för Sveriges medlemskap i EU. Vi har tidigare gått igenom tio fakta om snus, och här kommer också tio fakta som du bör känna till om Sveriges största snustillverkare – Swedish Match!

Förbjudet att exportera inom EU…

Snus är den enda svenska konsumentprodukt som är förbjuden att exportera till andra EU-länder, men det är tillåtet att tillverka och exportera från alla andra EU-länder till Sverige. Detta trots att EU konstaterat att svenskt snus är 90-95% mindre skadligare än cigaretter och andra tobaksprodukter som är tillåtna i hela EU.

Satsar numera bara på snuset…

Swedish Match varken tillverkar eller säljer cigaretter. Cigarettverksamheten avyttrades nämligen under år 1999.

Omfattas av livsmedelslagstiftningen…

Snus omfattas av den svenska livsmedelslagstiftningen sedan 1971, och sedan år 2016 är det lag på att snus tillverkat i Sverige inte får innehålla mer av vissa cancerframkallande ämnen än vad som är tillåtet i choklad.

Väldigt liten omsättning, globalt sett…

Swedish Match omsätter drygt fem miljarder kronor på snus globalt, vilket är mindre än marknaden för nikotintuggummi i Europa. De sex stora cigarettbolagens samlade årsvinst uppgår till 340 miljarder kronor.

Swedish Match hoppas på en ökning…

Snus var dock Sveriges åttonde mest exporterade livsmedelsprodukt under år 2014.

Enorma skattekostnader…

Ungefär 2 000 personer arbetar direkt inom snusnäringen i Sverige och ytterligare 3 600 har indirekt sin utkomst av den svenska snustillverkningen. Om du tycker snusdosan är dyr idag jämfört med för några år sedan så har skatten ökat med 252% på bara tio år, och förutom moms- och handelspåslag betalar Swedish Match över 2,6 miljarder i punktskatt varje år.

Ägare till populärt museum…

Swedish Match äger Snus- och Tändsticksmuseum på Skansen, som tar emot över 160 000 besökare varje år för att ta del av snusets och tändstickans svenska historia.

Blev världsledande på tändstickor…

Grunden för Swedish Match lades redan år 1844, när säkerhetständstickan uppfanns i Sverige och Sverige blev välkänt inom tändsticksproduktion. Än i dag tillverkar Swedish Match Solstickans tändstickor i Vetlanda och Tidaholm.

Stora skillnader på svenskt och amerikanskt snus…

Svenskt snus och liknande rökfria tobaksprodukter säljs i dag i USA, och snuset kom ursprungligen till USA via svenska utvandrare på 1800-talet. Det amerikanska snuset är fermenterat till skillnad från det svenska som sedan många år pastöriseras i syfte att minimera andelen oönskade ämnen. Snuset fermenterades också i Sverige förr och amerikanskt snus är faktiskt mer likt det svenska snuset på 1800-talet än dagens.

Svenskarna röker minst av alla i EU-länderna…

Svenskar, och i synnerhet svenska män, röker minst i EU, 11% jämfört med genomsnittet på 26%. Studier har visat att detta är mycket tack vare snuset.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win