1
1 point

Napoleon I, född 15 augusti 1769 i Ajaccio på Korsika (som Napoleone Buonaparte, senare Napoléon Bonaparte), och dog 5 maj 1821 på Sankta Helena i Sydatlanten, var Frankrikes kejsare från 2 december 1804 fram till 6 april 1814. Som överbefälhavare för den franska militärmakten erövrade och härskade han över större delen av västra och centrala Europa, och innehade ett par år även makten i Egypten. Det misslyckade fälttåget mot Ryssland försvagade sedan hans position, vilket så småningom ledde till det slutgiltiga nederlaget vid slaget vid Waterloo och Napoleons fall. Sedan Napoleon förlorat slaget i Waterloo blev han avsatt och förvisad till den isolerade ön Sankta Helena mitt ute på Atlanten. Där dog han några år senare. Med stor sannolikhet har du någon gång läst om honom i skolbänken, men här är tio fakta som din lärare antagligen inte delade med sig utav!

Han var inte alls så kort som många tror…

Napoleon Bonaparte var inte riktigt så kort som ryktet säger, utan var runt 170 centimeter lång, vilket på den tiden var ganska medelmåttigt. Att han skulle vara kort spreds som propaganda av britterna, som i många fall tror på det än idag.

Tack vare Napoleon har Europa högertrafik…

Obligatorisk högertrafik infördes i Europa av Napoleon i syfte att avskräcka fäktning mellan hästryttare, och eftersom den traditionella vänstertrafiken dessutom sågs som aristokratisk. Eftersom han aldrig erövrade Storbritannien blev vänstertrafiken kvar i landet – och är än idag.

Frankrike hade lika väl kunnat vara islamiskt…

För att erövra Egypten övervägde Napoleon att omvandla sig själv och sin armé till islam, men beslutade till slut mot det, eftersom de franska trupperna inte skulle kunna stå för avhållsamhet från alkoholen.

Napoleon var nära vän med George Washington…

Napoleon Bonaparte stod den dåvarande amerikanska presidenten George Washington nära. När president Washington dog år 1799 utlyste Napoleon tio dagars nationssorg i Frankrike.

Även blindskriften kommer från Napoleon…

Det är tack vare Napoleon som vi idag har blindskrift. Krigsherren ville nämligen utveckla något som gick att kommunicera med och läsa utan ljud och ljus, och ”nattskrivning” utvecklades i form av en militärisk taktik, men visade sig att vara på tok för svår för den franska armén att lära sig. ”Nattskrivning” kom senare istället att bli blindskrift.

Napoleons första fru har ättlingar inom kungafamiljer…

Napoleon Bonaparte älskade sin första fru, Josephine, så pass mycket att han skilde sig från henne just för att hon skulle kunna få barn. Idag har hans första hustru Josephine fem ättlingar i de nuvarande kungahusen i Europa. Napoleon är inte farfäder till någon i de kungliga familjerna runt om i Europa.

Här kan du spana in Napoleons penis…

Napoleon Bonapartes penis befinner sig för närvarande på ett museum i New JerseyUSA. Penisen skars av från hans kropp efter hans död av en läkare för obduktion, och på senare år smugglades den över Atlanten till USA av en präst.

Napoleon låg före Hitler i tänkandet…

När Napoleon emanciperade om judar konstaterade han följande: ”Jag kommer aldrig att acceptera några förslag som förpliktigar judiska människor att lämna Frankrike, för mig är judarna samma som alla andra medborgare i vårt land”.

Under sex dagar hann han förändra hela Malta…

Under Napoleons sex dagars vistelse i Malta reformerade han nationell administration, skapade tolv kommuner, skapade en offentlig ekonomiadministration, avskaffade alla feodala privilegier och slaveri, nominerad tolv domare och etablerade en offentlig utbildning. Det är nog mer än vad någon regering hinner med under ett helt decennium i dagens samhällen!

Napoleons älskarinna låg med hans ärkefiende…

Efter att ha besegrat Napoleon Bonaparte i Waterloo-slaget försökte hertigen av Wellington med att förföra två av Napoleons tidigare älskarinnor och presenterade Napoleons svärd och en näsvis målning gjord av sin syster vid krigsslutet för dem. En av älskarinnorna ska ha föredragit hertigen Wellington i sängen.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
2
win