3
3 points

Kattrasen helig birma skapades i början av 1900-talet genom selektiv avel av siameser och colourpointperser med vita tassar. I de blandkullar som föddes så räknades de med vita tassar som birmor, medan de med helt bruna tassar räknades som perser. En av de första kända birmorna som finns på bild är Poupée de Madalpour, en brunmaskad honkatt. Helig birma är en raskatt med halvlång päls. Den är himalayatecknad, det vill säga att ansiktet, öronen, svansen och benen har en mörkare färg än kroppen, som ska vara svagt ljust färgad i en färg som stämmer med himalayateckningen. Maskfärgen (även kallad pointfärg) på en ung katt visar sig som en mindre fläck på nosen och vidgar sig med åldern. Går du i tankarna på att införskaffa dig en sån här sötnos? Då bör du vara beredd på att ge din katt mycket uppmärksamhet! Nedan finner du tio fakta om den älskade kattrasen, som du antagligen inte hade benkoll på sedan tidigare!

Den perfekta familjekatten…

En helig birma är en allmänt lugn katt som är kärleksfull och tillgiven till sina människor, och ivrig av att vara nära. Dessa katter är mycket populära för sin söta disposition och lugna personligheter.

Birma – Burma…

Enligt legenden fick denna blåögda skönhet lite hjälp från ett gudomligt ingripande av en blåögd gudinna. Det sägs också att dessa katter var de heliga följeslagarna av Kitteh-präster i Burma, och de tilldelades därför sina vita tassar, som en symbol för renhet för deras hängivenhet. Och även om rasen är allmänt känd i Sverige att gå under bemärkelsen ”Helig Birma”, kallas de även ofta för ”den heliga katten av Burma”.

Föds alltid vitfärgade…

Alla renrasiga birma-katter föds alltid vita eller med mycket lite färg i pälsen. Deras karakteristiska färger och mönster, inklusive den färgade masken runt ansiktet, utvecklas gradvis när de växer upp.

Kräver inte så mycket pälsvård som man kan tro…

Låt inte deras päls lura dig! De må hända att rasen i fråga kan se ut som en riktig hårboll i vissa fall, men i själva verket fäller de inte alls mycket, och att kamma katten cirka en till två gånger i veckan bör vara mer än tillräckligt för att de ska bli sådär ”fotografiskt vackra”!

En oerhört sällskaplig kattras…

Till skillnad från huskatten tycker inte birma-katter om ensamhet, och drar sig inte för att hålla dig sällskap där hemma. Är du med andra ord sällan hemma kan det vara svårt att ha en birma-katt i hemmet som kommer att trivas i all ensamhet – om du inte har fler husdjur som den kan hålla sig sällskap med, vill säga.

Lekfull och smart…

Helig birma älskar att leka! Till skillnad från många andra kattraser kan du till och med lära dem små trix, som exempelvis en form av ”apport”, likt det hundar älskar.

Drar sig inte uppåt likt andra kattraser…

Om du är rädd om dina gardiner bör du införskaffa dig en helig birma. Rasen föredrar nämligen att hålla sig på nedre ytor, istället för vad många andra kattraser älskar; att klättra sig uppåt.

Utmärkta jägare…

De är utmärkta jägare! Och trots sitt söta utseende är de också härdiga och atletiska katter.

Åter igen; väldigt sällskapliga…

Eftersom de är väldigt människokära katter, blir de mycket fästa vid sin ägare och kommer att följa en runt i huset bara för att få vara i närheten av en.

Känd för att vara en väldigt ”pratsam” kattras…

En rolig och intressant fakta om den heliga birma-katten är deras rykte för att vara ”pratglada” och vilja delta i samtal. De har ett mjukt och melodiskt jamande, och vissa ägare hävdar att birman är mer benägen att ”svara” på människors röster än andra kattraser. Deras sociala och charmiga natur gör dem till utmärkta följeslagare som gärna engagerar sig i interaktion och kommunikation med sina ägare. Att ha en helig birma i hemmet kan därför lägga till en extra dimension av kommunikation och glädje.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
4
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
3
win