1
1 poäng

Det finns ingen som är så glad i att flyga som min far. Så fort man ska iväg på ett äventyr som inkluderar ett flygplan så är han som ett barn – bokstavligen talat. Och får han ingen fönsterplats blir han lika tjurig som en 5-åring som precis har blivit av med sin fotboll. En gång gick det till och med så långt att han lurade till sig fönsterplatsen från en stackars flygrädd person. Och egentligen är det kanske inte så konstigt att han gillar flygplan; det där med att flyga har ju alltid fascinerat människan, och kommer säkerligen alltid att göra det. Med detta sagt kommer här tio fakta som du antagligen inte hade en susning om när det kommer till just flygplan i alla dess storlekar.

Världens första plan flög för över 120 år sedan…

Bröderna Wright uppfann och flög det första flygplanet redan år 1903 – det vill säga över 120 år sedan. Det anses vara världens första ”upprätthållna och kontrollerade flygplan som är tyngre än luft”. Flygplanet, Wright Flyer, flög strax över 35 meter. Idag kan den nyaste Boeing 787 flyga runt 16 000 kilometer på en enda tank av flygbränsle.

Teneriffaolyckan anses vara den dödligaste av alla…

En av de mest dödligaste flygolyckorna hände faktiskt på marken. År 1977 kolliderade två fullt lastade flygplan med totalt 600 passagerare med varandra mitt på flygbanan i det som nu kallas för ”Teneriffaolyckan”. Över 500 personer dog i den omtalade olyckan i Spanien.

Alla internationella piloter måste kunna engelska…

Engelska är det internationella språket när det kommer till internationell flygtrafik. Alla flygledare och alla kommersiella piloter som flyger på internationella flygningar är skyldiga att prata engelska. Med andra ord är det omöjligt att flyga internationellt om du inte behärskar det engelska språket.

Piloter får annan mat av en anledning…

De flesta piloter och andrapiloter på större flygbolag är inte tillåtna att äta samma mat som passagerarna. Detta för att undvika möjligheten att matförgiftning synar hela flygbesättningen. I alla år har det tidigare florerat ryktesspridning om att piloter inte äter samma mat som passagerarna för att flygplansmaten skulle vara av för låg standard för dem, men så är alltså inte fallet. Flygplansmat har rent generellt ofta väldigt hög standard.

Boeing använder sig utav illrar för att dra elkablar…

I genomsnitt har en Boeing 747 mellan 240 till 280 kilometer elsladd installerat i sig. Men det kanske mest intressanta är att företaget i fråga har använt sig utav illrar för att kunna dra kablar i trånga utrymmen, där människan inte har fått plats nog att göra det på egen hand.

Hette inte flygplan från början…

Ordet ”flygplan” har inte alltid funnits i vårt svenska språk. Från första början hette det ”aeroplan”, men byttes till ”flygplan” under år 1913.

Boeing 767 är utrustad med de kraftigaste motorerna…

En Boeing 767 har onekligen en rejäl motorkraft. För att förtydliga hur kraftiga motorerna faktiskt är, så suger de in lika mycket luft som det tar att blåsa upp en Good Year-luftballong – inom loppet av bara sju sekunder (!). Om du inte vet vad en Good Year-luftballong är, så är det den du kan skymta på bilden nedanför.

Över en mil upp i luften…

Normalt sett flyger ett flygplan vid en höjd på cirka 10,6 kilometer upp i luften. Om jordens storlek var lika stor som en stationär skrivbordsjordglob, skulle ett plan i den höjden flyga endast 2,5 millimeter över dess yta.

Statistiskt sett har väldigt få dött i flygolyckor…

Enligt tidningen Popular Mechanics är det 40% större chans att du överlever en flygkrasch om du sitter längst bak i planet. Dessutom har cirka 95,7% av alla människor som har varit med i en flygolycka överlevt, om man räknar alla tiders flygolyckor som har skett.

Världens största och världens snabbaste flygplan…

Världens största passagerarfartyg är Airbus A380. Det är en dubbeldäckare med fyra motorer. Planet gjorde sin första flygning den 27 april 2005. Världens snabbaste flygplan är Lockheed SR-71 Blackbird, som har flugit i 3 540 kilometer i timmen. Rekordet har hållits i närmare 40 år nu. 


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win