Välj en sida

Gorillor är ett släkte marklevande växtätande primater i Afrika. De är den största arten primater, med lika lång kropp som en människa men axelbredare och avsevärt tyngre. Gorillorna är människans närmast levande släkting efter schimpanserna – samtidigt som människan är närmare släkt med schimpanserna än vad schimpanserna är med gorillorna. Med detta sagt kommer här tio fakta som du antagligen inte kände till om gorillor!

Väldigt mycket gorillor…

Ordet ”gorilla” kommer från det grekiska ordet ”gorillai”, vilket betyder ”håriga kvinnor”. Men det vetenskapliga namnet är egentligen ”gorilla gorilla”, och den västliga underarten heter ”gorilla gorilla gorilla”. Rörigt, va?

Hanarna dör ofta av hjärtproblem…

Nordamerika dör de flesta manliga låglandsgorillorna på grund av hjärtsjukdomar. För att förhindra detta gjorde lät Cleveland Metro Park Zoo gorillorna äta dubbelt så mycket blad och växter som de ursprungligen åt, vilket äntligen ledde till en minskning av deras vikt med 30 kilo.

Gorillan Jambo hamnade på löpsedlar över hela världen…

Den 31 augusti 1986 hamnade en gorilla vid namn Jambo på alla tidningars löpsedlar genom att rädda ett 5-årigt barn som omedvetet föll efter att ha fallit in till gorillorna på en djurpark. Jambo beskyddade pojken mot andra gorillor genom att verka som en barriär mellan dem och barnet.

Mike Tyson ville slå en gorilla…

Boxaren Mike Tyson (på bilden nedanför) erbjöd en djurhållare 10 000 amerikanska dollar för att öppna buren till en mobbande gorilla, så att han kunde ”krossa mobbarens näsa”. Hans erbjudande avvisades dock så klart.

P-piller fungerar lika bra till gorillor…

P-piller som människor använder sig utav fungerar på samma sätt och lika effektivt för gorillahonor. Det hör inte till ovanligheten att djurparker blandar p-piller i honornas mat.

10 fakta du antagligen inte visste om kråkor

10 fakta du antagligen inte visste om kråkor

Kråkor ingår i familjen kråkfåglar. Flera internationella auktoriteter delar numera upp kråkan i de två distinkta arterna; gråkråka (Corvus cornix) och svartkråka (Corvus corone), medan andra auktoriteter, exempelvis BirdLife Sverige, fortsätter att behandla dem som...

10 fakta du antagligen inte visste om leoparder

10 fakta du antagligen inte visste om leoparder

Leoparder (Panthera pardus) är ett av de fyra stora kattdjuren av släktet Panthera. De förekommer i Afrika och i södra delar av Asien. Arten kännetecknas av svarta fläckar på orangegul päls, men inte alla individer har denna färgsättning. En svart individ benämns i...

10 fakta du antagligen inte visste om honungsbin

10 fakta du antagligen inte visste om honungsbin

Honungsbin (Apis på latin) är ett släkte i insektsordningen steklar som tillhör familjen långtungebin. Samtliga arter utom det vanliga honungsbiet - som du bland annat finner här i Sverige - har asiatisk utbredning. Men det är inte bara honungsbin som producerar...