1
1 point

Alla har vi en mage – en del är smala eller vältränade, andra lite rundare och mjuka. En mages form är aldrig den andras lik. Vi vet också varför magen finns där, för någonstans måste ju maten vi trycker i oss ta vägen. Men hur fungerar egentligen magen, dess tarmar och funktioner? Här är tio fakta som du bör känna till om din alldeles egna mage!

Saltsyran viktig för magsäcken…

Saltsyran i magsäcken utför många olika funktioner. För det första dödar det mikrober. För det andra hjälper det att bryta ner mat i mindre bitar så att enzymerna kan börja agera på dem. För det tredje aktiverar det proenzymer. Och slutligen; enzymer kan bara fungera endast när den ideala pH-nivån bibehålls. pH-nivån ges av saltsyran.

Din kroppsbyggnad har ingenting med magens storlek att göra…

Det finns inget som helst samband mellan din tyngd och storleken på magen. En smal människa kan ha lika stor magsäck som en kraftig människa. I snitt kan en vuxen människas mage rymma cirka 1.5 liter mat.

Magens klorvätesyra hjälper ditt immunförsvar…

Magen fungerar som en första försvarslinje för ditt immunförsvar. Den innehåller klorvätesyra, som hjälper till att döda mikrober som kan finnas i den mat du äter.

Visst kan du leva utan en mage…

Om du inte visste detta sedan tidigare kan det möjligtvis komma som en chock, men är helt sant; människor kan nämligen leva helt utan en mage. Det här är inte allt för ovanligt och vid sjukdomar har magen opererats bort i flera fall.

Inte bara ansiktet rodnar när du blir generad…

När ditt ansikte rodnar är det inte det enda som blir rödfärgat på din kropp. Slemhinnan i magen blir nämligen också röd.

All matsmältning sker inte i magen…

Majoriteten av den mat du äter smälts faktiskt inte i magen. Det mesta av din matsmältning sker oväntat nog i tunntarmen, även om magen hjälper till med processen.

Magsyran kan tränga igenom metall…

Magsyran är tillräckligt frätande för att tränga igenom både metall och ben. Det är samma syra som används i fabriker för att avlägsnat rost från stål och järn. Din mage producerar upp till tre liter syra varje dag.

Det är tack vare maten som vi fiser och rapar…

När du sväljer maten som du har tuggat i dig sväljer du även en hel del luft. Denna luft orsakar det mesta av gasen i magen och tarmkanalen. Det bästa sättet att bli av med gasen är att rapa.

Slem skyddar magen från magsyran…

Slemmet som skyddar vår mage från magsyran behöver ersättare varannan vecka. Så det slem du hade i din mage för fjorton dagar sedan är inte samma som du har i magen i dag.

Ser ut som en bokstav…

Din mage är fäst vid änden av matstrupen. Det är en töjbar säck som är formad som bokstaven ”J”.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
2
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win