Andra världskriget Historia Krig

10 fakta du antagligen inte visste om andra världskriget

Andra världskriget är en av de mest omvälvande och förödande konflikterna i mänsklighetens historia. Under sex långa år (1939-1945) utkämpades en global strid mellan de allierade och axelmakterna, som drabbade nästan varje hörn av världen och förändrade det politiska landskapet för alltid.

Med sina dramatiska slagfält, förintande vapen och tragiska människooffer är andra världskriget en period av historia som fortfarande präglar vår värld idag. I denna artikel finner du tio fakta som du kanske inte kände till om världskriget sedan tidigare!

George H.W. Bush: Den amerikanska presidenten som överlevde andra världskrigets flygkrasch med nöd och näppe…

Under andra världskriget inträffade en dramatisk händelse där nio amerikanska besättningsmän överlevde en flygplansolycka – men deras kamp för överlevnad blev svår och skoningslös. Planet de färdades i kraschade i Stilla havet, och trots att alla nio överlevde kraschen var deras prövningar långt ifrån över.

Åtta av besättningsmännen togs tillfånga av japanska styrkor. På grund av den svåra matbristen i Japan under krigets slutskede utsattes de för fruktansvärda förhållanden och dödades så småningom, vissa uppges till och med ha blivit uppätna i desperata tider. Endast en man lyckades undkomma detta öde – George H.W. Bush, som senare skulle bli USA:s 41:a president.

Bush räddades mirakulöst av en förbipasserande amerikansk ubåt, vilket räddade hans liv och gav honom möjlighet att överleva krigets fasor. Hans erfarenheter som ung flygare i krigets hetta formade honom och blev en viktig del av hans livsberättelse, långt innan han nådde Vita huset[källa]

Hur staden Konstanz undvek allierade bombningar genom list och ljus under andra världskriget…

Den tyska staden Konstanz lyckades under andra världskriget undgå förödande bombningar från de allierade styrkorna – något som få andra tyska städer kunde skryta med. Hemligheten bakom stadens säkerhet låg i en smart och listig taktik: under natten lät invånarna i Konstanz samtliga gatulampor och fönsterlampor vara tänt.

Denna ljusshow fick de allierade bombplanen att tro att Konstanz faktiskt tillhörde grannlandet Schweiz, som under kriget var neutralt och därför undvek flygbombningar. Genom att efterlikna den neutrala grannstaden kunde Konstanz på så vis “lura” fienden och skydda sina invånare från krigets förödelse. [källa]

Staden Konstanz lurade de allierade och undkom flygbombningar under andra världskriget…

Innovativ metod under andra världskriget: Penicillin återvanns från soldaters urin…

Under andra världskriget stod världen inför en allvarlig bristlivsviktiga antibiotika, däribland penicillin – ett läkemedel som revolutionerat behandlingen av infektioner. För att möta den stora efterfrågan och den begränsade tillgången utvecklades en ovanlig men effektiv metod för att utvinna penicillin. Man började återvinna och extrahera penicillin från urinen hos soldater som redan behandlats med antibiotika.

När en soldat fått penicillin utsöndrades en betydande del av läkemedlet via urin, ofta i oförändrad eller biologiskt aktiv form. Genom att samla in och behandla denna urin kunde forskare och läkare återvinna penicillin och på så sätt öka tillgången på detta livsviktiga medel under andra världskrigets mest kritiska skeden. Denna innovativa lösning var en viktig del i kampen mot infektioner, och bidrog till att rädda många liv trots de svåra förhållandena och begränsade resurserna. [källa]

Röda armén stod för majoriteten av nederlagen mot tyska styrkor under andra världskriget…

Under andra världskriget spelade den sovjetiska Röda armén en avgörande roll i att besegra Nazityskland och dess styrkor. Historiska beräkningar visar att Röda armén besegrade mellan 75 och 80 procent av de tyska trupperna som var utplacerade på olika fronter. Detta visar på den enorma insats och de svåra strider som fördes på östfronten, där kampviljan och antalet soldater var oerhört betydande.

