Välj en sida

Big Ben är en slagklocka på Westminsterpalatsets norra klocktorn i London, Storbritannien. Klockan göts 1856 och togs i bruk år 1859. Big Ben heter officiellt Great Bell of Westminster och slår varje heltimme i tornuret med det officiella namnet Great Clock of Westminster. Tornet, som sedan 2012 heter Elizabeth Tower, där klockan hänger är 96,3 meter högt. Här är tio fakta som du bör känna till om Londons stolthet!

Populärast bland turisterna…

Enligt en brittisk undersökning röstade Londonborna på Big Ben som den mest populära turistattraktionenBuckingham Palace kom bara på en andra plats.

Tredje tyngsta i England

Klockan väger 13,8 ton och hammaren som slår på den väger 203,2 kg. Det gör Big Ben till den tredje tyngsta klockan i Storbritannien, efter Great Paul i St Pauls-katedralen (17 ton) och Great George i Liverpoolkatedralen (14 ton).

Sprack redan efter ett par månader

Klockan Big Ben slog första gången över London 31 maj 1859. Även den nya Big Ben sprack, i september samma år, men den används fortfarande och ger klockan dess än idag något spruckna klang.

Hörs över nästan hela London

Klocktornet är inte bara gigantiskt och högt – utan också högljutt. Man ska kunna höra klockans ljud från hela 12 kilometers avstånd.

Ett hedrande till drottning Victoria

Om man tittar noga på klockan kan man se en rad av latinska ord; ”Domine salvam fac reginam nostram Victoriam primam”, vilket betyder ”O Lord, keep safe our Queen Victoria the First”.

10 fakta du antagligen inte visste om jakt

10 fakta du antagligen inte visste om jakt

Jakt är något vi människor har livnärt oss på så länge vi har kunnat smida egna vapen, i princip - och gör i stor utsträckning än idag. Detta trots att majoriteten av vår köttkonsumtion kommer från köttfabriker idag. Somliga ser jakt som avkoppling, andra känner...

10 fakta du antagligen inte visste om Ölandsbron

10 fakta du antagligen inte visste om Ölandsbron

Ölandsbron är en vägbro i Sverige som går över Kalmarsund, mellan Kalmar på fastlandet och Färjestaden på Öland i Östersjön. Den är en 6 072 meter lång balkbro och har en segelfri höjd på 36 meter och en fri brobredd på 13 meter. Högsta höjd 41,69 meter, lägsta höjd...

10 fakta du antagligen inte visste om nyår

10 fakta du antagligen inte visste om nyår

Nyår är världens största - och mest utdragna - firande. I princip alla länder firar nyår, och att det blir så pass utdraget beror på tidsskillnaderna vi har. Majoriteten firar nyår mellan 31 december och 1 januari, men det finns också de länder som har nyårsfirandet...