I dag vet man hur birman har skapats i början av 1900-talet genom selektiv avel av siameser och colourpointperser med vita tassar. I de blandkullar som föddes så räknades de med vita tassar som birmor, medan de med helt bruna tassar räknades som perser. En av de första kända birmorna som finns på bild är Poupée de Madalpour, en brunmaskad honkatt. Helig birma är en raskatt med halvlång päls. Den är himalayatecknad, det vill säga att ansiktet, öronen, svansen och benen har en mörkare färg än kroppen, som ska vara svagt ljust färgad i en färg som stämmer med himalayateckningen. Maskfärgen (även kallad pointfärg) på en ung katt visar sig som en mindre fläck på nosen och vidgar sig med åldern. Går du i tankarna på att införskaffa dig en sån här sötnos? Då bör du vara beredd på att ge din katt mycket uppmärksamhet!

Den perfekta familjekatten…

En helig birma är en allmänt lugn katt som är kärleksfull och tillgiven till sina människor, och ivrig av att vara nära. Dessa katter är mycket populära för sin söta disposition och lugna personligheter.

Birma – Burma…

Enligt legenden fick denna blåögda skönhet lite hjälp från ett gudomligt ingripande av en blåögd gudinnan. Det sägs också att dessa katter var de heliga följeslagarna av Kitteh-präster i Burma, och de tilldelades därför sina vita tassar, som en symbol för renhet för deras hängivenhet. Och även om rasen är allmänt känd i Sverige att gå under bemärkelsen ”Helig Birma”, kallas de även ofta för ”den heliga katten av Burma”.

Föds alltid vitfärgade…

Alla renrasiga birmakatter föds alltid vita. Deras färger i pälsen utvecklas först när de växer till sig och blir lite äldre.

Kräver inte så mycket pälsvård…

Låt inte deras päls lura dig! De må hända att rasen i fråga kan se ut som en riktig hårboll i vissa fall, men i själva verket fäller de inte alls mycket, och att kamma katten cirka en till två gånger i veckan bör vara mer än tillräckligt för att de ska bli sådär ”fotografiskt” vackra!

Oerhört sällskaplig…

Till skillnad från huskatten tycker inte birmakatter om ensamhet, och drar sig inte för att hålla dig sällskap där hemma. Är du med andra ord sällan hemma kan det vara svårt att ha en birmakatt i hemmet som kommer att trivas i all ensamhet – om du inte har fler husdjur som den kan hålla sig sällskap med, vill säga.

10 vanligaste kattraserna i Sverige

10 vanligaste kattraserna i Sverige

Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa...

10 vanligaste hundraserna i Sverige

10 vanligaste hundraserna i Sverige

Att skaffa hund är inte alltid det lättaste. Ska man ha en stor? En liten? En som kräver mycket motion, eller kanske en lite latare vovve som heller inte kräver så mycket mental träning? Hundar finns i alla möjliga olika storlekar och utföranden, men det är också ett...

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

Kolibrier (Trochilidae) är en stor familj av mycket små fåglar som förekommer i en rad olika typer av biotoper över stora delar av den amerikanska kontinenten. Det finns cirka 320 olika arter, bland dem världens minsta fågel - bikolibrin (Mellisuga helenae) - som bara...