I jämförelse besegrade de västallierade, främst de amerikanska och brittiska styrkorna, cirka 20 till 25 procent av de tyska trupperna under samma period. Trots deras viktiga insatser på västfronten var det alltså främst Sovjetunionens Röda armé som bar huvudbördan i kampen mot Nazitysklands militära makt. Den här statistiken belyser verkligen vikten av östfrontens strider och hur de formade krigets utgång. [källa]

Så många fler tyskar besegrade Röda armén än de allierade under andra världskriget…

Koreansk soldat blev veteran från tre olika arméer under andra världskriget…

En koreansk soldat vid namn Yang Kyoungjong skrevs under andra världskriget in i den japanska kejserliga armén. Så småningom tillfångatogs han och tvingades slåss för sovjetiska Röda armén. Senare tillfångatogs han igen och tvingades istället att slåss för Wehrmacht (Tyskland). Det hela gjorde honom till en veteran från hela tre arméer[källa]

Grekiskt motstånd förändrade andra världskrigets gång – tvingade tyskarna att omprioritera…

När Italien under Mussolinis ledning skickade ett ultimatum till Grekland den 28 oktober 1940 – att tillåta en italiensk ockupation – svarade Greklands premiärminister Ioannis Metaxas kort och koncist: “Ochi!”, det vill säga “Nej!”. Detta blev starten på det grekisk-italienska kriget, och dagen firas än i dag som Ochi-dagen i Grekland.

Trots Italiens numerära överlägsenhet lyckades grekerna inte bara försvara sig, utan också pressa tillbaka italienarna in i Albanien, vilket vände offensiven till en pinsam reträtt för Mussolini. Den oväntade grekiska motståndskraften och offensiven försenade axelmakternas övergripande strategiska planer.

Till slut tvingades Hitler att ingripa militärt genom att skicka tyska trupper till Balkan i april 1941, vilket innebar att värdefulla resurser – både i tid och soldater – måste omdirigeras från den planerade invasionen av Sovjetunionen (Operation Barbarossa). Denna försening anses av många historiker ha påverkat andra världskrigets utgång, eftersom den innebar att den tyska offensiven österut påbörjades senare än planerat – med katastrofala konsekvenser när vintern kom.

Greklands nej blev alltså mycket mer än bara ett nationellt motstånd – det blev en kugge i ett mycket större maskineri som rubbade axelmakternas tidsplan[källa]

Sovjetunionens ofattbara uppoffring – förlorade 26 gånger fler soldater än de västallierade…

När man pratar om de allierades seger i andra världskriget nämns ofta USA:s industriella kraft, Storbritanniens uthållighet och Frankrikes tidiga motstånd. Men det är Sovjetunionen som bar den tyngsta bördan i mänskliga förluster. Under hela andra världskriget förlorade Sovjet uppskattningsvis omkring 26 miljoner människor, varav runt 8–11 miljoner var soldater.

Det är en siffra som är så ofattbar att den ibland drunknar i historieböckerna. Till exempel var de totala militära förlusterna för USA, Storbritannien och Frankrike tillsammans ungefär lika stora som Sovjets enskilda förlust bara i slaget vid Leningrad – ett av de mest brutala och utdragna slagen under hela kriget.

Slaget om Leningrad, som varade i nära 900 dagar, krävde över en miljon liv bara på den sovjetiska sidan. Totalt var Sovjets militära förluster cirka 26 gånger högre än västallierades sammanlagt. Det sätter ett dramatiskt ljus på hur avgörande östfronten var för krigets utgång, och till vilket pris den sovjetiska segern köptes. [källa]

Sovjeterna förlorade 26 gånger fler soldater än de allierade under andra världskriget…

Från scouter till supermakt: USA:s armé före andra världskriget var mindre än Rumäniens…

Det är lätt att tänka på USA som en militär jätte – särskilt när man blickar tillbaka på andra världskriget och tiden efteråt. Men få vet att USA:s militära styrka vid krigets utbrott var nästintill obetydlig i global jämförelse. Strax före kriget bröt ut var den amerikanska armén endast rankad som nummer 17 i världen, bakom länder som Polen, Turkiet – och till och med Rumänien, vars militär då låg på plats 16.

Det fanns faktiskt fler registrerade scouter i USA än soldater i aktiv tjänst, vilket säger en hel del om beredskapen vid tiden. Landet var fortfarande starkt präglat av isolationistiska ideal efter första världskriget, och satsade varken ekonomiskt eller politiskt på en stor militärmakt.

Men det skulle ändras snabbt. När USA väl drogs in i andra världskriget efter attacken mot Pearl Harbor 1941, skedde en enorm militär upprustning. På bara några år transformerades den tidigare lilla armén till en av världens mest kraftfulla – ett skifte som kom att prägla inte bara kriget, utan hela efterkrigstiden. [källa]

Hemlig transport: När Storbritanniens guld skickades som “fisk”…

I början av andra världskriget stod Storbritannien inför ett verkligt hot om en tysk invasion. För att säkra sina tillgångar från att hamna i fiendens händer genomförde man en av historiens största hemliga transporter – och det hela skedde under täckmanteln av… fisk.

