1
1 point

Zimbabwe – officiellt Republiken Zimbabwe – och tidigare känt som Sydrhodesia och Rhodesia, är en kustlös stat i södra Afrika som gränsar till Botswana, Moçambique, Sydafrika och Zambia. Här är tio fakta som du bör känna till om landet som är känt för sina djursafaris och vackra natur!

Betyder stenhus…

Namnet Zimbabwe är härlett från ”dzimba dzemabwe”, vilket på språket shona betyder ”stenhus”. Detta landsnamn, som har använts sedan år 1980, är en hyllning till stenstaden Stora Zimbabwe, där Monomotaparikets huvudstad var belägen.

Missa inte de spektakulära Victoriafallen…

Victoriafallen (se bild nedanför) är en av världens största och mest spektakulära vattenfall. Det ligger benäget i Zimbabwes nordvästra del, på Zambezi-floden.

Var förr täckt av skog…

Stora delar av Zimbabwe var en gång täckt av skogar med ett riktigt stort djurrike. Hwange National Park i Zimbabwe har fler djur och en större mängd arter än någon annan nationalpark i landet, och mer än 400 fågelarter. Det ligger mellan Bulawayo och Victoriafallen.

Välutbildade…

Landet i fråga har den högsta läskunnigheten i Afrika. Drygt 90% av befolkningen i Zimbabwe är läskunniga, vilket är en markant högre siffra än grannländerna.

Åtta olika valutor…

Zimbabwe är det enda landet i världen som har hela åtta officiella valutor. De är amerikanska dollar, sydafrikanska rand, botswanska pula, brittiska pund, australiensiska dollar, kinesiska yuan, indiska rupier och japanska yenen. Det är häpnadsväckande att ingen av dessa valutor är exklusiva för Zimbabwe.

Ett av världens yngsta länder…

Ännu en häpnadsväckande detalj angående landet är att det är ett av världens yngsta – sett till medelåldern. Drygt hälften av landets alla invånare är nämligen under 21 år gamla.

Är du man och rik? Då ska du ha stor mage…

I Zimbabwe räknas en stor mage på en man som ett tecken på rikedom. Detta indikerar att personen är ekonomiskt bärande nog att äta kött dagligen.

Lägst livslängd i världen…

En av de stora anledningarna till att Zimbabwe har världens yngsta medelålder, beror på att livslängden i landet endast är 46 år för män och 45 år för kvinnor. Detta är bland det lägsta i världen, och den främsta orsaken till detta är fattigdom och HIV/AIDS-epidemin.

Flerspråkigt land…

Inte nog med att de har många officiella valutor i landet – samma sak gäller när det kommer till språk. Landet har hela 16 officiella språk i landet, där både engelska och teckenspråk är inkluderat.

Hunger leder till jakt i nationalparker…

Några av Zimbabwes stora miljöproblem är jorderosion, luft- och vattenföroreningar samt giftigt avfall och tungmetaller från gruvindustrin. En hungrande lokalbefolkning har börjat ägna sig åt jakt i landets nationalparker under 2000-talet, vilket har blivit ett påtagligt problem för regeringen.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win