Mona Lisa är renässanskonstnären Leonardo Da Vincis berömda porträtt av, enligt tradition, florentinskan (Mona) Lisa Gherardini, framför allt omtalad för sitt hemlighetsfulla och mystiska leende. Målningen är ett av världens mest berömda, lovordade och reproducerade konstverk. Så vad passar inte bättre då är lite kul kuriosa om konstverket? Håll tillgodo!

Saknar ögonfransar/ögonbryn…

Mona Lisa har inga synliga ögonfransar eller ögonbryn. År 2007 använde en ingenjör högupplösta skanningar för att visa att målningen ursprungligen målades med tydligt synliga ögonbryn eller ögonfransar och de försvann gradvis över tiden, eventuellt på grund av överrengöring

Finns en kopia på musem i Madrid…

Det finns en andra Mona Lisa-målning i Museo del Prado, Madrid, som förmodligen var målad av en av Da Vincis elever. När den ses i kombination med den ursprungliga Mona Lisa kan den skapa en 3D-effekt, vilket gör den till den första stereoskopiska bilden i världshistorian.

Picasso och Apollinaire antogs ha stulit tavlan…

Pablo Picasso ifrågasattes som en av de första misstänkta när Mona Lisa-tavlan blev stulen år 1911. Även den kända poeten Guillaume Apollinaire togs också in för förhör. Inga åtal väcktes mot någon av dem, men misstankarna följde Picasso ett bra tag – så klart att en stor målare skulle vilja ha en bra målning, löd teorin.

Hängiven konstnär…

Leonardo Da Vinci använde mer än trettio lager färg på målningen av Mona Lisa, av vilka några av lagren till och med var tunnare än ett mänskligt hårstrå.

Gjorde allt för att underhålla modellen…

För att underhålla modellen när han målade, och så hon inte skulle tröttna, hade Da Vinci sex musiker som spelade för henne och installerade en musikalisk fontän, uppfunnen av han själv. Olika vackra litterera verk lästes högt och en vit persisk katt och en greyhound-hund var där för att hon skulle få sällskap.

10 fakta du antagligen inte visste om Legoland

10 fakta du antagligen inte visste om Legoland

Legoland är temaparker med leksakssystemet Lego som tema, delvis i form av miniatyrpark. Fram till 1973 var Legoland i Billund, Danmark, den enda Legoparken som fanns, därefter har leksakstillverkaren öppnat upp parken runt om i hela världen, där de under 90-talet...

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

10 fakta du antagligen inte visste om Isaac Newton

Sir Isaac Newton föddes den 25 december 1642 Woolsthorpe-by-Colsterworth i Lincolnshire i England och avled den 20 mars (31 mars enligt nya stilen) 1727 i Kensington i London. Han var en engelsk naturvetenskapsman, matematiker, teolog (antitrinitarian) och alkemist...