1
1 poäng

Gorillor är ett släkte marklevande växtätande primater i Afrika. De är den största arten primater, med lika lång kropp som en människa men axelbredare och avsevärt tyngre. Gorillorna är människans närmast levande släkting efter schimpanserna – samtidigt som människan är närmare släkt med schimpanserna än vad schimpanserna är med gorillorna. Med detta sagt kommer här tio fakta som du antagligen inte kände till om gorillor!

Väldigt mycket gorillor…

Ordet ”gorilla” kommer från det grekiska ordet ”gorillai”, vilket betyder ”håriga kvinnor”. Men det vetenskapliga namnet är egentligen ”gorilla gorilla”, och den västliga underarten heter ”gorilla gorilla gorilla”. Rörigt, va?

Hanarna dör ofta av hjärtproblem…

Nordamerika dör de flesta manliga låglandsgorillorna på grund av hjärtsjukdomar. För att förhindra detta lät Cleveland Metro Park Zoo gorillorna äta dubbelt så mycket blad och växter som de ursprungligen åt, vilket äntligen ledde till en minskning av deras vikt med 30 kilo.

Gorillan Jambo hamnade på löpsedlar över hela världen…

Den 31 augusti 1986 hamnade en gorilla vid namn Jambo på alla tidningars löpsedlar genom att rädda ett 5-årigt barn som omedvetet föll efter att ha fallit in till gorillorna på en djurpark. Jambo beskyddade pojken mot andra gorillor genom att verka som en barriär mellan dem och barnet.

Mike Tyson ville boxas med en gorilla…

Boxaren Mike Tyson (på bilden nedanför) erbjöd en djurhållare 10 000 amerikanska dollar för att öppna buren till en mobbande gorilla, så att han kunde ”krossa mobbarens näsa”. Hans erbjudande avvisades dock så klart.

P-piller fungerar lika bra till gorillor…

P-piller som människor använder sig utav fungerar på samma sätt och lika effektivt för gorillahonor. Det hör inte till ovanligheten att djurparker blandar p-piller i honornas mat.

En enda gorilla som är albino…

Den enda kända albinogorillan som någonsin har existerat finns på en djurpark i BarcelonaSpanienBarcelona Zoo valde passande nog att döpa gorillan till Snowflake, på grund av den ljusa hyn.

Gorillan Koko tros ha behärskat teckenspråk…

Koko är en gorilla som tros ha behärskat teckenspråk. Koko (på bilden nedanför) bad om en husdjurskatt som en födelsedagspresent, som fick namnet ”All Ball”. Dock dog katten i en olycka. Efter detta uttryckte Koko sin sorg genom olika tecken.

Kan antagligen lära sig teckenspråk…

Forskare försöker nu att få två gorillor som kan lite teckenspråk att para sig. Syftet med studien är att se om gorillorna kommunicerar med varandra genom teckenspråk för att para sig.

Är några riktiga keldjur…

Något som kan tyckas väldigt märkligt för oss människor; gorillor älskar nämligen att plocka upp grodor som de hittar för att klappa och kela med. Sedan lägger de stillsamt tillbaka grodorna där de hör hemma, helt utan någon som helst avsikt att skada dem.

Gorillan Michael har kunnat beskriva en tragedi…

Det fanns en gorilla med namnet Micheal som lärde sig delar av teckenspråk och beskrev sedan hur det var att se sin mor dödas av tjuvskyttar. Mordet på hans mor skedde naturligtvis innan Michael fångades in.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win