Zimbabwe – officiellt Republiken Zimbabwe – och tidigare känt som Sydrhodesia och Rhodesia, är en kustlös stat i södra Afrika som gränsar till Botswana, Moçambique, Sydafrika och Zambia. Här är tio fakta som du bör känna till om landet som är känt för sina djursafaris!

Betyder stenhus…

Namnet Zimbabwe är härlett från ”dzimba dzemabwe”, vilket på språket shona betyder ”stenhus”. Detta landsnamn, som har använts sedan år 1980, är en hyllning till stenstaden Stora Zimbabwe, där Monomotaparikets huvudstad var belägen.

Missa inte de spektakulära Victoriafallen

Victoriafallen (se bild nedanför) är en av världens största och mest spektakulära vattenfall. Det ligger benäget i Zimbabwes nordvästra del, på Zambezi-floden.

Var förr täckt av skog

Stora delar av Zimbabwe var en gång täckt av skogar med ett riktigt stort djurrike. Hwange National Park i Zimbabwe har fler djur och en större mängd arter än någon annan nationalpark i landet, och mer än 400 fågelarter. Det ligger mellan Bulawayo och Victoriafallen.

Välutbildade

Landet i fråga har den högsta läskunnigheten i Afrika. Drygt 90% av befolkningen i Zimbabwe är läskunniga, vilket är en markant högre siffra än grannländerna.

8 olika valutor

Zimbabwe är det enda landet i världen som har hela åtta officiella valutor. De är amerikanska dollar, sydafrikanska rand, botswanska pula, brittiska pund, australiensiska dollar, kinesiska yuan, indiska rupier och japanska yenen. Det är häpnadsväckande att ingen av dessa valutor är exklusiva för Zimbabwe.

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

Mongoliet är en republikansk stat belägen i det inre av Asien, mellan Ryssland i norr och Kina i söder. Landet är indelat i 21 provinser (aimag) samt stadsområdet runt huvudstaden Ulan Bator. Mongoliet har också varit känt som ”Yttre Mongoliet” för att skilja det från...

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

Hawaii är den yngsta av de 50 amerikanska delstaterna (21 augusti 1959) och är den enda delstaten som består enbart av öar. Den upptar det mesta av ögruppen Hawaiiöarna i centrala Stilla havet, sydväst om kontinentala USA, sydöst om Japan och nordost om Australien....