Det finns ingen som är så glad i att flyga som min far. Så fort man ska iväg på ett äventyr som inkluderar ett flygplan så är han som ett barn – bokstavligen talat. Och får han ingen fönsterplats blir han lika tjurig som en 5-åring som precis har blivit av med sin fotboll. En gång gick det till och med så långt att han lurade till sig fönsterplatsen från en stackars flygrädd person. Och egentligen är det kanske inte så konstigt att han gillar flygplan; det där med att flyga har ju alltid fascinerat människan, och kommer säkerligen alltid att göra det. Med detta sagt kommer här tio fakta som du antagligen inte hade en susning om när det kommer till just flygplan i alla dess storlekar.

Världens första plan flög för över 100 år sedan…

Bröderna Wright uppfann och flög det första flygplanet redan år 1903 – det vill säga över 100 år sedan. Det anses vara världens första ”upprätthållna och kontrollerade flygplan som är tyngre än luft”. Flygplanet, Wright Flyer, flög strax över 35 meter. Idag kan den nyaste Boeing 787 flyga runt 16 000 kilometer på en enda tank av flygbränsle.

Teneriffaolyckan anses vara den dödligaste av alla…

En av de mest dödligaste flygolyckorna hände faktiskt på marken. År 1977 kolliderade två fullt lastade flygplan med totalt 600 passagerare med varandra mitt på flygbanan i det som nu kallas för ”Teneriffaolyckan”. Över 500 personer dog i den omtalade olyckan i Spanien.

Alla internationella piloter måste kunna engelska…

Engelska är det internationella språket när det kommer till internationell flygtrafik. Alla flygledare och alla kommersiella piloter som flyger på internationella flygningar är skyldiga att prata engelska. Med andra ord är det omöjligt att flyga internationellt om du inte behärskar det engelska språket.

Piloter får annan mat av en anledning…

De flesta piloter och andrapiloter på större flygbolag är inte tillåtna att äta samma mat som passagerarna. Detta för att undvika möjligheten att matförgiftning synar hela flygbesättningen. I alla år har det tidigare florerat ryktesspridning om att piloter inte äter samma mat som passagerarna för att flygplansmaten skulle vara av för låg standard för dem, men så är alltså inte fallet.

Boeing använder sig utav illrar för att dra elkablar…

I genomsnitt har en Boeing 747 mellan 240 till 280 kilometer elsladd installerat i sig. Men det kanske mest intressanta är att företaget i fråga har använt sig utav illrar för att kunna dra kablar i trånga utrymmen, där människan inte har fått plats nog att göra det på egen hand.

10 fakta du antagligen inte visste om Renault

10 fakta du antagligen inte visste om Renault

Renault S. A. är en fransk multinationell fordonstillverkare med huvudkontor i Boulogne-Billancourt i norra Frankrike. Idag ingår även märkena Dacia och Renault Samsung Motors i koncernen. Lastbilsdivisionen sköts sedan försäljningen 2001 av Volvo i dotterbolaget...

10 fakta du antagligen inte visste om kryssningsfartyg

10 fakta du antagligen inte visste om kryssningsfartyg

Ett kryssningsfartyg är ett passagerarfartyg som specifikt transporterar resenärer som reser för nöjes skull. I de flesta fall är de fulla av restauranger, barer, pooler och andra nöjesaktiviteter. Har du kanske semestrat på ett kryssningsfartyg någon gång? Oavsett...