Välj en sida

Charlie Chaplin var inte bara en av våra tiders största skådespelare, komiker, regissör och tonsättare – han var dessutom adlad av det brittiska kungadömet! Han föddes i London den 16 april 1889 och avled i Vevey, Schweiz, den 25 december år 1977. Chaplins vanligaste karaktär är ”luffaren”, som har svart kubb, käpp och en liten mustasch. Här är tio korta fakta som du bör känna till om Sir Charles Spencer ”Charlie” Chaplin. 

Fick stående ovationer – i 12 minuter…

Charlie Chaplin invände öppet mot fascismkrig och kapitalism i hans filmer. Han förtalades av FBI och förbjöds vistelse i USA år 1952. Efter ett erbjudande om ett hedersakademipris år 1972 återvände han tveksamt och fick en 12-minuters stående ovation; den längsta i akademiens historia.

Skulle mördas av den japanska regeringen…

Chaplin blev nästan lönnmördad av den japanska premiärministern Inukai Tsuyoshi, i hopp om att inleda ett krig med USA. Chaplin slapp dock undan detta öde eftersom han hade gått med premiärministerns son till en sumobrottningsmatch, vilket ändrade planerna totalt.

The Great Dictator var nära att aldrig bli av…

Charlie Chaplin var nära på att lägga ner filmen ”The Great Dictator”, för att han var orolig över att den skulle bli förbjuden eller att folk kanske inte skulle tycka att hans hån mot Adolf Hitler var roligt. När dåvarande president Franklin Roosevelt fick höra om det hela skickade han ett meddelande och uppmuntrade honom att göra färdigt filmen.

Möte med Einstein…

När Albert Einstein träffade Charlie Chaplin, sade Chaplin: ”Folket applåderar mig eftersom de förstår mig, och de applåderar dig eftersom de inte förstår dig”.

Kroppen stulen…

År 1978 blev Charlie Chaplins kropp stulen och hölls för en lösensumma. Hans änka vägrade att betala lösenkravet på 400 000 pund eftersom ”Charlie skulle ha tyckt att det löjligt”. Kroppen hittades 11 veckor senare.

10 fakta du antagligen inte visste om Elon Musk

10 fakta du antagligen inte visste om Elon Musk

Elon Musk föddes den 28 juni 1971 i Pretoria, Sydafrika. Han är en sydafrikansk-amerikansk entreprenör och är VD och CTO på SpaceX, VD och produktarkitekt på Tesla Motors, VD på Neuralink och ordförande i Solarcity. Musk är grundare av SpaceX, Neuralink samt The...

10 fakta du antagligen inte visste om TV-serien Seinfeld

10 fakta du antagligen inte visste om TV-serien Seinfeld

Seinfeld är en amerikansk situationskomedi, skapad av Larry David och huvudrollsinnehavaren Jerry Seinfeld. Serien sändes mellan 1989 och 1998. Totalt producerades 180 avsnitt, uppdelade på nio säsonger. Serien blev en av de populäraste någonsin, både i USA och i...

10 fakta du antagligen inte visste om Nyckeln till Frihet

10 fakta du antagligen inte visste om Nyckeln till Frihet

Nyckeln till Frihet är enligt IMDb klassad som världens bästa film genom tiderna, med ett toppbetyg på 9,3 - vilket ingen annan film når upp till! Filmen är från 1994 och handlar om Andy Dufresne, en tystlåten och ambitiös man med en lysande karriär som bankman. När...