1
1 point

Mona Lisa är renässanskonstnären Leonardo Da Vincis berömda porträtt av, enligt tradition, florentinskan (Mona) Lisa Gherardini, framför allt omtalad för sitt hemlighetsfulla och mystiska leende. Målningen är ett av världens mest berömda, lovordade och reproducerade konstverk. Så vad passar inte bättre då är lite kul kuriosa om konstverket? Håll tillgodo!

Saknar ögonfransar/ögonbryn…

Mona Lisa har inga synliga ögonfransar eller ögonbryn. År 2007 använde en ingenjör högupplösta skanningar för att visa att målningen ursprungligen målades med tydligt synliga ögonbryn eller ögonfransar och de försvann gradvis över tiden, eventuellt på grund av överrengöring

Finns en kopia på museum i Madrid…

Det finns en andra Mona Lisa-målning i Museo del Prado, Madrid, som förmodligen var målad av en av Da Vincis elever. När den ses i kombination med den ursprungliga Mona Lisa kan den skapa en 3D-effekt, vilket gör den till den första stereoskopiska bilden i världshistorian.

Picasso och Apollinaire antogs ha stulit tavlan…

Pablo Picasso ifrågasattes som en av de första misstänkta när Mona Lisa-tavlan blev stulen år 1911. Även den kända poeten Guillaume Apollinaire togs också in för förhör. Inga åtal väcktes mot någon av dem, men misstankarna följde Picasso ett bra tag – så klart att en stor målare skulle vilja ha en bra målning, löd teorin då.

Hängiven konstnär…

Leonardo Da Vinci använde mer än trettio lager färg på målningen av Mona Lisa, av vilka några av lagren till och med var tunnare än ett mänskligt hårstrå.

Gjorde allt för att underhålla modellen…

För att underhålla modellen när han målade, och så hon inte skulle tröttna, hade Da Vinci sex musiker som spelade för henne och installerade en musikalisk fontän, uppfunnen av han själv. Olika vackra litterera verk lästes högt och en vit persisk katt och en greyhound-hund var där för att hon skulle få sällskap.

Målades inte på duk…

Tavlan målades aldrig på duk, som man gör och gjorde i vanliga fall. Istället är den målad direkt på tre bitar av trä, som är ungefär 3,8 centimeter i tjocklek.

Över ett decennium på små detaljer…

Leonardo Da Vinci uppfann bland annat saxen och spelade violin. Men vad som kanske är mest anmärkningsvärt är att han lade hela tolv år på att måla Mona Lisas läppar.

Stals från franskt museum mitt på ljusa dagen…

År 1911 ville Vincenzo Peruggia ta tillbaka Mona Lisa-målningen till Italien efter att ”den hade blivit stulen av Napoleon”. Han gick helt enkelt in i nationalmuseet Louvren i Frankrike, lyfte bort målningen, tog den till en närliggande trappuppgång, tog bort ramen, gömde den under sin rock och gick helt enkelt ut med den i tydlig syn.

Har råkat ut för flera ”attentat”…

År 1956 kastade en boliviansk man en sten på målningen, vilket resulterade i att tavlan fick ett märke och på så vis blev skadad.

Värd åtskilliga miljoner dollar…

Värdet går upp och ner på tavlan i princip hela tiden, men mätt i dagens kurs ligger det nuvarande värdet på cirka 782 000 000 dollar. Om museet skulle sälja den för det priset eller inte är en helt annan fråga. Eller om de skulle sälja den överhuvudtaget. 


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
3
omg
win win
1
win