5
5 poäng

Kattdjuren lejon härstammar från släkten ”Panthera”, och lever i motsats till andra kattdjur i flock. Två av artens viktigaste kännetecken är hanarnas man och dess rytande, vilket är unikt bland kattdjuren. Det hade kanske inte varit allt för skräckinjagande med ett lejon som jamar likt en katt. Idag förekommer lejon i det fria i Afrika och den indiska delstaten Gujarat. Här finner du ytterligare lite kortfattad och bra-att-veta-information om de vackra kattdjuren.

Näst största kattdjuret…

En lejonhane kan väga upp emot 250 kilo, vilket också betyder att det är det näst största kattdjuret efter tigern.

Ett lejonvrål som hörs…

Ljudet av ett lejons vrål är kraftfullt och kan bära över långa avstånd, upp till omkring åtta kilometer eller mer i vissa fall. Lejon använder sina vrål för att markera revir, kommunicera med andra medlemmar i gruppen eller för att varna andra djur om sin närvaro.

Uppenbarligen är hanarna dö-lata…

I lejonflockarna är det honorna som gör det grövsta jobbet. De står för cirka 90% av allt jagande jämfört med hanarna. Lejonhonorna är generellt sett mer smidiga och uthålliga jägare jämfört med hanarna. Honorna samarbetar ofta i grupper för att planera och genomföra jakterna. De använder sig av taktik, samordning och strategi för att överlista sina byten.

Hanarna har vanligtvis en större och kraftigare kroppsbyggnad, och deras huvudsakliga roll i flocken är oftast att försvara reviret och skydda flocken från hot utifrån. Hanarna kan delta i jakter vid behov, särskilt när det gäller större byte eller om det finns brist på resurser, men de är inte lika aktiva jägare som honorna.

Men piggsvin rår de sig inte på…

Man ska inte bråka med ett piggsvin. Naturforskare har vid flera tillfällen funnit att piggsvin tagit sig an hela flockar av lejon – och lyckats skrämma iväg dem (!).

Attraktivt med mörkare manar…

Lejonhonor finner de lejonhanar med mörkare manar attraktivare än de med ljusare manar, har forskning visat.

Du får ha ditt godis i fred…

Precis som alla andra kattdjur kan inte heller lejonen känna smaken av sötma, eftersom de saknar receptorer för att känna dessa smaker.

Lejonet Leo har representerats av flera olika lejon…

Lejonet från produktionsbolaget MGM (Metro-Goldwyn-Mayer), som du ser på bilden nedanför, kallas för ”Leo the Lion” (”Lejonet Leo”, översatt till svenska). Leo är känd för att introducera MGM:s filmproduktioner och syns i början av många av deras filmer. Det är en ikonisk sekvens där lejonet rugger, och det har funnits flera lejon som har porträtterat Leo genom åren. En av de mest kända var lejonet Jackie, vars ruggande blev känd runt 1957.

Räddade flicka från misshandel…

Det är inte ofta man hör djärva eller positiva saker om dessa rovdjur, men under år 2005 utsattes en etiopisk flicka för brutal misshandel av sju män när en hel flock av lejon jagade bort dem. De stannade även kvar med henne tills hjälp anlände.

Har du hört talas om en leopon tidigare…?

En ”leopon” (bilden nedanför) är resultatet av en korsningen mellan en manlig leopard med en lejoninna. Huvudet är liknande den hos ett lejon medan resten av kroppen bär likheter med leoparder.

Parar sig 20-40 gånger om dagen…

Lejon har ett annorlunda parningsbeteende jämfört med vissa andra djur, och parningen sker vanligtvis flera gånger under en kort tidsperiod när lejonhonan är i löp. Varje parningsakt brukar i regel vara relativt kort.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

5
5 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
4
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
3
win