Tusentals lådor fyllda med guldreserver och utländska värdepapper skickades diskret över Atlanten till Kanada, märkta med det harmlösa ordet “fish” för att undvika uppmärksamhet. Målet var att skydda den brittiska ekonomin ifall nazisterna skulle ta kontroll över Storbritannien.

Det värdefulla innehållet förvarades i källaren till en kontorsbyggnad i centrala Montreal, mitt under fötterna på cirka 5 000 anställda som arbetade i huset – helt ovetande om att de delade byggnad med en av världens största guldförmögenheter. Operationen var en del av den så kallade “Operation Fish“, och anses vara ett av de mest framgångsrika exemplen på strategisk resursförflyttning under kriget. [källa]

Storbritannien skickade guld i lådor märkta som fisk till Kanada under andra världskriget…

Efterspel i kaos – massvåldtäkter vid Berlins fall…

När andra världskriget nådde sitt slut och Sovjetunionens Röda armé intog Berlin våren 1945, följde inte bara befrielse utan även en brutal våg av övergrepp. Historiker uppskattar att miljontals tyska kvinnor – från unga flickor till äldre kvinnor – utsattes för våldtäkter i samband med Sovjets avancemang in i det besegrade Tyskland. Endast i Berlin tros över 100 000 förlossningar ha varit en direkt följd av dessa våldtäkter.

De sovjetiska soldaterna motiverades delvis av hämnd för tyskarnas brutala härjningar i Sovjetunionen, men de mänskliga konsekvenserna var enorma och långvariga. Många av offren tystades ner i efterkrigstidens Tyskland, och ämnet har under lång tid varit tabubelagt. Först i modern tid har det uppmärksammats i större skala, bland annat genom ögonvittnesskildringar och akademiska studier som belyser den dolda tragedi som följde på krigsslutet[källa]

Tokyo – den mest dödliga attacken under kriget…

Det är lätt att tro att atombomberna över Hiroshima och Nagasaki var de mest förödande händelserna i Japan under andra världskriget. Men faktum är att den brandbombning som USA genomförde mot Tokyo i mars 1945 krävde fler liv än någon enskild atombomb. Under en enda natt dog över 100 000 människor i lågorna, och miljontals blev hemlösa. Angreppet orsakade en förödelse som överträffade både Hiroshima och Nagasaki när det gäller antalet omkomna, och det har i efterhand beskrivits som en av de mest brutala flygbombningarna i modern historia.

Staden, som till stor del bestod av träbyggnader, blev ett enkelt mål för eldbomberna som snabbt förvandlade hela stadsdelar till aska. Trots detta har denna händelse fått betydligt mindre uppmärksamhet än kärnvapenanfallen – något som fortfarande diskuteras bland historiker idag. [källa]

5 vanliga frågor och svar om andra världskriget

När började och slutade andra världskriget?

Andra världskriget började den 1 september 1939 när Tyskland invaderade Polen, vilket ledde till att Storbritannien och Frankrike förklarade krig mot Tyskland. Kriget tog slut den 2 september 1945, efter att Japan kapitulerade, vilket formellt avslutade konflikten.

Varför startade andra världskriget?

Den främsta orsaken var Tysklands expansion under Adolf Hitler, som ville återställa landets makt och inflytande efter första världskriget. Versaillesfördraget, ekonomiska problem och nationalism spelade också en stor roll. Invasionen av Polen blev gnistan som tände det globala kriget.

Vad hade Sverige för roll under andra världskriget?

Sverige var officiellt neutralt under hela kriget, men tvingades balansera mellan stormakterna för att undvika invasion. Sverige exporterade bland annat järnmalm till Tyskland, vilket varit föremål för historisk debatt, samtidigt som man tog emot många flyktingar, bland annat från Norge och Danmark.

Hur många människor dog under andra världskriget?

Det uppskattas att mellan 70 och 85 miljoner människor dog, vilket motsvarar cirka 3 % av världens befolkning vid den tiden. Detta inkluderar både soldater och civila – och över 6 miljoner judar dödades i Förintelsen.

Vad var Förintelsen?

Förintelsen var Nazitysklands systematiska folkmord på cirka 6 miljoner judar under andra världskriget. Även andra grupper förföljdes och mördades, såsom romer, homosexuella, politiska motståndare och personer med funktionsnedsättning.

Läs även

Andra världskriget Historia Krig

10 skrämmande fakta du antagligen inte kände till om Josef Stalin

Josef Stalin blev 1922 den förste generalsekreteraren i Sovjetunionens kommunistiska parti och övertog, efter Vladimir Lenins död 1924, i praktiken
Vetenskap Historia

10 fakta du antagligen inte visste om kända uppfinnare

Tänk hur många uppfinnare vi har haft under årens lopp. En del som tänker likasinnat och kommer fram till i