Gorillor är ett släkte marklevande växtätande primater i Afrika. De är den största arten primater, med lika lång kropp som en människa men axelbredare och avsevärt tyngre. Gorillorna är människans närmast levande släkting efter schimpanserna – samtidigt som människan är närmare släkt med schimpanserna än vad schimpanserna är med gorillorna. Med detta sagt kommer här tio fakta som du antagligen inte kände till om gorillor!

Väldigt mycket gorillor…

Ordet ”gorilla” kommer från det grekiska ordet ”gorillai”, vilket betyder ”håriga kvinnor”. Men det vetenskapliga namnet är egentligen ”gorilla gorilla”, och den västliga underarten heter ”gorilla gorilla gorilla”. Rörigt, va?

Hanarna dör ofta av hjärtproblem…

Nordamerika dör de flesta manliga låglandsgorillorna på grund av hjärtsjukdomar. För att förhindra detta gjorde lät Cleveland Metro Park Zoo gorillorna äta dubbelt så mycket blad och växter som de ursprungligen åt, vilket äntligen ledde till en minskning av deras vikt med 30 kilo.

Gorillan Jambo hamnade på löpsedlar över hela världen…

Den 31 augusti 1986 hamnade en gorilla vid namn Jambo på alla tidningars löpsedlar genom att rädda ett 5-årigt barn som omedvetet föll efter att ha fallit in till gorillorna på en djurpark. Jambo beskyddade pojken mot andra gorillor genom att verka som en barriär mellan dem och barnet.

Mike Tyson ville slå en gorilla…

Boxaren Mike Tyson (på bilden nedanför) erbjöd en djurhållare 10 000 amerikanska dollar för att öppna buren till en mobbande gorilla, så att han kunde ”krossa mobbarens näsa”. Hans erbjudande avvisades dock så klart.

P-piller fungerar lika bra till gorillor…

P-piller som människor använder sig utav fungerar på samma sätt och lika effektivt för gorillahonor. Det hör inte till ovanligheten att djurparker blandar p-piller i honornas mat.

10 vanligaste kattraserna i Sverige

10 vanligaste kattraserna i Sverige

Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa...

10 vanligaste hundraserna i Sverige

10 vanligaste hundraserna i Sverige

Att skaffa hund är inte alltid det lättaste. Ska man ha en stor? En liten? En som kräver mycket motion, eller kanske en lite latare vovve som heller inte kräver så mycket mental träning? Hundar finns i alla möjliga olika storlekar och utföranden, men det är också ett...

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

Kolibrier (Trochilidae) är en stor familj av mycket små fåglar som förekommer i en rad olika typer av biotoper över stora delar av den amerikanska kontinenten. Det finns cirka 320 olika arter, bland dem världens minsta fågel - bikolibrin (Mellisuga helenae) - som bara...