3
1 delning, 3 poäng

Pyramiderna i Giza i Egypten omfattar totalt nio pyramider som alla är belägna på Gizaplatån i guvernementet Giza, i den norra delen av landet, 14 km sydväst om huvudstaden Kairo. De tre största och bäst bevarade pyramiderna är uppkallade efter faraonerna Cheops (2620-2580 f.Kr.), Chefren (2570-2530 f.Kr.) och Menkaura (2530-2510 f.Kr.) medan de sex andra pyramiderna har förblivit namnlösa. Tillsammans med sfinxen – som även ligger i området – är pyramiderna några av världens mest berömda byggnadsverk. Här följer tio intressant fakta om pyramiderna, som du antagligen inte redan visste!

Antagligen var det regnskog där innan pyramiderna byggdes…

Forskare tror att en massiv skogsavverkning skedde inför byggandet av de gigantiska och välkända pyramiderna i Egypten. Majoriteten av forskare är ganska överens om att det tidigare har varit en regnskog på samma plats som pyramiderna idag står.

Världens högsta byggnad i nästan 4 000 år…

Den största pyramiderna av de alla i Giza var under hela 3 800 år världens högsta byggnad skapad av människan. Pyramiden sträcker sig hela 99 meter över havet, vilket på den tiden var en enorm komplicerad bedrift att konstruera. Pyramidens ursprungliga höjd var 146,5 meter, men på grund av 3 800 års erosion som orsakas av naturliga element, som regn och vind, har pyramiden förlorat en del av sin höjd från toppen och idag är den 138,8 meter hög.

5 900 ton sten, sand och lera…

Experter hävdar att den största pyramiden i Giza bör ha tagit cirka 23 år att färdigställa. Bygget påbörjades 2580 f.Kr. och slutfördes 2557 e.Kr. Totalvikten på stenverket är hela 5 900 ton.

Från botten till toppen krävs det 203 steg…

Om du i dag skulle få för dig att vandra upp till toppen av pyramiden Cheops skulle du behöva ta hela 203 steg. Eller ja, ganska rejäla steg i och för sig.

Hundratusentals stenar användes för att färdigställa alla pyramider…

Bara på pyramiden Cheops användes cirka 144 000 stenblock. I princip samtliga stenar hade en tjocklek på hela 250 centimeter. Då kanske du förstår vad vi menar med ”rejäla steg” för att ta sig upp till toppen?

Jordbävning från 1300-talet förstörde mycket av pyramidernas yta…

När pyramiderna var färdigställda var stenblocken så släta och fina att det i princip lika väl hade kunnat vara slipade maskinellt. I dag finns bara ett fåtal slätarbetade stenar kvar på botten av pyramiderna. Detta på grund av en massiv jordbävning som ägde rum på 1300-talet i Giza, vilket fick de bearbetade stenblocken att trilla ner och förstöras. De stenblock som inte förstördes tog araberna till att bygga moskéer med.

Vissa forskare hävdar att man har kunnat se pyramidernas glans från rymden…

Det sägs också att stenblocken var så fint slipade, och tack vare de massiva byggnaderna kunde solen reflektera på pyramiderna så det nästan såg ut som en spegel. Enligt historier och teoretiker skulle det vara fullt möjligt att se pyramiderna reflektera solen ända från rymden, men det går givetvis aldrig att bekräfta.

Det finns teorier om att det inte var människan som byggde pyramiderna…

Forskare har förbryllats av murbruket som användes för att bygga pyramiderna. Bruket är långt starkare än stenarna som användes och även om forskarna verkligen har analyserat den kemiska sammansättningen av murbruket, har de aldrig någonsin kunnat återskapa det igen. Som en följd av att det aldrig har gått att återskapa har teorier också satt sin grund att de skulle vara byggda av utomjordingar. Men teorierna handlar dock inte bara om murbruket – utan även om den perfektion som de är byggda med.

Pyramiden Cheops har inte fyra sidor – den har åtta…

Man brukar vanligtvis säga att pyramiderna har fyra sidor. Men det här stämmer inte riktigt. Pyramiden Cheops har åtta sidor egentligen. Det finns nämligen en fördjupning av laserprecision som delar varje sida i två delar. Den perfekta delningen har förbryllat forskare i alla tider. För turister är detta totalt omöjligt att se alla åtta sidor från marken. Skulle du vilja uppleva det får du räkna med att flyga rakt över pyramiden när solen står i ett visst läge.

Alltid 20 grader varmt – oavsett årstid…

Temperaturen inuti Cheops är alltid 20 grader varmt. Temperaturen ändrar sig aldrig – oavsett årstid. Vad som fascinerar mest är att temperaturen är jämn med jordens medeltemperatur.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
1 delning, 3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win