1
1 poäng

Mexiko har på senare tid blivit ett populärt resmål för den svenska turismen. Utöver den expanderande turismen från alla världens hörn har Mexiko minst sagt en spännande historia, som innefattar mycket konstigheter, krig, mord och fattigdom. Här är tio fakta som du bör känna till om hemlandet för tacosen!

Walmart betalade inte ut lön till sina mexikanska anställda…

Fram till år 2008 betalade den amerikanska kedjan Walmart sina anställda i Mexiko endast med kuponger som bara gick att lösa in på just Walmart.

Etiopien donerade gåva som tack för hjälpen…

År 1985 donera Etiopien ett belopp på 5 000 dollar till mexikanska offer efter ett stort jordskalv. Detta för att Mexiko hjälpte till att försvara Etiopien när Italien invaderade dess land under år 1935.

Världens kanske märkligaste kidnappning…

År 2011 kidnappade en drogkartell i Mexiko en buss med hundratals passagerare som fick slåss mot varandra likt gladiatorer. Vinnaren fick som pris att utföra ett självmordsuppdrag. Kan tyckas vara ett mindre ärofyllt pris.

Plocka upp efter din hund och få gratis Wi-Fi…

I Mexiko finns det speciella papperskorgar avsedda för hundavföring. När du slänger din hunds bajs får du en stunds gratis Wi-Fi – ju mer bajs, desto mer Wi-Fi. Hunduppfödare lär ju inte ha problem med internet i alla fall.

Ingen större succé för Taco Bell i landet…

När den amerikanska kedjan Taco Bell försökte att etablera sig i Mexiko fick företaget snabbt en stämpel som ”amerikansk skräpmat”. Kan tyckas konstigt eftersom tacos har sitt ursprung från Mexiko. Men den tacos man äter i Mexiko skiljer sig väldigt mycket från vår västerländska version av maträtten.

Amerikanska irländare tog mexikanarnas parti…

När USA invaderade mexikanerna år 1845 slogs de irländska amerikanarna vid mexikanernas sida. Fram till den sista striden, då irländarna fick slut på ammunition – slogs de istället med sina bajonetter. 85 irländare blev till slut tillfångatagna av den amerikanska regeringen och utsattes för tortyr och hängning. Detta är idag känt som den största massiva hängningen i hela Nordamerika.

Sprang genom trafik – med gallsten…

Under de Olympiska Spelen i Mexiko år 1968 sprang en kenyan 3,2 km genom den mexikanska trafiken för att ta sig till startlinjen på stadiumet – med gallsten. Inte nog med detta, kenyanen vann dessutom guld i grenen.

Bistod med hjälp under andra världskriget…

Landets regering skickade 300 000 mexikanska arbetare till USA under andra världskriget för att hjälpa sin allierade vän med arbetskraft till industrier och farmer.

Är gräset verkligen grönare på andra sidan…?

År 2010 var det 3 622 mord i den mexikanska staden Juarez. En annan stad, som bara ligger 1,5 km längre bort, El Paso, räknas som en av Amerikas säkraste städer, med bara fem mord på ett år.

Ett annorlunda beskattningssystem…

I Mexiko kan artister betala sin skatt med hjälp av konstverk som de själva har skapat.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win