Det engelska rockbandet Led Zeppelin bildades 1968 i London och fick enorm popularitet på grund av sin unika stil med heavy metal-musik. Även om det ursprungligen var impopulärt hos kritikerna, samlade det fortfarande stor popularitet bland massorna. Här är några intressanta fakta om bandet som tog världen med storm!

Bildandet av bandet…

Bandet Led Zeppelin bildades av Jimmy Page år 1968, men i första hand gick de under namnet The New Yardbirds. Senare ändrade de namnet till Led Zeppelin. Jimmy Page ville till en början kalla bandet för Lead Zeppelin men han trodde att amerikanerna skulle kunna uttala det ”Leed”. Det blev i slutändan ”Led” för att inte skapa några förvirringar.

Joan Baez – katalysatorn för allt

När gitarristen Jimmy Page och sångaren Robert Plant träffades för första gången 1968 sammanfördes de över Joan Baezs version av låten ”Babe I’m Gonna Leave You”. Sedan omarbetade de låten och använde den för Led Zeppelins debut.

Page dejtade 14-åring

I början på 1970-talet blev Jimmy Page förälskad i en fjortonårig tjej vid namn Lori Maddox. Han hade en kärleksaffär med henne under de närmaste åren, men höll detta faktum väl gömt, eftersom det kunde ge upphov till stora problem och till och med kunna leda till fängelse. Senare dumpade han henne för en annan tjej som var en vuxen, tack och lov!

John Bonham – självlärd från grunden

John Bonham (på bilden nedanför) tog aldrig någon formell lektion i trummor, och skapade sitt första trumset redan när han fyllde fem år. Vid fem års ålder använde han behållare och kaffeburkar som trumset. Vid tio års ålder gav hans mamma honom ett trumset som hängde runt nacken med snöre. Först när han fyllde femton fick han ett ordentligt trumset.

Plastkreativiteten

När du hör låten ”Ramble On” kommer du att känna ett unikt bongoliknande ljud. För att uppnå denna ljudeffekt med trummorna slog John Bonham på ett plastlock i stället för sina trummor.

10 fakta du antagligen inte visste om Dolly Parton

10 fakta du antagligen inte visste om Dolly Parton

Dolly Rebecca Parton - mer känd som bara Dolly Parton - föddes den 19 januari 1946 i Sevierville, Sevier County, Tennessee. Hon är en amerikansk countryartist, som även medverkat som skådespelare i ett antal filmer. Inom musiken är hon väldigt mångsidig och är verksam...