Saudiarabien, formellt kallat Kungadömet Saudiarabien, är ett kungarike beläget på Arabiska halvön i sydvästra Asien. Landet gränsar till Jordanien, Irak, Kuwait, Persiska viken, Bahrain, Qatar, Förenade Arabemiraten, Oman, Jemen och Röda havet. Det är den till ytan största staten i Mellanöstern och trettonde största landet på jorden. Nedan följer tio fakta som du bör känna till om oljelandet Saudiarabien!

Islam härstammar från dagens Saudiarabien…

Islam uppstod i det inre av den Arabiska halvön och dess två heligaste platser, Kaba i Mecka och profeten Muhammeds grav i Medina ligger i nuvarande Saudiarabien.

Världens oljerikaste land…

Saudiarabien är utan tvekan ett av världens mest oljerikaste länder. Enligt beräkningar kommer cirka 25% av all världens oljetillgångar från landet i fråga.

Bygger världens högsta skyskrapa…

Byggnationen av Saudiarabiens skrytbygge, Kingdom Tower, påbörjades år 2014. När skyskrapan beräknas vara färdig kommer det att vara världens högsta byggnad och hela 183 meter högre än den nuvarande högsta byggnaden; Burj Khalifa i Förenade Arabemiraten

Världens mest trafikfarligaste land…

Baserat på dödsfall per invånare fann en rapport från Världsbanken år 2000 att Saudiarabien – tillsammans med MalaysiaThailand och Sydafrika – var de farligaste länderna att köra bil i. För Saudiarabien gick det ännu sämre när detta mättes i dödsfall per fordon.

Ett av de länder med flest rökare i världen…

År 2012 förbjöd landets regering rökning på statliga kontor och de flesta offentliga platser, vilket inkluderar ett förbud mot shishas (vattenpipa). Man förbjöd samtidigt försäljning av tobak till minderåriga, som tidigare har varit lagligt. Saudiarabisk statistik visar att landet är världens fjärde största importör av tobak, och saudierna spenderar totalt cirka 8 000 000 dollar per dag på cigaretter.

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

10 fakta du antagligen inte visste om Mongoliet

Mongoliet är en republikansk stat belägen i det inre av Asien, mellan Ryssland i norr och Kina i söder. Landet är indelat i 21 provinser (aimag) samt stadsområdet runt huvudstaden Ulan Bator. Mongoliet har också varit känt som ”Yttre Mongoliet” för att skilja det från...

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

10 fakta du antagligen inte visste om Hawaii

Hawaii är den yngsta av de 50 amerikanska delstaterna (21 augusti 1959) och är den enda delstaten som består enbart av öar. Den upptar det mesta av ögruppen Hawaiiöarna i centrala Stilla havet, sydväst om kontinentala USA, sydöst om Japan och nordost om Australien....