Kameleonter (Chamaeleonidae) är en familj i ödlornas underordning och kräldjurens klass. De har en masklik, klibbig och långt utsträckbar tunga med klubblik spets, klätterfötter och gripsvans. Kroppen är hög och hoptryckt från sidorna, med bågformigt böjd, tunn rygg. Huvudet är pyramidformigt och kantigt med en knappt synlig hals. De smala och delvis trinda benen är försedda med fem tår. Ja, hur de ser ut vet du med stor sannolikhet redan – men här är tio fakta som du kanske inte kände till!

Finns utspridda i olika miljöer…

Kameleonters levnadsmiljöer varierar mycket; från regnskogar och berg till savann och öknar, men vad de har gemensamt är att alla kameleonter lever i varma – tropiska eller subtropiska – områden.

Madagaskar – kameleonternas hemland…

Medan kameleonter finns i många delar av världen, inklusive södra Europa, Sydostasien, Hawaii, Kalifornien och Florida, lever nästan hälften av världens 200 kameleontarter i Madagaskar.

Lägger både ägg och föder i kokongliknande säckar…

De flesta kameleonter är äggdjur (vilket betyder att de lägger ägg), men vissa arter föder levande ungar i kokongliknande säckar istället. Detta är en av  arter som både lägger ägg och föder levande.

Markens lejon…

Det engelska ordet ”chameleon” (det vill säga ”kameleont” på svenska) härstammar från det latinska ordet ”chamaeleón”, som enkelt kan översättas till ”markens lejon”.

Världens minsta och världens längsta kameleontarter…

Världens minsta kameleontart, lövkameleonten, brukar i regel bli cirka 1,6 centimeter långa. Det är också en av världens minsta ryggradsdjur som hittills har upptäckts. Deras 1,6 centimeter i längd kan jämföras med den längsta kameleontarten – Calumma parsonii – som kan bli upp emot 70 centimeter långa.

10 vanligaste kattraserna i Sverige

10 vanligaste kattraserna i Sverige

Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa...

10 vanligaste hundraserna i Sverige

10 vanligaste hundraserna i Sverige

Att skaffa hund är inte alltid det lättaste. Ska man ha en stor? En liten? En som kräver mycket motion, eller kanske en lite latare vovve som heller inte kräver så mycket mental träning? Hundar finns i alla möjliga olika storlekar och utföranden, men det är också ett...

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

Kolibrier (Trochilidae) är en stor familj av mycket små fåglar som förekommer i en rad olika typer av biotoper över stora delar av den amerikanska kontinenten. Det finns cirka 320 olika arter, bland dem världens minsta fågel - bikolibrin (Mellisuga helenae) - som bara...